21.01.2014 09:24

Vēl viens banku upuris: aizņemoties no bankas 350 000 eiro, zaudē pusotru miljonu eiro vērtu īpašumu

Autors  Apriņķis.lv/Db.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vēl viens banku upuris: aizņemoties no bankas 350 000 eiro, zaudē pusotru miljonu eiro vērtu īpašumu www.db.lv

"Kopš "Nordea" banka man atņēma īpašumus, esmu kļuvis par plikpauri. Skatieties, man nav matu," novilcis cepuri, savu pliko galvu rāda Lazars Rozenbergs.

Pēdējo gadu laikā viņš ir zaudējis ne tikai matus. Vēl pirms dažiem gadiem viņam piederēja īpašumi miljoniem latu vērtībā, bet tagad viņš dzīvo apmēram 30 kvadrātmetru lielā īrētā dzīvoklī Jūrmalā, vēsta laikraksts "Diena".

Reizēm viņš no sievas aizņemoties 20 gadus veco auto, bet kopumā viņam ļoti patīkot braukt ar vilcienu. Par to, kas noticis, viņš runājot mierīgi, bez histērijas. Kaut gan stāstītais reizēm līdzinoties trillera cienīgam sižetam, vīrietis teju katru savu apgalvojumu apliecinājis ar dokumentu, ierakstītu telefonsarunu vai elektroniskās sarakstes vēstuli. Lieta esot sarežģīta, stiepjas vairākus gadus tālā pagātnē, neiedomājamos juridiskos labirintos, kur katra eja beidzas ar strupceļu, stāstīto raksturo laikraksts.

Pirms vairākiem gadiem L. Rozenbergs iegādājies zemi pašā Lielupes krastā Jūrmalā. Par savu naudu sācis būvēt divas ģimenes mājas. Būvēja pats, izmantojot vispiemērotākos un kvalitatīvākos materiālus. Viņš neesot baidījies izmantot arī sarežģītus un dārgus arhitektoniskus risinājums, detaļās pat analizējis, kurā brīdī, kādā leņķī atradīsies saule. Vīrietis īpašumā ieguldījis apmēram miljonu latu, aizņēmies arī no radiem. Īpašumiem pievilka elektrību un gāzi. Kādā brīdī viņš konstatējis, ka vieta ir pārāk purvaina un nepieciešams veikt gruntsgabala paaugstināšanu. Vīrietis vērsies "Nordea" bankā pēc aizdevuma un ar apmēram gada starpību saņēmis divus kredītus – kopā 350 tūkstošus eiro.

Līdz finanšu krīzei viss gājis kā no rokas. 2009. gada pavasarī L. Rozenbergs vērsies pie bankas, lūdzot kredītu pārstrukturizēt, jo viņš mēnesī bankai spēj atdot vien 400 eiro. Lai tiktu vaļā no kredītsaistībām, notika pārrunas par iespējamu otras daļēji uzbūvētās jaunbūves pārdošanu, bija jau atrasti konkrēti pircēji. "Interesi izrādīja vairāki, viņu vidū bija šis Vācijā reģistrētais investīciju uzņēmums. Tāpat māju bija gatava pirkt ar "Gazprom" cieši saistīta persona," cilājot dokumentus, stāsta L. Rozenbergs. Tomēr bankas pārstāvji nebija mierā. L. Rozenbergs norāda, ka banka īpašuma pārdošanai bija gatava dot atļauju tikai tādā gadījumā, ja to pirks kopā ar visiem par labu bankai reģistrētajiem apgrūtinājumiem. Pircēji tādām saistībām nebija gatavi.

Pēc kāda laika L. Rozenbergs uzzinājis, ka banka viņa īpašumu izsola. Bez viņa ziņas kompānija "Ober Haus" īpašumam veikusi novērtējumu. Abas nepabeigtās jaunbūves un zemes gabalu Lielupes krastā, kurā ieguldīts krietni vairāk nekā miljons latu, kompānija piespiedu pārdošanai novērtējusi par 182 000 latu. Kaut gan "Ober Haus" atturējās no komentāriem, "Dienas" rīcībā nonācis detalizēts vērtējuma pārskats. Dokumentos norādīts, ka vērtētājam nebija nodrošināta īpašuma apskate, tajā pašā laikā vērtējumā detalizēti aprakstīta iekštelpu elementu pabeigtība, ko no ārpuses konstatēt nav iespējams.

"Nordea" banka laikrakstam atteikusies sniegt komentāru par notikušo. Tās pārstāve Signe Lonerte gan atsūtījusi rakstisku atbildi: "Banka nesniedz publisku informāciju un nekomentē attiecības ar saviem klientiem un ar tiem saistītiem darījumiem. Ja persona pati sniedz šādu informāciju, tad tās ir šīs personas tiesības."

Hipotekāro kredītu upuri: atņemti mājokļi, izpostītas ģimenes, parādu jūgs