24.04.2014 15:34

Garkalnes novadā 1. jūnijā stāsies spēkā jauni ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Garkalnes novadā 1. jūnijā stāsies spēkā jauni ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifi Krišjānis Grantiņš

Sabiedrisko apkalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) 23. aprīlī apstiprināja jaunus ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu izcenojumus Garkalnes novadā.

Tā ar 1. jūniju Langstiņu ciema un Upesciema iedzīvotājiem turpmāk būs jāmaksā 0,95 eiro/m3 par ūdensapgādes pakalpojumu, savukārt Berģu ciema un Upesciema iedzīvotājiem par kanalizācijas pakalpojumiem – 1,33 eiro/m3. Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis.

Ūdensapgādes pakalpojumu un kanalizācijas pakalpojumu tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar "Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku", pieņemot, ka komersants – SIA "Garkalnes inženiertīkli" – lietotājiem vidēji gadā piegādās 35,7 tūkstošus kubikmetru (m3) ūdens.

Rentabilitāti tarifu projektā uzņēmums nav iekļāvis, proti, tā ir nulle. Pašlaik komersants ūdensapgādes pakalpojumus sniedz 380, bet kanalizācijas pakalpojumus – 354 lietotājiem. Dzeramo ūdeni komersants iepērk no SIA "Rīgas Ūdens", kā arī savāktos notekūdeņus novada SIA "Rīgas Ūdens" kanalizācijas tīklos.

SIA "Garkalnes inženiertīkli" 2013. gada septembrī Regulatorā iesniedza tarifu projektu, kas paredzēja ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,18 EUR/m3 apmērā. Iesniegtais kanalizācijas pakalpojumu tarifa projekts bija atšķirīgs Upesciemam un Berģu ciemam, proti, 1,66 EUR/m3 un 1,34 EUR/m3. Regulatoram, izvērtējot tarifu projekta izmaksu pamatojumu un lūdzot komersantu precizēt izmaksu pozīcijas, tika veikts tarifu projekta pārrēķins, un uzņēmums iesniedza precizēto tarifu projektu.

Tas samazināja sākotnēji plānoto ūdensapgādes pakalpojumu tarifu par 0,23 EUR/m3 Upesciema un Langstiņu ciema iedzīvotājiem un kanalizācijas pakalpojumu tarifu par 0,33 EUR/m3 Upesciema iedzīvotājiem un par 0,01 EUR/m3 Berģu ciema iedzīvotājiem.

Regulators arī aicināja Garkalnes novada domi izvērtēt, vai novadā būtu piemērojams vienots tarifs, vai katrā Garkalnes novada ciemā atšķirīgs, kā to sākotnēji paredzēja SIA "Garkalnes inženiertīkli" iesniegtais tarifu projekts. Garkalnes novada pašvaldība atbalstīja vienādu ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifu piemērošanu Berģos, Langstiņos un Upesciemā.

Pašreiz spēkā esošais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 0,95 EUR/m3 un kanalizācijas pakalpojumu tarifs 0,81 EUR/m3 (0,47 Ls/m3) tika apstiprināts 2008. gadā.