11.11.2015 10:49

Pasaules prestižākajā numismātikas konkursā atzinību gūst monēta "Baltijas ceļš"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pasaules prestižākajā numismātikas konkursā atzinību gūst monēta "Baltijas ceļš" Latvijas Banka

Prestižajā konkursā "The Coin of the Year" ("Pasaules gada monēta") Latvijas Bankas 2014. gadā izlaistā "Baltijas ceļa" 25 gadu jubilejai veltītā monēta atzīta par labāko pasaulē nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums".

Konkursa finālā dažādās kategorijās (labākā zelta monēta, labākā sudraba monēta, labākā bimetāla monēta u.c.) uzvarējušās monētas sacentīsies par "Pasaules gada monētas" titulu. Otrajai kārtai žūrija izraudzījās desmit monētas, tajā skaitā monētu "Baltijas ceļš". Uzvarētāju plānots publiskot 2016. gada janvārī.

Latvijas Banka, kas šajā konkursā piedalās regulāri un ar labiem panākumiem, norāda, ka konkurss "Pasaules gada monēta" monētu mākslā ir līdzvērtīgs "Oskara" piešķiršanai kinomākslā. 2010. gadā par labāko zelta monētu un "Pasaules gada monētu" tika atzīta zeltā kaltā "Latvijas monēta". Kopš 2000. gada balvas dažādās nominācijās guvušas arī monētas "Millennium", "Liktenis", "Brīvības cīņas" un "Miglā asaro logs". Pērn konkursā par gada labāko sudraba monētu pasaulē tika atzīta Latvijas Bankas 2013. gadā izlaistā monēta "Rihards Vāgners" – veltījums komponistam 200. dzimšanas dienā un piemiņa viņa rosīgajam Rīgas periodam.

Baltijas ceļa jubilejai veltītās piecu eiro sudraba kolekcijas monētas, kura joprojām ir pieejama iegādei Latvijas Bankas kasēs, grafisko dizainu veidojis Visvaldis Asaris, bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča; tā kalta "Koninklijke Nederlandse Munt" Nīderlandē. Uz monētas redzama pīne ar tajā ievītām lentēm triju Baltijas valstu karogu krāsās, kā arī koka stumbrs ar saknēm.

Monētas sižets veltīts pasaules mērogā unikālai akcijai "Baltijas ceļš" 1989. gada 23. augustā, kas pievērsa visas pasaules uzmanību vēsturiskajai netaisnībai un apliecināja, ka brīvības un neatkarības ideja Baltijas tautu prātos un sirdīs ir dzīva.

Latvijas Banka kopš 1995. gada izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un 10 eiro monētas, ko saskaņā ar vienoto Eiropas metodoloģiju saucam par kolekcijas monētām. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku. Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.