04.02.2014 20:19

Krimuldas budžetā novada attīstībai mazāk nekā plānots iepriekš; būs sava pašvaldības policija

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Ņemot vērā, ka iepriekšējos gados ir realizēti novada attīstības projekti, galvenokārt, aizņemoties aizdevumu finanšu institūcijās, nevis piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, plānojam mainīt šo kārtību, izveidojot jaunu struktūrvienību – Attīstības nodaļu," atklāj Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds. "Ņemot vērā, ka iepriekšējos gados ir realizēti novada attīstības projekti, galvenokārt, aizņemoties aizdevumu finanšu institūcijās, nevis piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, plānojam mainīt šo kārtību, izveidojot jaunu struktūrvienību – Attīstības nodaļu," atklāj Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds. Krišjānis Grantiņš

Krimuldas novada šā gada budžets ir racionāli plānots, nodrošinot pilnībā pašvaldības funkcijas.

Tajā pašā laikā nepietiekamo līdzekļu dēļ novada attīstībai tiks novirzīti mazāk līdzekļu, nekā iepriekš plānots.

"Ņemot vērā, ka iepriekšējos gados ir realizēti novada attīstības projekti, galvenokārt, aizņemoties aizdevumu finanšu institūcijās, nevis piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, plānojam mainīt šo kārtību, izveidojot jaunu struktūrvienību – Attīstības nodaļu," atklāj Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds. "Tās uzdevums būs meklēt iespējas novada attīstībai piesaistīt ES fondu līdzekļus, kā arī attīstīt tūrisma konceptu un infrastruktūru novadā."

"Neskatoties uz līdzekļu trūkumu, šogad plānots uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti novadā. Budžetā ir paredzēti līdzekļi novada pašvaldības policijas izveidei, pie kā jau sākām darbu. Līdz ar bērnudārza "Krimulda" pilnīgu vecā korpusa rekonstrukciju pavasarī tiks atrisinātas arī bērnudārza rindas Raganā," turpina Krimuldas mērs.

Viņš norāda, ka no dabas resursu nodokļa finanšu līdzekļiem tiek plānots finansēt ūdens kvalitātes uzlabošanas pasākumus Raganā, Inciemā un Sunīšu ciemā, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu "Ezerciems" Inciemā un "Lācītis" Lēdurgā ēku siltināšanu. No dabas resursu nodokļa līdzekļiem pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju paredzēts finansēt Lēdurgas dendroloģiskā parka uzturēšanu un attīstību.

2014. gada Krimuldas novada pašvaldībai budžeta ieņēmumi plānoti 3 956 150 miljoni eiro un budžeta līdzekļu atlikums uz gada sākumu – 916 551 eiro (dabas resursu nodokļa uzkrātā summa). Pašvaldības budžeta izdevumi tiks sabalansēti ar ieņēmumiem.

Šā gada Krimuldas novada pašvaldības budžets izstrādāts, pamatojoties uz diviem galvenajiem pašvaldības ieņēmumu avotiem – uz iedzīvotāju ienākumu nodokļa prognozi un nekustamā īpašuma nodokļa prognozi. Iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumi tiek plānoti 2 443 744 miljonu eiro apmērā, nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi 335 852 eiro, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada plānu ir par 38 221 eiro lielāki.

Krimuldas novada pašvaldības speciālajos budžetos – ceļu fondā tiek plānoti ieņēmumi 129 209 eiro ceļu apsaimniekošanai un uzturēšanai, bet dabas resursu nodokļa ieņēmumi 199 200 eiro, kas kopā ar iepriekšējo gadu dabas resursu nodokļa uzkrājumu ir 948 593 eiro.

Krimuldas novada pašvaldības 2014. gada budžeta izdevumu sadaļā būtisku daļu veido iepriekšējos gados saņemto aizdevumu pamatsummas atmaksa. Šim mērķim paredzēti 261 281 eiro.