03.02.2015 09:53

Ļaunie kaimiņi, "kaktu mākleri" un nelikumīgā celtniecība. Kā nopirkt dzīvokli Rīgā?

Autors  Nekustamo īpašumu uzņēmums ”Interbaltija”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ļaunie kaimiņi, "kaktu mākleri" un nelikumīgā celtniecība. Kā nopirkt dzīvokli Rīgā? arhīvs

Ārpus Rīgas dzīvojošiem cilvēkiem var likties, ka nopirkt māju vai dzīvokli galvaspilsētā ir vienkārši, ja izteikts labs darba piedāvājums, godīgi uzkrāta nauda "pirmajai iemaksai" vai banka piekrita izsniegt hipotekāro kredītu.

Taču realitāte ir cita – pircēji sastopas gan ar nelikumīgu celtniecību, gan ar "kaktu mākleriem"! Kas tie tādi ir? Uzņēmuma "Interbaltija" eksperti sniedz padomus – kā droši iegādāties sev atbilstošāko un izdevīgāko mājvietu Latvijas galvaspilsētā.

Izvērtēt mikrorajona potenciālu

Izvēloties jaunu mājvietu, svarīgi izzināt mikrorajona plānoto attīstību nākamajos 5–10 gados, izvērtēt infrastruktūru, tās piemērotību šodienai un savu turpmāko gadu mērķiem. Piemēram, jāaprēķina attālums līdz darbavietai, jāuzskaita vidējais benzīna patēriņš braucieniem, komunālie maksājumi un īpašuma uzturēšanas izmaksas, jāpiemeklē tuvākais bērnudārzs un skola. Rīta sastrēgumi var kļūt par ikdienu, un arī tie būtu jāņem vērā.

"Ziemas beigās pārvācos uz jaunajām mājām," stāsta viens no "Interbaltija" apmierinātajiem klientiem. "Pirms tam dzīvoju nelielā dzīvoklī, Čaka ielā. Vedot meitu uz skolu, kas atrodas Mārupē, benzīna izdevumi sastādīja aptuveni 150 eiro mēnesī, vēl 80 eiro izmaksāja divu automašīnu stāvvieta. Kad sāku dzīvot jaunajās mājās, ikmēneša maksājums par māju kļuva krietni lielāks, taču samazināto ceļa izdevumu dēļ kopējā ekonomija sastādīja vēl pat 30 eiro. Dzīvojot jaunuzbūvētajā mājā, esmu ne tikai uzlabojis dzīves apstākļus, bet arī samazinājis savus ikmēneša tēriņus!"

Izvairīties no ļauniem kaimiņiem un nelikumīgās celtniecības

Dzīvokļa iegāde ir nopietns lēmums, un neuzmanīgā pirkuma dēļ sekas var izjust vēl ilgi. Tādēļ mēs neiesakām pirkt "kaķi maisā" – rūpīgi izpētiet ne tikai viena pārdevēja piedāvājumu! Parunājiet ar kaimiņiem, konkurentiem, apsaimniekotājiem, noteikti apmeklējiet atvērto durvju dienas. Esiet atvērti, jautājiet, salīdziniet un izvērtējiet. Vienmēr palieciet objektīvi, lai pieņemt patstāvīgu lēmumu.

Ņemiet vērā arī juridiskus aspektus, kas skar īpašuma tiesības, apgrūtinājumus un nelikumīgu celtniecību. Ja pirkuma nodomi ir nopietni un rīt esat gatavi parakstīt līgumu, nekautrējieties pieprasīt neatkarīgā nekustamā īpašuma speciālista viedokli – šādas konsultācijas ir bezmaksas vai citos gadījumos nemaksā dārgi.

Sagaidīt labāko piedāvājumu un izteikt pretpiedāvājumu

Bieži vien nekustamo īpašumu attīstītāji rīko interesantus un atraktīvus pasākumus, piemēram, atvērto durvju dienas. Informāciju par šādiem pasākumiem var atrast nekustamo īpašumu portālos: www.city24.lv, www.varianti.lv un citos. Apmeklējot atvērto durvju dienas, jūs varēsiet ne vien iejusties izredzētās mājvietas sienās, bet arī vienoties ar attīstītāju par īpašu cenas piedāvājumu!

"Nav jābaidās izteikt pretpiedāvājumu", norāda "Interbaltija" eksperti. Portālos, mājas lapās un bukletos parasti tiek norādīta maksimālā cena. Kā arī, var vienoties par īpašu piedāvājumu citā attīstītāja objektā.

Nebūt pašpārliecinātam – vērtējumu uzticēt profesionālim

Pārliecināties par objektīvu mājvietas tirgus vērtību palīdzēs sertificēts vērtētājs – viņš skaidri izvērtēs tirgus cenu un ņems vērā visus juridiskus aspektus.

"ASV nemaz nav iespējams noslēgt nekustamā īpašuma līgumu bez sertificētā vērtētāja piedalīšanās," atzīst "Interbaltija" eksperti. "Tāpēc svarīgi uzticēt šo darbu īstiem profesionāļiem."

Pircējiem vērtētājs palīdz izvairīties no pārvērtētiem nekustamiem īpašumiem, bet pārdevējiem – no neizdevīgiem pirkuma piedāvājumiem (ko izsaka pircēji). Sertificētā vērtētāja atzinumu pieņem arī bankas, tādēļ katra vērtētāja pienākums ir būt objektīvam. Neesiet pašpārliecināti, neticiet katram pārdevēja izteiktam piedāvājumam un vienmēr piesaistiet neatkarīgu vērtētāju.

Izvairīties no "kaktu mākleriem"

"Šobrīd tirgū strādā aptuveni 70–80% nesertificēti "profesionāļi", kas nodarbojas ar dažādu nekustamo īpašumu pārdošanu. Tie ir tā saucamie "kaktu mākleri"," stāsta "Interbaltija" eksperts, "Diemžēl LR likumdošana joprojām neparedz vienotās un obligātas prasības speciālistiem, kas darbojas nekustamo īpašumu nozarē. No tā rodas daudzi nelikumīgi un krāpnieciski darījumi, kuros tiek pārkāptas gan pircēja tiesības, gan labās prakses noteikumi."

Latvijas Nekustamo Īpašumu Darījumu Asociācijas (LANĪDA, www.lanida.lv) mājas lapā ir iespējams pārbaudīt, vai nekustamo īpašumu aģentam ir atbilstošs sertifikāts, kas apliecina tā kvalifikāciju pēc atzītiem Eiropas Savienības standartiem.

"Interbaltija" iesaka izvairīties no "kaktu mākleriem", bet pēc padoma griezties pie sertificētā nekustamā īpašuma aģenta.