25.09.2015 10:39

Samazinājies apgrozībā esošo Mildas attēla rotāto viena eiro monētu īpatsvars

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Samazinājies apgrozībā esošo Mildas attēla rotāto viena eiro monētu īpatsvars Einārs Binders

Turpina samazināties apgrozībā esošo eiro monētu ar Mildas attēlu skaits – gadu un astoņus mēnešus pēc eiro ieviešanas Latvijā to īpatsvars sarucis līdz 74% no kopējā viena eiro monētu skaita, liecina bankas "Citadele" inkasācijas dienesta veiktā monitoringa rezultāti.

Bankas "Citadele" inkasācijas dienests šī gada septembra sākumā, trīs Latvijas pilsētās monitorējot 3000 apgrozībā esošās viena eiro monētas, secināja, ka ceturtā daļa jeb 26% ir citu valstu emitētas.

Visvairāk ārvalstu eiro monētas Latvijā ieplūdušas no Vācijas, veidojot 8% no kopējā 1 eiro monētu skaita. Kaimiņvalsts Lietuvas viena eiro monētu īpatsvars pie mums sasniedz 5%, no Itālijas un Spānijas – pa 3%, no Francijas – 2%, bet no Igaunijas – tikai nepilni 2%. No pārejām Eirozonas valstīm Latvijā ieplūdušo viena eiro monētu īpatsvars ir neliels.

"Līdz ar ārvalstu viesu pieplūdumu, notiek arī Latvijas un citu Eiropas valstu eiro samaisīšanās. Kopš pagājušā gada vasaras Latvijas eiro monētu īpatsvars samazinājies par 10%. Pērnā gada aprīlī Mildas attēls rotāja 90% Latvijā apgrozībā esošo viena eiro monētu, un līdz pagājušā gada jūlijam to skaits bija sarucis līdz 84%, bet šogad septembra sākumā jau līdz 74%," atzīst bankas "Citadele" valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Viņš uzskata – nav pārsteidzoši, ka visbiežāk mūsu naudasmakos nonāk tieši Vācijas eiro monētas, jo Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šāgada otrajā ceturksnī visvairāk ārvalstu viesu Latvijā tūristu mītnēs apkalpots tieši no Vācijas (14%).

Lai noskaidrotu, kādas eiro monētas šobrīd ir apgrozībā Latvijā, trīs pilsētās – Liepājā, Daugavpilī un Rīgā – bankas "Citadele" inkasācijas dienests pārbaudīja trīs maisus ar 1000 viena eiro monētām katrā, piefiksējot valstis, kurās monētas laistas apgrozībā.