07.05.2014 09:33

"Getliņi Eko" par 37,44 % vēlas celt atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Getliņi Eko" par 37,44 % vēlas celt atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu Krišjānis Grantiņš

Atkritumu savākšanas un apstrādes uzņēmums SIA "Getliņi Eko" rudenī plāno būtiski palielināt maksu par atkritumu apglabāšanu.

Patlaban spēkā esošais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs bez dabas resursu nodokļa ir 13,73 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet uzņēmums vēlas, ka jaunais tarifs tiek paaugstināts līdz 18,87 eiro bez PVN. Tādēļ "Getliņi Eko" jaunā sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa projektu 30. aprīlī iesnieguši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), un tas ir aprēķināts saskaņā ar sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodiku, vēsta biznesa ziņu portāls "Nozare.lv".

Kā norāda uzņēmumā, piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no šā gada 1. septembra. Taču SPRK informēja, ka regulatoram 90 dienu laikā ir jāizvērtē tarifa projekta pamatojums, bet pēc tam 30 dienu laikā jāpieņem lēmums. Tiesa, SPRK lēmumu par jauno tarifu var pieņemt arī ātrāk.

"Getliņi Eko" skaidro, ka uzņēmuma atkritumu apglabāšanas tarifs pēdējo reizi tika apstiprināts Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatorā 2007. gada 24. maijā, un kopš tā laika ir būtiski mainījušies atkritumu apsaimniekošanas nozari regulējošie normatīvie akti. 2007. gada tarifa aprēķinā ietvertās finanšu izmaksas vairs neatbilst sociāli ekonomiskai realitātei, bet vairākas būtiskas izmaksu pozīcijas ir palielinājušās ārējo ekonomisko faktoru ietekmē.

Tāpat būtiski esot mainījies apglabājamo atkritumu apjoms poligonā, kā arī tuvākā nākotnē – 2015.–2017. gadā – tiek paredzētas papildu izmaksas poligona šūnu pārklājuma nodrošināšanai, ko nosaka atkritumu apsaimniekošanas nozari regulējošie normatīvie akti.

Uzņēmumā atzina, ka sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifā nav iekļauti ieņēmumi, kas saistīti ar cita veida ienākumiem no poligona izmantošanas.

Jau ziņots, ka "Getliņi Eko" 2012. gadā gandrīz dubultoja peļņu, sasniedzot 1,6 miljonus latu salīdzinājumā ar 797 170 latiem gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma apgrozījums 2012. gadā sasniedza 8,83 miljonus latu, kas bija par 17,2 % vairāk nekā 2011. gadā, kad apgrozījums bija 7,53 miljoni latu.

SIA "Getliņi Eko" nodarbojas ar atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5 995 269 eiro. "Getliņi Eko" Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 97,92 % kapitāla daļu, bet Stopiņu novada domei – 2,08 % kapitāla daļu.

Iepriekš:
"Getliņos" atkritumu slāņa regulāru pārklāšanu veiks par trim miljoniem eiro