30.03.2012 17:16

Pierīga - uz nekustamā īpašuma cenu burbuļa drupām

Autors  Imants Liepa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ja pārdevējs piekrīt mājas cenu samazināt līdz reālajam tirgus līmenim, tad darījumi notiek.

 

Diezgan straujais darījumu skaita palielinājums pagājušajā gadā drīzāk apliecina ievērojamo nekustamā īpašuma tirgus kritumu Pierīgā iepriekš, nevis liecina par krasu uzlabošanos, uzskata Vija Gailīte, "Latio" Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja. "Par aktivitātes pieaugumu liecina gan darījumu skaita palielināšanās, gan arī cenu kāpums."

V. Gailīte skaidro, ka nekustamo īpašumu tirgus atdzīvošanās Pierīgā nav vien pārdevēju izdomājums, lai piesaistītu pircēju uzmanību. Speciāliste norāda, ka salīdzinājumā ar laiku, kad piedzīvojām gan ekonomikas, gan nekustamā īpašuma tirgus kritumu, "tagad tirgus kopumā ir kļuvis stabils, cenu samazināšanās vairs nav vērojama".

Lielāka aktivitāte gan vērojama tikai segmentos, kur lielu pircēju daļu veido bagātie ārvalstu pircēji, piemēram, Rīgas centrā, Jūrmalā. "Parasto pircēju" maksātspēja vēl nav sasniegusi līmeni, lai bankas varētu izsniegt vairāk hipotekāro kredītu, līdz ar to atjaunojot augstāku pieprasījumu arī tipveida dzīvokļu, savrupmāju, apbūves zemes gabalu segmentos.

Par tirgus atdzīvošanos visskaidrāk liecina darījumu skaita palielināšanās. Kopējais nekustamo īpašumu darījumu skaits Latvijā 2011. gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš pieaudzis par 16 %, bet darījumu skaits ar mājokļiem – par 18 %. Rīgas apkārtnē darījumu daudzuma pieauguma tendence bijusi līdzīga – mājokļu darījumu kopējais skaits pērn palielinājies par 14 %, tostarp ar dzīvokļiem par 6 %, bet ar mājām – par nepilniem 26 %. Statistiku gan ievērojami ietekmē darījumi, kuros iesaistītas bankas un to meitas uzņēmumi, pārņemot īpašumus.

"Runājot par Pierīgas lielāko mājokļu segmentu – privātmājām –, jāatzīst, ka pieprasījums nav būtiski palielinājies, tomēr pircēju interese pēdējos mēnešos sāk pieaugt jūtamāk," atzīst V. Gailīte. Viens no faktoriem, kas kavējot darījumu noslēgšanu, ir pircēju iespējām un tirgus situācijai neatbilstoši lielas piedāvājuma cenas. Pārdevējus gan nereti ierobežo kredītsaistības, kas ir krietni lielākas nekā summa, ko par īpašumu iespējams saņemt šobrīd.

Savrupmāju vidējās cenas aizvadīto divu gadu laikā dažādās Pierīgas vietās mainījušās atšķirīgi. Vietās, kas ir pircēju pieprasītas, māju vidējās cenas palielinājušās straujāk, savukārt citās kāpušas nedaudz vai nav mainījušās. Mārupē, Babītē, Garkalnē esošo māju cenas pērn attiecībā pret 2010. gadu palielinājušās par 13,5 %, bet pret 2009. gadu – par 18 %. Neliels vidējo cenu pieaugums bijis privātmājām, kas atrodas Carnikavā, Ādažos, Ķekavā, vidējās cenas nav mainījušās mājām tādās vietās kā Olaine, Inčukalns, Baldone.

Pierīgā lielākā pircēju aktivitāte vērojama tādās vietās kā Mārupe, Babīte, Garkalne. Var prognozēt, ka, samazinoties piedāvājumā esošām majām Mārupē, pieprasījums pakāpeniski virzīsies Ķekavas virzienā.

“Latio” Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.“Latio” Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.