29.01.2015 13:46

Mārupes, Jūrmalas un Rīgas uzņēmumos pērn investēts vairāk nekā citviet Latvijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes, Jūrmalas un Rīgas uzņēmumos pērn investēts vairāk nekā citviet Latvijā Delfi.foto.lv

Tieši tie uzņēmumi, kuri atrodas tuvu Rīgai, spēj vissekmīgāk piesaistīt ārvalstu tiešās investīcijas. Piemēram, Mārupes, Jūrmalas un Rīgas uzņēmumos pērn investēts vairāk nekā citviet Latvijā.

"Lursoft" aprēķini rāda, ka ar vislielāko investēšanas gadījumu skaitu var lepoties Rīga, proti, 2014. gadā galvaspilsētas uzņēmumos fiksēti 4824 investīciju ieguldīšanas gadījumi, kas ir 28 reižu vairāk nekā tuvākajai sekotājai Jūrmalai. Savukārt Mārupes novads nemaz tik tālu neatpaliek no kūrortpilsētas, jo pērn novadā izvietotajos uzņēmumos investēts 102 reizes, kas ir tikai par 70 investēšanas gadījumiem mazāk nekā Jūrmalā.

Vērtējot, kā ārvalstu investoru aktivitāte mainījusies salīdzinājumā ar 2013. gadu, jāteic, ka pērn no piecu pilsētu/novadu saraksta, kuru uzņēmumos reģistrēts lielākais investēšanas gadījumu skaits, pazudis Daugavpils vārds, tā vietā līderiem pievienojies Babītes novads, kura uzņēmumos visbiežāk – kopumā 13,207 miljonu eiro vērtībā – investīcijas pagājušajā gadā ieguldījis AS "Ostermalm Property Investments Limited".

Bet vislielākais investīciju gadījums 2014. gadā Babītes novadā ir Šveices "Divertimento Investment AG" 7,2 miljonu eiro investīcijas SIA "Jūrmala Golf Course", kas iepriekš bijusi zināma kā SIA "Saliena Golf Course", pamatkapitālā.

Jāatzīmē, ka pagājušajā gadā ievērojami uzkrāto investīciju apjoms audzis arī Ādažos un Siguldā. Proti, Ādažu novadā uzkrājums palielinājies par 12,32 miljoniem eiro, bet Siguldas novadā par 9,19 miljoniem eiro.

"Lursoft" apkopotā informācija liecina, ka pērn vislielākie investēšanas gadījumi Ādažu novadā reģistrēti tādos uzņēmumos, kā SIA "Rīgas Oriģināls", SIA "Autoclub Angel", SIA "Riding school Ellit" un SIA "KH Select". Savukārt Siguldas novadā vairāk nekā 9 miljonu eiro lielas investīcijas kapitālam no norvēģu AS "WorldFarm Holding" piesaistījis 2006. gadā dibinātais SIA "WorldFarm Management".

Kopumā Latvijā aizvadītā gada laikā uzkrāto investīciju apjoms audzis par nepilniem 3 %, palielinoties līdz 7,259 miljardiem eiro.