05.11.2014 15:07

Parakstīts līgums par valstij piederošo "Citadeles" akciju pārdošanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Parakstīts līgums par valstij piederošo "Citadeles" akciju pārdošanu Publicitātes

VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) pārdevusi 75 % bankas "Citadele" akciju starptautiskajiem investoriem, tostarp "Ripplewoods Advisors LLC".

Līgumu par bankas "Citadele" 75 % akciju pārdošanu divpadsmit starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro parakstījuši PA valdes locekļi Vladimirs Loginovs un Ģirts Freibergs un "Ripplewood Advisors LLC" izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25 % kapitāldaļu, informēja aģentūrā.

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada 1. ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4 % akciju, bet pārējiem investoriem 52,6 % bankas akciju.

"Esmu gandarīta par ASV investīcijām, kas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību. Ceru, ka šīm investīcijām no ASV sekos citas, novērtējot Latvijas investīciju pievilcību un citas priekšrocības, veidojot jaunas ražotnes un projektus, kas nodrošinās jaunas darbavietas," PA oficiālajā paziņojumā citēta premjerministre Laimdota Straujuma.

"Līguma parakstīšana ar "Ripplewood Advisors" un ietekmīgu starptautisko investoru grupu nozīmē bankas "Citadele" pārveidošanu par nozares līderi Latvijā, palielinot konkurenci Latvijas finanšu tirgos un tā sniedzot labākus pakalpojumus banku klientiem. Apvienojot "Ripplewood" komandas pārraudzību un ERAB atbalstu ar bankas "Citadele" vadību, bankai ir iespējas kļūt par nozīmīgu Latvijas ekonomiskās izaugsmes balstu."

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs norāda: "Noslēdzot sarežģītu pārdošanas procesu gada garumā, mēs esam pabeiguši svarīgu bankas restrukturizācijas posmu. Ar šo darījumu banka "Citadele" ir ieguvusi spēcīgu un uz nākotni orientētu investoru. "Ripplewood" izveidotais konsorcijs izpildīja mūsu izvirzītos kritērijus, piedāvājot finanšu stabilitāti, labu reputāciju un biznesa stratēģiju turpmākai izaugsmei. Valsts var pārtraukt atbalsta sniegšanu bankai pārliecībā, ka "Citadele" arī turpmāk būs starp vadošajām bankām Latvijā."

Tims Kolinss uzsvēris, ka investoriem ir ilgtermiņa plāni un "Ripplewood" plāno padarīt banku "Citadele" par vienu no nozares līderiem Latvijā:

""Riplewood" lepojas, ka Latvijas valdība par pievilcīgāko ir atzinusi mūsu piedāvājumu. Kā ilgtermiņa investors mēs ar entuziasmu raugāmies uz mūsu ieguldījumu bankā "Citadele" – tā ir finanšu iestāde ar profesionālu vadības komandu un stabilu pozīciju Latvijas tirgū. Mēs esam pārliecināti, ka "Citadele" kļūs par vienu no nozares līderiem Latvijā un Baltijas reģionā, nodrošinot izcilu pakalpojumu kvalitāti un sniedzot jaunus pakalpojumus saviem klientiem. Ar mūsu atbalstu "Citadele" var uzlabot banku pakalpojumus Latvijā kopumā, tā veicinot turpmāku ekonomisko izaugsmi."

ERAB pirmais viceprezidents Filips Benets teica: "Uzskatām, ka, pārdodot valstij piederošās bankas "Citadele" kapitāldaļas "Ripplewood", ir izdarīta pareiza izvēle gan bankai, gan valstij. Mēs esam gandarīti par "Ripplewood" ilgtermiņa plāniem attiecībā uz banku "Citadele". Turklāt ERAB saglabās savas akcijas bankā "Citadele", lai stiprinātu tās attīstības nākamo posmu, kas nāks par labu bankai un Latvijas ekonomikai kopumā. Stiprs un stabils banku sektors ir kritiski svarīgs faktors ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei, ko ERAB joprojām ir gatava atbalstīt."

Papildu informācija tiks sniegta preses konferencē piektdien, 7. novembrī.