02.07.2014 15:58

Rudenī varēs saņemt līdzfinansējumu par bērnu laišanu privātajos bērnudārzos arī ārpus Rīgas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jūnija beigās stājušies spēkā grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos par kārtību, kādā pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju.

Grozījumi saistītas ar pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu, apmeklējot privātos bērnudārzus, maksimālo pieteikumu skaitu vienam bērnam un citām izmaiņām un precizējumiem.

Būtiskākie grozījumi saistošajos noteikumos attiecībā uz pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu, kas stājas spēkā no šā gada 1. septembra, paredz, ka pašvaldības līdzfinansējumu 132,33 eiro apmērā varēs saņemt arī tad, ja Rīgā deklarēts bērns apmeklēs privāto izglītības iestādi ārpus galvaspilsētas administratīvās teritorijas.

Pašvaldības līdzfinansējumu nepiešķirs bērniem, par kuriem ir izsniegta izziņa, ka bērns ir pabeidzis pirmsskolas izglītības programmas apguvi.

Pašvaldības līdzfinansējumu pārtrauks izmaksāt, ja bērnam tiks piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā, uz kuru bērnam ir reģistrēts pieteikums un kurā ir brīvas vietas un nav vairs neviena cita pretendenta, kā arī tad, ja bērns bijis iekļauts vismaz trīs iestāžu pretendentu sarakstos, bet vecāki no piedāvātās vietas atteikušies. Saistošajos noteikumos noteikts, ka pašvaldības līdzfinansējumu pārtrauks izmaksāt ar to datumu, kad bērnudārzs faktiski bērnam vietu var piedāvāt, piemēram, ja vecāks uzaicinājumu no bērnudārza būs saņēmis jau maijā, bet bērnudārzs vietu var nodrošināt tikai septembrī, tad pašvaldības līdzfinansējums tiks maksāts līdz septembrim.

Minēto noteikumu grozījumi paredz arī to, ka mazuļus turpmāk varēs pieteikt ne vairāk kā trīs pirmsskolas izglītības iestādēs. Iepriekš reģistrētie pieteikumi elektroniskajā datubāzē tiks saglabāti tik ilgi, kamēr vecāki paši tos neanulē, vai līdz brīdim, kad bērns saņem vietu pirmsskolas izglītības iestādē. Beidzot bērnudārzu un dodoties uz skolu, kā pēdējais bērna atskaitīšanas datums no izglītības iestādes ir noteikts 15. augusts.

Vēl noteikumu grozījumos ir precizēti un papildināti ārpuskārtas statusa "Komisijas lēmums" piešķiršanas gadījumi, piemēram, patlaban uz ārpuskārtas statusu var pretendēt arī bērni, kas dzimuši dzemdībās, kurās dzimuši trīs un vairāk mazuļi, kā arī precizēts, ka ārpuskārtas statuss tiks noteikts bērniem, kuru abiem vecākiem vai arī vienam, ja tas ir bērna vienīgais likumīgais pārstāvis, ir piešķirta invaliditāte, kas ierobežo vecāka spējas pastāvīgi nodrošināt mazuļa uzraudzību un audzināšanu.