06.02.2015 10:33

Reizniece-Ozola: Dabasgāzes cenai vajadzētu samazināties, nevis pieaugt

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reizniece-Ozola: Dabasgāzes cenai vajadzētu samazināties, nevis pieaugt Saeimas kanceleja

Dabasgāzes cenai vajadzētu samazināties, nevis pieaugt, uzskata ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" ministre atzina, ka nosakot uzņēmuma "Latvijas Gāze" kapitāla atdeves likmi varētu būt neliels pieaugums, taču kopumā gāzes cenai jākrītas, jo gāzes cena ir saistīta ar naftas cenu starptautiskajā tirgū. Turklāt, samazinājums sagaidāms pieaugot konkurencei.

LETA iepriekš ziņoja, ka "Latvijas Gāze" vērsusies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ar lūgumu noteikt kapitāla atdeves likmi. Gāzes koncernā atzina, ka SPRK pozitīva lēmuma rezultātā nākotnē varētu augt dabasgāzes tarifs gan ražotājiem, gan mājsaimniecībām, taču patlaban nav zināms, par cik procentiem.

"Latvijas Gāze" kapitāla atdeves likmi vēlas pārskatīt, jo pēdējos gados būtiski sarūk dabasgāzes patēriņš, turpretī "Latvijas Gāzes" fiksētās izmaksas nesamazinās, aģentūrai LETA iepriekš sacīja uzņēmuma pārstāvis Vinsents Makaris.

"Latvijas Gāzes" kapitāla atdeves likme pēdējo reizi tika noteikta 2008. gadā 8% apmērā. SPRK padomes loceklis Rolands Irklis skaidroja, ka pēc kapitāla atdeves likmes noteikšanas komersants var sākt gatavot jaunu tarifu aprēķinu.

"Pēc būtības tas nozīmē, ka "Latvijas Gāze" var vērsties SPRK ar jaunu dabasgāzes apgādes pakalpojumu tarifu projektu, kas varētu būt saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības apjomu kritumu. SPRK vērtēs, vai iesniegumā ir norādīta visa informācija, kas ir nepieciešama lēmuma pieņemšanai," teica Irklis, piebilstot, ka šis process vidēji var aizņemt dažus mēnešus.

Jau ziņots, ka 2015. gada pirmajā pusgadā nedaudz samazināsies dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām, liecina AS "Latvijas Gāze" informācija. No 2015. gada 1. janvāra gāzes tarifs plīts lietotājiem samazināsies par 1%, savukārt apkures lietotājiem tarifs samazināsies par 2%. Tarifi būs spēkā līdz 2015. gada jūnija beigām.