24.09.2014 07:29

Jau vairāk nekā 100 ģimenes izrādījušas interesi par jauno mājokļa galvojuma programmu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē: 10 % (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns; 15 % (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni; 20 % (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu. Galvojums tiks sniegts uz termiņu līdz 10 gadiem, un tas samazināsies proporcionāli atmaksātajai aizdevuma pamatsummai. Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē: 10 % (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns; 15 % (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni; 20 % (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu. Galvojums tiks sniegts uz termiņu līdz 10 gadiem, un tas samazināsies proporcionāli atmaksātajai aizdevuma pamatsummai. arhīvs

Latvijā sāk darboties mājokļu galvojuma programma, kas nozīmē, ka 1000 ģimenēm ar bērniem hipotekārā kredīta galvojumu pirmā mājokļa iegādei sniegs valsts.

Galvojumu sniegs finanšu institūcija – valsts akciju sabiedrība "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum"), kas ir bijusī valsts akciju sabiedrība "Latvijas Hipotēku un zemes banka".

"Swedbank" Privātpersonu finansēšanas atbalsta nodaļas vadītājs Normunds Dūcis skaidro, ka šī ir programma dzīvojamās platības iegādei vai celtniecībai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni, līdz ar to šī programma ir iespēja uzlabot savus dzīves apstākļus ģimenēm ar bērniem, kam līdz šim tas nebija iespējams nepietiekošo iekrājumu vai citu iemeslu dēļ.

Ģimenes, lai saņemtu valsts galvojumu, varēs pieprasīt aizdevumu tām kredītiestādēm, ar kurām "Altum" būs noslēgts līgums.

Gatavojoties Mājokļu galvojumu programmas darbības uzsākšanai, "Altum" uzrunāja visas lielākās Latvijā strādājošās komercbankas, no kurām vairākas arī izrādīja interesi par iesaistīšanos šajā programmā. "Septembra laikā plānojam pabeigt līguma sagatavošanas darbus un noslēgt pirmos līgumus ar komercbankām par sadarbību Mājokļu galvojumu programmas īstenošanā," stāsta "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Reaģējot uz sabiedrības interesi, "Swedbank" izveidoja iespēju saviem klientiem reģistrēties internetbankā, lai tie paši pirmie no savas bankas varētu saņemt informāciju par nepieciešamajām darbībām un procedūrām, tiklīdz būs parakstīts sadarbības līgums starp "Swedbank" un "Altum".

"Šobrīd secinām, ka interese ir ļoti liela, jo ik dienas saņemam vairākus desmitus pieteikumu – līdz šim pieteikušās jau vairāk nekā 100 ģimenes. Tām "Swedbank" piedāvās jau laikus nākt uz finanšu konsultāciju, kuras laikā varēs uzzināt savas iespējas aizņemties, kā arī noskaidrot, kāds būtu optimālais hipotekārā kredīta ikmēneša maksājums tieši viņiem, lai arī aizdevuma atmaksas laikā ģimenes ikdiena ritētu kā ierasts. Savukārt par to, vai konkrētajai ģimenei tiks izsniegts valsts atbalsta programmas ietvaros noteiktais galvojums, lems "Altum"," skaidro N. Dūcis.

Tātad klientiem, kuri vēlas saņemt aizdevumu mājoklim ar jaunās valsts atbalsta programmas galvojumu, vispirms būs jāvēršas komercbankā. Atbilstoši programmas nosacījumiem, "Altum" galvojumu izsniegs bankai, ja komercbanka apliecinās, ka ir piešķīrusi aizdevumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Klientam pašam uz "Altum" jānāk nebūs, pieteikumu nosūtīs pati komercbanka.

"Altum" pārbaudīs komercbanku atsūtīto pieteikumu atbilstību Ministru kabineta noteikumiem. Proti, vai aizdevums piešķirts personai ar vismaz vienu nepilngadīgu bērnu mājokļa iegādei vai būvniecībai, kā arī tiks pārbaudītas bērnu dzimšanas apliecību kopijas un dzīvesvietas deklarācijas izziņas. Atbilstības pārbaude neaizņems vairāk par piecām dienām.

Komercbanka izvērtēs klienta aizdevuma pieteikumu un nepieciešamības gadījumā vērsīsies "Altum" pēc garantijas. Savukārt "Altum" izvērtēs tikai klienta atbilstību Ministru kabineta noteikumos izvirzītajiem kritērijiem.

Noteikumi paredz, ka "Altum" galvojumu nesniedz, ja nav iesniegti nepieciešamie dokumenti, ja komercbanka aizdevumu piešķīrusi citam mērķim, nevis mājokļa iegādei vai būvniecībai, vai ja aizņēmējs jau iepriekš ir saņēmis valsts palīdzību galvojuma veidā dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai.

"Sabiedrības interese par programmu publiskajā telpā ir salīdzinoši augsta, tomēr konkrētāk klientu interesi varētu novērtēt komercbankas, jo klientiem ar pieteikumu jāvēršas tieši komercbankā," komentē S. Eglīte.

Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē: 10 % (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns; 15 % (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni; 20 % (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu. Galvojums tiks sniegts uz termiņu līdz 10 gadiem, un tas samazināsies proporcionāli atmaksātajai aizdevuma pamatsummai.

Nekustamo īpašumu darījumu uzņēmums SIA "Riga In Rent" pārstāvis Jānis Lipša portālam "Apriņķis.lv" stāsta, ka ar darījumiem jaunās programmas ietvaros vēl nav saskārušies: "Grūti pateikt, kā tas darbosies dzīvē, jo viss ir atkarīgs no kreditējošajām bankām, kāda būs to kreditēšanas politika."

Hipotekāro kredītu upuri: atņemti mājokļi, izpostītas ģimenes, parādu jūgs