29.11.2011 16:42

No "Krājbankas" cieš arī Pierīgā

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu novada Zaķumuižā, veikalā “Mežāres” atrodas vienīgais bankas automāts ciematā, turklāt "Krājbankas". Ropažu novada Zaķumuižā, veikalā “Mežāres” atrodas vienīgais bankas automāts ciematā, turklāt "Krājbankas". Foto autors: Agnese Dzene

Akciju sabiedrība “Latvijas Krājbanka” darbības pārtraukšanas dēļ nedēļas vidū Pierīgā veidojās garas rindas pie bankomātiem.

Bankas klienti steidza izņemt pieejamos 50 latus. Pārējā nauda glabājas bankā, bet, kas ar to notiks, šobrīd nav skaidrs.

Ķekavas novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Logina pastāstīja, ka pašvaldība nav "Krājbankas" klients, tāpēc notikušais pašvaldības darbu tieši neskar. Cilvēki gan esot nedaudz satraukušies, uzdod jautājumus, izsaka bažas, bet pagaidām nekas kritisks, sacīja G. Logina. Viņa sprieda, ka cilvēki, visticamāk, izvēlēsies pāriet uz “Swedbank” vai "SEB banku", jo šo banku bankomāti atrodas pilsētā. Ķekavas novada Sociālā dienesta vadītāja Ņina Timermane pastāstīja, ka notiek aktīva pārreģistrācija no "Krājbankas" uz citām bankām. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā pensionāri pilda iesniegumus, lai pārietu uz citu banku. Rindas bijušas jau no astoņiem rītā. “Cilvēki ir sašutuši, kreņķīgi un netic, ka savu naudu atgūs, bet pie mums Sociālajā dienestā pēc palīdzības vēl neviens nav vērsies,” informēja Ņ. Timermane.

Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics pastāstīja, ka ar "Krājbanku" saistītie notikumi tiešā veidā nav ietekmējuši pašvaldības darbu. Bankas kontos palikuši vairs tikai 90 lati, ko pēdējā brīdī cilvēki ieskaitījuši par kādiem pakalpojumiem, un tā ir pavisam neliela summa, salīdzinot ar kopējo situāciju valstī, sacīja U. Mitrevics. “Mūsu valsts iedzīvotāji kārtējo reizi kļuvuši par cietējiem. Visu dienu tie stāv garā rindā pie "Krājbankas" bankomāta, un šāds skats ir neatbilstošs mūsdienām. Valstiski skatoties, gribas teikt, ka kaut kas ar mums nav kārtībā,” savu viedokli pauda U. Mitrevics. Priekšsēdētājs informēja, ka Siguldā cilvēkiem ir iespēja izvēlēties, uz kādu banku pāriet, taču – vai izdosies izvēlēties īsto. Jautājums par to, kur turpmāk noguldīt naudu, pašlaik cilvēkiem ir diezgan eksistenciāls, sprieda pašvaldības mērs. “Kārtējo reizi piedzīvojam tādu dziļu vilšanos. Noteikti ir cilvēki, kas jau trešo reizi Latvijas bankās zaudē naudu. Ja vēl pieskaita sociālisma laikus, kad rublis ievērojami zaudēja savu vērtību un repšu maiņas, tad kopā iznāk ievērojams stāsts,” tā U. Mitrevics.

Saulkrastu novada Domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis pievienojās jau izskanējušiem viedokļiem par to, ka notikušais bijis nepatīkams pārsteigums. “Arī mēs līdz pēdējam cerējām, ka ar mums tas nenotiks,” sacīja E. Grāvītis. Tāpat kā Siguldas, arī Saulkrastu pašvaldībai Krājbankas kontos palikuši niecīgi līdzekļi, bet novadā ir daudzi iedzīvotāji, kuriem bankā palikusi alga vai lielākas iekrātas naudas summas. E. Grāvītis norādīja, ka Saulkrastos ir arī “GE Money” banka, kā arī “Swedbank”, SEB bankas un “Nordea” bankas bankomāti un iedzīvotāji turpmāk, visticamāk, izvēlēsies savu kontu vērt kādā no šīm bankām.

Rīgas apriņķa Pensionāru apvienības vadītāja Aija Kušķe atklāja, ka šobrīd lielu daļu sabiedrības māc bažas par to, kas notiks ar bankā ieguldītajiem finanšu līdzekļiem. “Vai tiešām nepienāks laiks, kad par šādiem notikumiem kādam būs jāuzņemas personīga atbildība? Līdz šim nepadarītie darbi tiek uzkrauti tikai uz sabiedrības pleciem,” sprieda A. Kušķe.

Ropažu novada Zaķumuižā, veikalā “Mežāres” atrodas vienīgais bankas automāts ciematā, turklāt "Krājbankas". Pārdevēja Daina Rīgas Apriņķa Avīzei atklāja, ka rindas nav veidojušās, bet daži cilvēki pat no Rīgas braukuši naudu izņemt, jo galvaspilsētā nav varējuši izstāvēt rindu.

 

Kā Latvijas Krājbankas krahs ietekmējis jūsu dzīvi?

Pēteris Kreicums, pensionārs:
“18. novembrī Baldonē aizgāju uz bankomātu, domāju – būs liela rinda, bet neviena cilvēka. Izņēmu tūkstoti un nospriedu, ka par pārējo nav, ko uztraukties, ja tik daudz varu izņemt. Biju nolicis naudu uz procentiem, lai nenotērētu, un izskatās, ka tiešām nenotērēšu. Runā, ka vajadzētu uz “DnB Nord” banku pāriet, jo tā nav eirozonā.”

Laima Muzule, pensionāre:
“Man īpašas panikas nav, jo nekas daudz man Krājbankā neglabājas. Jau pārgāju uz SEB banku un uz to arī pārliku pensiju. Lielāks uztraukums ir par valsts iestādēm, kas pazaudē līdzekļus. Mums, kam pāris tūkstoši, nav iemesla panikai, līdzekļus dabūsim atpakaļ. Drīzāk ir tāda bezcerības izjūta – kā vispār tā var notikt.”

Inese Dunce, jaunā māmiņa:
“Visa mana bērnu nauda stāv šīs bankas kontā. Citā bankā konta nav, ar steigu jāskrien un jāver vaļā. No sākuma man bija doma atvērt kontu SEB bankā, bet, tā kā Ķekavā ir Krājbankas filiāle un tas iznāca ērtāk un izdevīgāk, nekur tālu nebija jābrauc, tad atvēru Krājbankā. Tagad nožēloju.”

Valentīna Geidāne, strādā SIA “Ķekavas Nami”
“Par visu notiekošo ir liels sašutums, bet personīgi mani tas neietekmē, jo esmu citas bankas kliente. Manam draugam gan ir konts Krājbankā, bet, tā kā viņš paspēja visu naudu izņemt, tas nebija tik sāpīgi. Pēc šiem pēdējiem notikumiem viņš nolēma pāriet uz “Swedbank”. Bankomāts arī ir tepat pilsētā.”