25.04.2012 18:28

Par "Latvijas Bankas” seifu drošību būs atbildīgs Mārupes uzņēmums

Autors  Antra Feldmane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Bankas centrālā ēka Latvijas Bankas centrālā ēka www.foto.lu.lv

Mārupes uzņēmums SIA "Hansab" uzvarējis Latvijas Bankas (LB) konkursā par seifu iegādi un uzstādīšanu.

"Uzvarējām, jo varējām piedāvāt zemāko cenu," saka Jānis Jurķelis, "Hansab" pārdošanas projektu vadītājs. Seifus ierīkos Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 1b - LB ēkā, kuras rekonstrukcija ir jau sākta. Saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) ziņojumu pasūtījums izmaksās 26 849 latus bez PVN. Kopā ar pārējiem četriem kolēģiem J. Jurķelis uzņēmumā atbild par drošības risinājumiem, uzstādot videonovērošanu, seifus un citas ierīces, tostarp papīra smalcinātājus, gan maziem uzņēmumiem, gan lielām organizācijām.

J. Jurķelis uzskata, ka konkurss, viņaprāt, bijis godīgs. Viņš arī atzinīgi izsakās par LB iepirkumu procedūrām. "Viņiem nav tik augstu prasību, salīdzinot ar uzņēmumiem, kuri rīko šādus konkursus. Ir absurdi, ka, piemēram, Valsts ieņēmumu dienests prasa izziņas, kuras viņi paši savā datu bāzē var atrast. Piemēram, par to, ka nav ierosināta maksātnespēja. Šajā gadījumā, kolīdz mūs atzīst par uzvarētājiem, šādas ziņas jāsniedz desmit dienu laikā, nevis katru reizi, kad piedalāmies konkursā," stāsta J. Jurķelis.

Kopš "Hansab" dibināšanas darbinieku skaits ir pieaudzis līdz 200, šobrīd uzņēmums darbojas arī citās Baltijas valstīs. Šobrīd visbiežāk konkursus rīkojot tieši uz videonovērošanām. Kopumā "Hansab" piedalās vidēji 100 iepirkumu konkursos gadā, atklāj J. Jurķelis. Uzņēmums pakalpojumus eksportē arī uz Baltkrieviju un Ukrainu, joprojām mitinoties galvenajā birojā Mārupē.

Mārtiņš Grāvītis, LB preses sekretārs, atzina, ka Mārupes uzņēmēji piedāvājuši lētāko cenu par šo pakalpojumu, tādēļ izvēle krita par labu viņiem. Konkursā piedalījušies trīs pretendenti.

Sūdzības par iepirkumu kārtību Latvijā neesot retums, par ko var pārliecināties arī IUB pārskatos. Pērn sūdzību skaits salīdzinot ar 2010. gadu ir palielinājies par vairāk nekā 18 procentiem. To gan lielā mērā varot skaidrot ar aktīvāku Eiropas Savienības fondu apguvi. Palielinājās lielo projektu skaits, tāpat arī – izsludinātie iepirkumi. Šajā konkursā gan sūdzības nav saņemtas.

 

M. Grāvītis piebilst, ka LB seifus no dažādiem uzņēmējiem ir iegādājusies arī agrāk. Sadarbojušies arī ar "Hansab". Uzņēmums iepriekš apkopis bankas centrālās iekārtas, kas apstrādā naudu. Grāvītis atzīmē, ka svarīgākais faktors, protams, ir seifu drošība. Prasības ir stingras, un tās ir pilnībā jāizpilda saskaņā ar LB noteikumiem.