30.11.2015 11:22

Latvijas Banka laiž apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Banka laiž apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu Latvijas Banka

Latvijas Banka 1. decembrī laidīs apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no otrdienas, 1. decembra. Divu eiro piemiņas monētas "Stārķis" tirāža ir viens miljons eksemplāru. Kā informēja Latvijas Bankas preses dienests, pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas.

10 000 monētu būs iespējams iegādāties "Brilliant Uncirculated" kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs – 7,30 eiro), tāpat būs pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām, kā arī stārķa piemiņas monētu "Brilliant Uncirculated" kvalitātē (10 000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs – 19 eiro.

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieces Olgas Šilovas veidotais ligzdu vijošā stārķa tēls, ar kuru Latvijas Banka savulaik uzsāka īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētu sēriju. Jaunās 2 eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē "UAB Lietuvos monetų kalykla".

Stārķis Latvijā ir ilga mūža un uzticības simbols. Ne tikai latviešu, bet arī daudzu citu tautu mitoloģiskajos priekšstatos stārķis ir svēts putns – svētelis –, un māju, pie kuras tas ligzdo, uzskata par svētītu. Saskaņā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētāja Viestura Ķerus sniegto informāciju, pašlaik Latvijā ligzdo ap 14 tūkstoši balto stārķu pāru un 180–240 melno stārķu pāru.

Nākamgad eiro piemiņas monētā pārdzims mākslinieka Gunāra Lūša veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas.