07.07.2014 09:42

FOTO: Aukstās vasaras dēļ Pierīgā šogad maz ogu, bet sēnes ir tārpainas; parādījušās pat pirmās rudens sēnes

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastos sastaptā sēņotāja un ogotāja Vallija stāsta, ka ogu un sēņu šogad ir maz, un daudzas sēnes ir ļoti tārpainas. Turklāt ilgais lietus un aukstuma periods veicinājis to, ka mežos jau parādījušās sēnes, kas aug tikai rudenī. Saulkrastos sastaptā sēņotāja un ogotāja Vallija stāsta, ka ogu un sēņu šogad ir maz, un daudzas sēnes ir ļoti tārpainas. Turklāt ilgais lietus un aukstuma periods veicinājis to, ka mežos jau parādījušās sēnes, kas aug tikai rudenī. Krišjānis Grantiņš

Jūlija sākumā tirgū parādījusies Latvijas dārzu un lauku pirmā raža.

Savukārt tie, kam nav savas saimniecības vai mazdārziņa, pēc dabas veltēm pošas uz mežu, un, pateicoties cītīgākajiem ogotājiem un sēņotājiem, tirgū nonākusi pirmā meža raža – gailenes, baravikas un mellenes.

Tā Saulkrastos, netālu no domes izveidotajā tirdzniecības vietā, par pieciem eiro litrā var nopirkt gan mellenes, gan gailenes.

Vietējā sēņotāja un ogotāja Ilze stāsta, ka šogad mellenes aug īpatnēji – vietām ogas ir, vietām nav. "Dziļāk mežā ogu nav vispār. Tās aug aizvējā, kur salnas nav tikušas klāt. Sēņu ir maz. Tikko sākās gailenes, bet sūnās šogad tās neaug. Ja atrod kādu baraviku, tad tā jau ir ar gaļiņu," saka Ilze.

Arī Vallija, kura tirgo gan sēnes, gan ogas, saka, ka sēņu mežā neesot daudz. "Meži ir ļoti sausi, kaut arī teju katru dienu līst. Sēnes un ogas aug naktī, bet naktis mums ir aukstas. Šobrīd mežā ir sviesta bekas, baravikas, parādījušās arī jau pat rudens sēnes – makaviki, pat alksnes, melnās čigānietes jeb cūcenes. Baravikas ir ļoti tārpainas. Kur mitrāks, tur ir lielākas ogas. Saulītē ogas ir mazākas, jo nepaspēj piebriest," viņa stāsta.

Saulkrastu tirgū gailenes, kas lasītas Sējas novadā, maksā 15 eiro kilogramā, bet dārza mellenes – 25 eiro kilogramā.

Ādažu tirgū nopērkamas gailenes, kas lasītas sēņotāju iecienītajā, bet visnotaļ bīstamā vietā – armijas poligona teritorijā. To cena, tāpat kā Saulkrastos, arī ir pieci eiro litrā, bet mellenes nopērkamas par sešiem eiro par tādu pašu tilpumu. Toties šeit var iegādāties arī baravikas. Cenas gan ir visai atšķirīgas – viens sēnes pārdod par 10 eiro, bet pie blakus galdiņa par 20 eiro kilogramā. To pārdevējs Vilnis no Kadagas gan pieblst, ka puse no atrastajām baravikām bijušas tārpainas.

Turpat par diviem eiro nopērkama arī glāzīte meža zemeņu.

Tie, kas dzīvo Carnikavas novada Garciemā, meža veltes var iegādāties pa ceļam uz mājām, kur vietējie iedzīvotāji piedāvā bijušajā armijas daļā salasītās ogas un sēnes, pārdodot tās turpat uz vietas – ceļa malā. Šeit gailenes maksā četri, bet mellenes – seši eiro litrā.