13.01.2014 11:59

Siguldas mērs: Sabiedriskā transporta atlaides Siguldā un Rīgā nav salīdzināmas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas mērs: Sabiedriskā transporta atlaides Siguldā un Rīgā nav salīdzināmas Krišjānis Grantiņš

Siguldas dome lepojas ar Rīgā plānotajai līdzīgu atlaižu sistēmu sabiedriskajā transportā un daudzām citām priekšrocībām novadā deklarētajiem iedzīvotājiem un neuzskata, ka ar to diskriminētu citviet Latvijā dzīvojošos.

Tā intervijā laikrakstam "Diena" izteicies Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics ("Reģionu alianse").

Reaģējot uz Rīgas domes lēmumu piešķirt atlaides sabiedriskajā transportā pilsētā deklarētajiem rīdziniekiem, valdība pieņēmusi lēmumu visā valstī aizliegt deklarēto dzīvesvietu noteikt par vienīgo kritēriju šāda veida atlaižu piešķiršanai. Bet Siguldā jau ir līdzīga sistēma. Vai tas nozīmē, ka jūs tagad - pēc šāda valdības lēmuma - būsiet spiesti atteikties no Siguldas iedzīvotāju kartēm?

Siguldā turpina darboties visa atlaižu sistēma, kuru mēs izveidojām 2011. gadā, un tās ir atlaides vairāk nekā 200 pakalpojumiem un precēm Siguldas novadā. Tas nav tikai sabiedriskais transports, kas ir tikai viena divsimtā daļa no visas atlaižu sistēmas. Te iekšā ir visi veikali, atļaušos teikt, ka visas kafejnīcas, protams, arī daži lielie pašvaldības sporta vai kultūras pasākumi, piemēram, Opermūzikas svētki.

Šis projekts īstenībā ir unikāls arī Eiropas un pat pasaules kontekstā. Es neesmu dzirdējis, ka kaut kur vēl kādā pasaules pilsētā vispār būtu tik apjomīgs, pašvaldības būvēts atlaižu mehānisms.

Atlaides un iespēja iegūt Siguldas iedzīvotāja karti tātad ir tikai novadā deklarētajiem?

Jā. (..) Pirmkārt, cilvēkiem ir iespējas saņemt 200 dažādu pakalpojumu ar atlaidēm. Otrkārt, tas noteikti ir lokālpatriotisma stiprināšanas jautājums, jo liela daļa Siguldas iedzīvotāju šīs kartes vispār neizmanto, bet kādā pasākumā vai mājas viesībās ir gadījumi, kad cilvēks rāda šo karti citiem un lepojas – lūk, tā ir mana Siguldas iedzīvotāja karte, es esmu savas pilsētas patriots. Esmu šeit dzimis un audzis un gribu šeit dzīvot!

Trešais zaķis ir tas, ka šī atlaižu sistēma ir ērta tāpēc, ka ir tikai viena karte un nav vairs vajadzības nēsāt līdzi maku, kas ir piebāzts ar dažādām atlaižu kartēm. Ar vienu karti ir atlaides gan "Čili picā", gan "Neste" degvielas stacijā – lietas, ko, liekas, nevar pat apvienot. Ceturtais, šāda karšu sistēma ir liels mārketinga atbalsts vietējiem iedzīvotājiem, jo mazais uzņēmējs nemaz nav spējīgs šādu lojalitātes programmu īstenot. Tas veicina vietējo preču un pakalpojumu noietu.

Protams, tam visam apakšā ir deklarēšanās pazīme. Un te ir piektais: cilvēks, saprotot, ko var gūt no šīs kartes, padomā – ja es šeit dzīvoju, ja es lietoju šo infrastruktūru, ja mani bērni iet skolā, ja šeit tiek kārtotas sociālās lietas, kāpēc mani nodokļi aiziet kaut kur, kur esmu dzīvojis tikai agrā bērnībā vai jaunībā un nezin kāpēc esmu deklarēts? Tā ir šo karšu pamatbūtība, un tāpēc mēs izveidojām šo programmu.

Vai jūs, pirms ieviesāt Siguldas iedzīvotāja karti, nepadomājāt, ka ar to varbūt diskriminējat visus pārējos Latvijas iedzīvotājus?

Tā nav, un neviens par to nesūdzas. Bet es zinu, ka apkārtējo novadu iedzīvotāji arī gribētu šādas kartes. Vai, pareizāk sakot, viņi gribētu būt Siguldas novada iedzīvotāji. Tepat turaidieši pēc administratīvā iedalījuma ir Krimuldas novada iedzīvotāji. Dažus kilometrus apkārt novadam dzīvojošie jautā – vai mēs nevarētu nopirkt šādas kartes par īpašu samaksu?

Nē, diemžēl nav tādas iespējas, es atbildu. Jo es esmu Siguldas mērs, un man naudu maksā par to, ka rūpējos par Siguldas novada iedzīvotājiem. Kamēr tas ir tā, es diemžēl nevaru rūpēties par visiem pārējiem Latvijas iedzīvotājiem, jo tas nav mans darbs. Man ir jāsaimnieko ar mūsu naudu saviem iedzīvotājiem. Bet mēs jau neesam neko sliktu izdarījuši pārējiem – mēs jau neņemam svešu naudu. Mēs ar šo identifikācijas karti atgādinām – ja tu šeit, Siguldā, dzīvo, tu visu šeit lieto, tas ir tas, kur mūsu kopējā nauda aiziet.

Tāpēc atceries par savu deklarēšanās pazīmi – vai tu esi šeit deklarējies? Mēs jau neaicinām cilvēkus no apkārtējiem novadiem šeit deklarēties tikai, lai saņemtu karti. Tas nav mērķis, un esmu pārliecināts, ka tā nenotiek. Jo skola, sociālie pabalsti, daudz kas cits ir saistīts ar deklarēšanos. Tas ir tikai atgādinājums pārliecināties, vai es esmu deklarējies tur, kur pašvaldība rūpējas par mani. Tāpēc esmu pilnīgi pārliecināts, ka mēs nediskriminējam citu Latvijas novadu iedzīvotājus.

Savukārt Rīga diskriminē siguldiešus?

Rīgas gadījums ir nedaudz cits, jo Rīgas statuss ir cits. Rīga ir galvaspilsēta. Latvijā vispār ir raksturīga varas centralizācija galvaspilsētā. Līdz ar to dažādu valstisku iestāžu koncentrācija galvaspilsētā ir ļoti izteikta. Tas, protams, liek daudzu novadu iedzīvotājiem, arī Siguldas iedzīvotājiem, doties uz Rīgu, lai izdarītu elementāras lietas – kaut vai, piemēram, VID, pasu jautājumos.

Daudzas lietas mēs varam nokārtot tikai Rīgā. Tāpēc esam spiesti braukt uz Rīgu. Tāpēc šīs lietas nav gluži viens pret vienu salīdzināmas ar Siguldu. Sigulda ir atsevišķa kopiena, Rīga ir galvaspilsēta – un galvaspilsētas visā pasaulē ir lietojamas visiem.

Taču lielā mērā es atbalstu šādu Rīgas rīcību. Jo kāpēc gan lai tajā pašā laikā rīdzinieki, kuri maksā nodokļus, samaksātu tos arī par sabiedrisko transportu, kuru lieto visa Latvija? Līdz ar to šī nauda nevar nonākt rīdzinieku sociālajā atbalstā, nevar nonākt ceļu remontā Rīgas ielām, kurās rīdzinieki lauž savas mašīnas vairāk nekā citi. Idejiski es atbalstu Rīgas rīcību.

Tomēr minējāt, ka svarīga Rīgas nianse ir galvaspilsētas statuss.

Jā. Protams, galvaspilsētas stāvoklis ir sarežģīts. Kā šo problēmu risināt? Viens ir pieņemt lēmumu, ka nedrīkst tā darīt, un aizmirstam. Tomēr vispareizāk, manuprāt, saprotot, ka tā ir galvaspilsēta, valstij būtu jādotē galvaspilsētas transporta sistēma, lai mēs, visi Latvijas iedzīvotāji, varētu pārvietoties mūsu galvaspilsētā Rīgā ar sabiedrisko transportu.

Protams, ja ir uzticamība "Rīgas satiksmei". Labi, tad ejam iekšā šajā uzņēmumā, taisām auditu! Skatāmies, sveram, mērām. Runājam, ja kaut kas mums liekas nepareizs no valsts puses. Ja ir nelietderīgi tēriņi, tos novēršam, tāpēc ir audits, un dotējam Latvijas iedzīvotāju pārvietošanos galvaspilsētā! Jo rīdziniekiem par mums nav jāmaksā – tā ir taisnība.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu