21.12.2014 15:55

Šogad Latvijā un Pierīgā Ziemassvētku dāvanas pērk vairāk, palielinājies arī svētku budžets

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad Latvijā un Pierīgā Ziemassvētku dāvanas pērk vairāk, palielinājies arī svētku budžets arhīvs

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri plāno iegādāties svētku dāvanas. Turklāt šogad ļaudis dāvanu iegādei Latvijā un Pierīgā ir gatavi tērēt lielākas naudas summas.

Gatavojoties Ziemassvētkiem, šogad lielākā daļa iedzīvotāju svētku dāvanu iegādei plāno tērēt līdz pat 100 eiro, savukārt pērn Latvijas iedzīvotāju svētku budžets bija vien 40 eiro liels, liecina nebanku kreditētāja "4finance" un pētījumu centra "SKDS" veiktās aptaujas rezultāti.

Turklāt aptauja apliecina, ka par vienu dāvanu sev tuvam cilvēkam divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju plāno tērēt no sešiem līdz 20 eiro. Desmitā daļa aptaujāto dāvanas saviem tuviniekiem un draugiem šogad neplāno iegādāties. Savukārt divas trešdaļas aptaujāto apdāvināt tuvākos plāno, iegādājoties dāvanas, kuru vērtība nepārsniedz 30 eiro.

To, ka ar katru gadu dāvanas iegādājas arvien vairāk cilvēku, tam atvēlot arvien lielākas naudas summas, portālam "Apriņķis.lv" apliecināja arī Siguldas tirdzniecības centra "Šokolāde" vadītāja Aneta Galdiņa.

"Decembris ir ražīgs laiks. Salīdzinājumā ar citiem mēnešiem decembrī tirdzniecības centra apgrozījums ir par 50 procentiem lielāks. Ziemassvētku gaidīšanas laikā veikalu apmeklē teju uz pusi vairāk cilvēku nekā ierasts," sacīja A. Galdiņa, piebilstot, ka īpaši daudz apmeklētāju veikalā sarodas tieši dažas dienas pirms svētkiem.

Vienlaikus viņa norādīja, ka, analizējot pēdējo gadu apgrozījuma tendences, secināms, ka cilvēki Ziemassvētku dāvanu iegādei atvēl arvien lielākas naudas summas.

"Varam novērot, ka katru gadu cilvēku veikalā sarodas arvien vairāk un dāvanu iegādei atvēlētie tēriņi arī kļūst lielāki. Tas arī parāda to, ka pie mums gluži kā Amerikā Ziemassvētki kļūst par komerciāliem svētkiem un cilvēki daudz lielāku nozīmi piešķir dāvanu iegādei," sacīja tirdzniecības centra vadītāja.

Uz jautājumu par to, kādas dāvanas cieņā ir šogad, A. Galdiņa norādīja, ka cilvēki visvairāk iegādājas rotaļlietas. Otrajā vietā populārāko dāvanu topā ierindojas telekomunikāciju ierīces – planšetes, telefoni un to aksesuāri. Bet godpilno trešo vietu ieņem galantērijas preces, grāmatas un kosmētika.

Pēc tirdzniecības centra vadītājas teiktā, šajos svētkos daudzi iegādājas dažādus suvenīrus – krūzītes, tēju, kafiju un citas līdzīgas lietas, kuras jau glīti sasaiņotas tūlītējai dāvināšanai.