08.09.2014 07:39

Rīdziniekiem pēdējā nedēļa, kad ar e-talona atlaidēm vilcienos var braukt uz Pierīgas novadiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Uzņēmums "Pasažieru vilciens" (PV) nav pagarinājis līgumu ar Rīgas domi par braukšanas maksas atvieglojumiem vilcienos galvaspilsētā un tuvējo pašvaldību teritorijās.

Tas tādēļ, ka pašvaldības piešķirtie līdzekļi nesedz pat pusi no faktiskajām izmaksām, portālam "Nozare.lv" norāda gan Satiksmes ministrija, gan pats "Pasažieru vilciens". Līdz ar to beidzies iepriekšējais līgums ar Rīgas domi, savukārt vienošanās par turpmāku sadarbību uz abpusēji pieņemamiem noteikumiem nav panākta. Iepriekš parakstītais sadarbības līgums deva iespēju Rīgas pilsētas iedzīvotājiem izmantot vilcienos tās pašas priekšrocības, kādas tiem piešķirtas galvaspilsētas sabiedriskajā transportā. Rīdzinieki no centra piecos virzienos – līdz Babītei, Baložiem, Dārziņiem, Juglai, Vecāķiem un atpakaļ  var braukt būtiski lētāk nekā citi pasažieri. Proti, biļetes cena pasažieriem bez e-talona ir 70 centu (vai viens eiro un pieci centi, ja brauc līdz Vecāķiem), savukārt rīdzinieki izdevīgākajā gadījumā var maksāt par pusi mazāk – tikai 54 centus.

Tādējādi no 13. septembra pasažieri, kuriem noteikti Rīgas domes braukšanas maksas atvieglojumi, vilcienos minētajos virzienos e-talonu nevarēs izmantot. 

Kā norāda PV, kopējie zaudējumi, kas radušies līguma darbības periodā, esot sasnieguši 560 000 eiro. Savukārt Rīgas dome nav reaģējusi uz PV aicinājumiem zaudējumus segt. Līdz ar to PV nav bijis cita varianta, kā līgumu nepagarināt.

Tikmēr Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Krišjānis Peters skaidro, ka pērn augustā noslēgtajā sadarbības līgumā ar PV tika noteikts konkrēts līdzfinansējums jeb 456 500 eiro par periodu no 2013. gada 1. oktobra līdz šā gada 3. augustam. Līdzfinansējuma maksājums ticis sadalīts pa ikmēneša maksājumiem 41 500 eiro apmērā. Līdz ar to Rīgas domes pārstāvji apstrīd PV plašsaziņas līdzekļos pausto viedokli, ka pašvaldība nav samaksājusi 560 000 eiro par e-talona izmantošanu pasažieru vilcienos. Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā arī sacīts, ka augusta nogalē, Satiksmes departamentam tiekoties ar PV pārstāvjiem, esot panākta konceptuāla vienošanās par ikmēneša summas palielināšanu līdz 132 000 eiro, un nekas neesot liecinājis, ka sadarbības līgums varētu tikt lauzts.

Kā vēsta lsm.lv, vilciena atlaižu izmantotāju skaits no 119 tūkstošiem pērn oktobrī teju dubultojies līdz 220 tūkstošiem šogad jūlijā, liecina Rīgas domes Satiksmes departamenta statistika.

Tomēr "Pasažieru vilciens" pēkšņi paziņojis, ka no 13. septembra rīdziniekus vairs lētāk nevedīs. Uzņēmuma jaunais valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns skaidro – pērnā rudens līgums paredzēja, ka Rīga segs visus zaudējumus, ko PV rada rīdzinieku vadāšana lētāk. Taču Rīga maksāt negrib, saka A. Lubāns: "Šis līgums, kas tika sākts pagājušā gada beigās, vienpadsmit darbības mēnešos "Pasažieru vilcienam" ir radījis zaudējumus vairāk nekā 560 tūkstošu apmērā."

Rīgas pašvaldība esot apņēmības pilna pēkšņo strīdu ar "Pasažieru vilcienu" atrisināt. Rīgas dome par dotāciju palielinājumu gan lemšot tikai 4. novembrī. Tas nozīmē, ka vismaz līdz tam rīdziniekiem privilēģiju vilcienos nebūs.

Rīgas izslavētās atlaides, ko mēnesī izmanto aptuveni 200 tūkstoši rīdzinieku, galvaspilsētas nodokļu maksātājiem izmaksā ne tikai 41 tūkstoša eiro ikmēneša dotācijas. Lai vilcienos ieviestu atbilstošu programmatūru un apmācītu darbiniekus, Rīgas pašvaldībai daļēji piederošā firma "Rīgas karte" investējusi vēl aptuveni miljonu eiro, apliecināja uzņēmuma valdes loceklis Aleksandrs Brandavs.