16.09.2014 07:36

Ažiotāža pēc pasludinātā Krievijas embargo rimusi, cenas augstākajā punktā nav atgriezušās

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Cik pamatoti bijuši augustā televīzijā redzētie sižeti par dārzeņiem, kas sapūst uz lauka, SIA "Sabiedrība Mārupe" vadītājs neņemas spriest, taču uzņēmums augustā ir utilizējis kādas 100 tonnas burkānu biogāzes ražošanai. Cik pamatoti bijuši augustā televīzijā redzētie sižeti par dārzeņiem, kas sapūst uz lauka, SIA "Sabiedrība Mārupe" vadītājs neņemas spriest, taču uzņēmums augustā ir utilizējis kādas 100 tonnas burkānu biogāzes ražošanai. arhīvs

Pirms mēneša jau rakstījām, ka Krievijas embargo pārtikas preču eksportam no Eiropas Savienības, kas nāca kā atbilde Eiropas un ASV sankcijām pret Krieviju, lika izvērtēt savu pozīciju stiprību arī Latvijas pārtikas ražotājiem un eksportētājiem.

Pierīgas lauksaimniecības produktu ražotājs, SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis Kaspars Brunovskis, kurš pārstāv arī kooperatīvu "Baltijas dārzeņi", augusta vidū atgādināja, ka dārzeņu audzētāji savu produkciju tieši uz Krieviju neeksportē, taču nozari Krievijas noteiktie aizliegumi tik un tā ir skāruši, jo Latvijas tirgū ieplūda dārzeņi no Polijas.

"Mūsu tirgus pašlaik ir pilns līdz lūpai, bet gurķi, tomāti un burkāni jau nav ķieģeļi, kurus var ilgstoši uzglabāt noliktavā. Ja tos nevar pārdot par samazinātām cenām, pēc kāda laika jau ir jāskatās, kā tos par 30 eiro tonnā nodot Getliņu izgāztuvē," toreiz sacīja K. Brunovskis, paredzot, ka nopietnākas problēmas varētu sākties pēc pāris mēnešiem, kad būs pilnas visas dārzeņu un sakņu noliktavas.

Ir pagājis mēnesis, kopš Latvijas dārzeņu audzētājiem nācās saskarties ar Krievijas embargo, un K. Brunovskis to sākuma punktu raksturo kā brīdi, kad bija vērojama cenu ažiotāža. Augustā tirgus bija piepildīts dārzeņiem ‒ tomātiem un gurķiem ‒, kurus tirgotāji, baidoties no pārprodukcijas, centās pārdot pēc iespējas lētāk. Dārzeņi maksāja aptuveni trīs reizes lētāk nekā parasti, salīdzinot ar dārzeņu vidējo cenu iepriekšējos gados, ja ņem vērā, ka 0,30 eiro par kilogramu dārzeņu jau ir iztirgošana zem pašizmaksas. Pašlaik tomātu un gurķu cenas ir nedaudz cēlušās un nostabilizējušās, taču joprojām zemākas nekā citus gadus. To kāpums ir saistīts ar ražošanas pašizmaksu, kura vienmēr rudens pusē iet uz augšu.

Cik pamatoti bijuši augustā televīzijā redzētie sižeti par dārzeņiem, kas sapūst uz lauka, K. Brunovskis neņemoties spriest, taču arī SIA "Sabiedrība Mārupe" ir utilizējusi kādas 100 tonnas burkānu biogāzes ražošanai.

Runājot par turpmāko situāciju dārzeņu tirgū, K. Brunovskis sacīja, ka pirmām kārtām jāskatās, kas notiks pēc 2015. gada 1. februāra. Līdz tam laikam būs spēkā Krievijas embargo. Domājot par šo datumu, Holandes un Polijas ražotāji noliktavās veidojot uzkrājumus. Savukārt Latvijā dārzeņu raža šogad nav padevusies pati labākā.

SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis Kaspars Brunovskis, kurš pārstāv arī kooperatīvu "Baltijas dārzeņi".SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis Kaspars Brunovskis, kurš pārstāv arī kooperatīvu "Baltijas dārzeņi".


Iepriekš:
Embargo dēļ samazināta piena iepirkuma cena. Piensaimnieks no Inčukalna: Dzīvojam kā pa viļņiem