18.05.2012 16:20

Salaspils novada dome: PSRS laikā būvētās mājas sabrūk

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Padomju laikā būvēto daudzdzīvokļu ēku kalpošanas laiks strauji tuvojoties finišam – satraukums par to valda Salaspilī.

Ja ēkas netiks renovētas, pēc gadiem 20 neiedomājami lielam skaitam Latvijas iedzīvotāju nebūs, kur dzīvot, teikts domes paziņojumā. Tādēļ dome Salaspils iedzīvotājus rosina uzsākt māju renovāciju, tādā veidā pagarinot sērijveida ēku ekspluatācijas laiku par vairākiem gadu desmitiem.

Latvijas būvnormatīvi liecinot, ka masveida apbūves lielpaneļu ēkām, kas celtas pēc tipveida projektiem 316, 318, 119, kalpošanas laiks ir 70 gadu, bet 103, 104, I464, I467A, I602, 602P – vidējais kalpošanas laiks ir 60 gadu. Padomju laikā projektētajām sēriju tipveida mājām bija noteikts būvkonstrukciju kalpošanas ilgums – 125 gadi.

2006. gadā Rīgā veikts pētījums, kurā secināts: no 1955. līdz 1995. gadam Rīgā uzbūvētas 755 daudzdzīvokļu mājas, tās tehniskā stāvokļa ziņā  ir visvairāk nolietotas, tāpēc jāizskata māju nojaukšanas iespēja un to vietā jābūvē jaunas. Tomēr, ja mājas atjaunos un remontēs, tad tās kalpos vēl 50 gadus, jo konstrukcijas nenoveco, bet noveco savienojuma vietas starp paneļiem un inženiertehniskie tīkli. Ja netiks darīts nekas, tad visdrīzāk sabruks apkures sistēma, teikts pētījumā.

Situācija Salaspilī esot līdzīga. Arī šī novadā daudzstāvu apbūves rajoni izauga pagājušā gada 60. – 70. gados. Šobrīd gandrīz visi dzīvokļi ir privātīpašums, tātad, viena ēka – tas ir vairāku atsevišķi īpašumi. Lai veiktu apjomīgus renovācijas darbus, nepieciešama īpašnieku piekrišana un vienošanās, bet tieši vienoties ir visgrūtāk.

"Tomēr iedzīvotājiem jāsaprot, ka dzīve nenotiek tikai šodien. Tā turpinās, un, vienojoties par ēkas renovāciju, varam iegūt garantiju, ka mūsu īpašums kādu dienu vienkārši nesagrūs, bet gluži pretēji – uzlabosies tā kvalitāte, komforts un pieaugs arī vērtība," vēsta dome.

Lai saglabātu Salaspils novada dzīvojamo fondu un palīdzētu iedzīvotājiem uzsākt ēku atjaunošanu un siltināšanu, kopš 2010. gada Salaspils novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās tieši pirmajiem, bet visgrūtākajiem soļiem – energoaudita veikšanai, tehniskajai apsekošanai, tāmes sastādīšanai un tehniskās dokumentācijas izstrādāšanai.

Šajā laika periodā pašvaldības atbalstu ir izmantojušas tikai dažas mājas: pirmie ir Vītolu ielas 8 un Ziemeļu ielas 4. mājas iedzīvotāji, kuri darbus uzsāka vēl pirms pašvaldības piedāvātās palīdzības. To piemēram sekoja četras ēkas bijušajā Agrofirmas rajonā, meklējot un saņemot valsts un vēlāk arī pašvaldības finansējumu pirmo darbu veikšanai. Vēlāk atbalstu saņēma vēl divi pretendenti – mājas Enerģētiķu ielā 13 un Dienvidu ielā 3/2, kur renovācijas darbi noslēgšies šogad.

Šogad pašvaldības finansējumu siltināšanas darbu uzsākšanai saņēmušas dzīvokļu īpašnieku biedrības "Enerģētiķis 5" un "Miera 17".

Lai saņemtu Salaspils novada domes atbalstu energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamajās mājās, ir nepieciešana vien iedzīvotāju vēlme, drosme apvienoties un uzsākt šādu projektu. Pirmais solis šķiet visgrūtākais, bet tieši to palīdz spert pašvaldība, aicina dome.