01.01.2014 16:57

Garciemā ļaudis vēlas, lai veikalos atlikumu izdod latos; pārdevējiem eiro grūtības nesagādā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Garciemā ļaudis vēlas, lai veikalos atlikumu izdod latos; pārdevējiem eiro grūtības nesagādā www.foto.delfi.lv; LETA

Jaunais gads atnācis ar dažādiem jauniem nodokļiem un pabalstiem, dažādām jaunām likumu normām, taču pats nozīmīgākais ir mūsu nacionālās valūtas maiņa, kad latu nomaina eiro.

Jau iepriekš plašsaziņas līdzekļos tika ziņots, ka daudzviet Latvijā janvāra pirmajās dienās un pusmēnesi vai pat ilgāk naudas vienību maiņas dēļ nedarbosies vietējie privātuzņēmumi, tostarp pārtikas un citu preču veikali.

Kā 1. janvārī novēroja portāls "Apriņķis.lv", rīta pusē Carnikavas novada Garciemā veikali nestrādājā, bet pirms pusdienlaika vienā no atvērtajām tirdzniecības vietām īpašs ļaužu pieplūdums netika manīts. Pārdevējas pastāstīja, ka atnākušie klienti labprātāk būtu vēlējušies, lai naudas atlikumā eiro vietā joprojām izdod latus un santīmus, taču likums to vairs neļauj. Tāpat iedzīvotājiem vēl ir grūtības naudu atpazīt, un paies laiks, līdz pie tās pieradīs.

Savukārt bažas par to, ka apjukums varētu iestāties pārdevēju-kasieru vidū, izdodot naudas atlikumu nu jau eiro izteiksmē, ir liekas, ja vien uzņēmējs ir pietiekami iegādājies eiro sākumkomplektus. To varēja redzēt arī veikaliņā Garciemā, kur kases aparātā jau ieprogrammēts, cik no katras iekasētās summas latos atlikums jāizdod eiro, tādēļ darbiniekiem nacionālās valūtas maiņa galvassāpes nesagādā.

Atgādināms, ka janvāra pirmās divas nedēļas ir lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periods, kad iedzīvotāji pie tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem var norēķināties gan latos, gan eiro. Savukārt latu skaidrās naudas uzkrājumus pret eiro varēs apmainīt vēl sešus mēnešus jebkurā bankā, bet neierobežotu laiku – Latvijas Bankā.

Tāpat jāuzsver, ka cenu paralēlās atspoguļošanas periods Latvijā sākās trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas un noslēgsies sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas, kad visas cenas ir jānorāda gan latos, gan eiro.

Vēl atzīmējams, ka jaunā gada pirmajā dienā SIA "Elvi Latvija" franšīzes partneri stāstījuši, ka Siguldā šodien ir lielāka aktivitāte nekā, piemēram, Kurzemē, un pircēji mazumtirdzniecības tīkla "Elvi" veikalos pārsvarā norēķinās ar latiem, aģentūrai LETA sacīja SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine. Viņa norādīja, ka kopumā šodien pircēju aktivitāte ir tāda pati kā pirmajā gada dienā citugad: "Šodien pircēju aktivitāte neatšķiras ne ar ko īpašu no citu gadu 1. janvāra. Kopumā plūsmas pa reģioniem ir atšķirīgas."