27.10.2014 13:52

Pierīgā vienas no lielākajām apkures cenām Latvijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā vienas no lielākajām apkures cenām Latvijā arhīvs

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem Pierīgā ir viens no dārgākajiem siltuma tarifiem valstī.

SKRK informācija liecina, ka, lai gan siltumapgādes cenas Pierīgā neierindojas dārgāko siltumapgādes tarifu trijniekā, daudzviet iedzīvotājiem Pierīgā maksa par apkuri salīdzinājumā ar pārējo Latviju ir liela, pirmdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

SKRK ziņo, ka Latvijā pats dārgākais siltums ir Lēdmanē, Grobiņā un Lielvārdē, kur tā tarifs ir virs 70,82 eiro par megavatstundu (EUR/MWh). Taču ļoti tuvu tam seko SIA "Ikšķiles māja", kas Ikšķilē siltumu nodrošina par 70,30 EUR/MWh.

Kad portāls "Apriņķis.lv" Ikšķiles siltumapgādes uzņēmumam taujāja, kas ir tie iemesli, kādēļ Ikšķilē siltumapgādes tarifs ir ceturtais augstākais Latvijā, uzņēmuma Ēku apsaimniekošanas un siltumapgādes dienesta vadītājs Kaspars Grīnbergs norādīja, ka šī SPRK nosauktā maksa par siltumapgādes pakalpojumiem, iespējams, ir statistiski vidējais aprēķins par pagājušo gadu un patieso ainu neatspoguļo. "Šie regulatora dati varētu būt vidējie pagājušā gada dati, šobrīd siltuma tarifs Ikšķilē ir krietni vien mazāks – 68,43 EUR/MWh".

Uz portāla norādīto, ka arī jaunais tarifs salīdzinājumā ar citiem novadiem un pilsētām vēl aizvien saglabājas gana augsts, K. Grīnbergs sacīja, ka gluži vienkārši lētāk SIA "Ikšķiles māja" siltumu piegādāt nevar.

"Esam neliels uzņēmums ar mazu saimniecību un krietni vien mazāku apgrozījumu siltumapgādes jomā nekā citviet. Piemēram, pērn SIA "Ikšķiles māja" ieņēmumi no siltumapgādes bija 600 tūkstoši eiro gadā, savukārt siltumapgādes pakalpojumu sniedzējiem Jūrmalā un citās lielajās pilsētās šīs pats apgrozījums ir vismaz 10 līdz 20 reižu lielāks," skaidroja K. Grīnbergs, piebilstot, ka šobrīd SIA "Ikšķiles māja" apkuri nodrošina 18 daudzdzīvokļu mājām, skolai, bērnudārzam, dažām privātmājām un pastam.

Tāpat uzņēmuma pārstāvis sacīja, ka siltumapgādes tarifu ietekmē arī lielās dabasgāzes iepirkumu cenas.

K. Grīnbergs uzsvēra, ka SIA "Ikšķiles māja" pastāvīgi domā, kā šo siltumapgādes tarifu Ikšķilē samazināt, un strādā pie uzņēmuma līdzekļu optimizācijas. "Patstāvīgi domājam pie optimizācijas un izvērtējam visus izdevumus. Piemēram, ja uzņēmums izlemtu pieņemt darbā papildu santehniķi, tas uzreiz atsauktos uz siltumapgādes tarifu," klāstīja K. Grīnbergs.

Tāpat viņš norādīja, ka tuvākajā laikā uz siltumapgādes tarifa samazinājumu Ikšķilē iedzīvotāji cerēt nevar, jo jau tā siltumpakalpojumu jomā uzņēmums strādā uz pašizmaksas robežas. K. Grīnbergs arī minēja, ka siltumapgādes pakalpojumu cenu šajā apkures sezonā varētu ietekmēt arī elektroenerģijas cenu kāpums, lai gan, visticamāk, visiem SIA "Ikšķiles mājas" klientiem šosezon apkures tarifs paliks esošais, proti, 68,43 EUR/MWh.

Pēc SPRK datiem, sestais dārgākais siltumapgādes tarifs Latvijā ir Olainē, kur tā piegādi par cenu 68,60 EUR/MWh veic AS "Olaines ūdens un siltums".

AS "Olaines ūdens un siltums" finanšu direktore Tamāra Levica portāla redakcijai sacīja, ka šī siltumapgādes pakalpojumu cena ir faktiski apstiprinātais tarifs SPRK, bet patiesībā iedzīvotājiem par apkuri šoruden jāmaksā krietni vien mazāk, proti, septembrī tarifs bija 65,80 EUR/MWh, jo visiem klientiem piemērota atlaide.

"Taču jau no oktobra siltumapgādes tarifs Olainē ir par 11 % mazāks – 61,22 EUR/MWh," sacīja T. Levica, norādot, ka tas panākts, pateicoties izmaksu optimizācijai un efektīvākai siltuma ražošanai Olaines koģenerācijas stacijā.

Saskaņā ar SPRK datiem:

1. SIA "Lielvārdes Remte" Lēdmanē siltumu nodrošina par 77,73 EUR/MWh;
2. SIA "Grobiņas siltums" Grobiņā siltumu nodrošina par 73,42 EUR/MWh;
3. SIA "Lielvārdes Remte" Lielvārdē siltumu nodrošina par 70,82 EUR/MWh;
4. SIA "Ikšķiles māja" Ikšķilē siltumu nodrošina par 70,30 EUR/MWh;
5. SIA "Jūrmalas siltums" Jūrmalā siltumu nodrošina par 69,02 EUR/MWh;
6. AS "Olaines ūdens un siltums" Olainē siltumu nodrošina par 68,60 EUR/MWh;
7. SIA "Cēsu siltumtīkli" Cēsīs siltumu nodrošina par 68,37 EUR/MWh;
8. SIA "Ķekavas nami'' Rāmavā, Valdlaučos un Katlakalnā siltumu nodrošina par 67,84 EUR/MWh;
9. SIA "Baložu komunālā saimniecība" Baložos siltumu nodrošina par 67,57 EUR/MWh;
10. AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" Mārupes ciemā siltumu nodrošina par 67,27 EUR/MWh.