27.12.2013 10:07

Pierīgas pašvaldības gatavas pārejai uz eiro; gada pirmajās dienās tomēr var būt neērtības

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vairums aptaujāto Pierīgas pašvaldību kases darba laika pārtraukumus nav noteikušas un ir gatavas jau pirmajā darba dienā strādāt ar eiro. Tādēļ no bankas pasūtīti eiro priekšpiegādes komplekti, lai spētu nodrošināt atlikuma izdošanu eiro pirmajās 14 dienās, kad apritē paralēli būs gan lati, gan eiro, bet atlikumu ir pienākums izdot eiro. Vairums aptaujāto Pierīgas pašvaldību kases darba laika pārtraukumus nav noteikušas un ir gatavas jau pirmajā darba dienā strādāt ar eiro. Tādēļ no bankas pasūtīti eiro priekšpiegādes komplekti, lai spētu nodrošināt atlikuma izdošanu eiro pirmajās 14 dienās, kad apritē paralēli būs gan lati, gan eiro, bet atlikumu ir pienākums izdot eiro. www.foto.delfi.lv

Pierīgas pašvaldības paveikušas visus nepieciešamos darbus, lai sagatavotos nākamā gada jaunajai valūtai eiro. Tomēr ne visas spēs darboties ar eiro jau no gada pirmās dienas.

"Mēs esam pilnībā gatavi pārejai uz eiro" – tāda ir pirmā atbilde visās Pierīgas pašvaldībās, kur interesējāmies par gatavību jaunajai valūtai. Tomēr gatavības pakāpe katrā novadā ir atšķirīga.

Baldones pašvaldība akceptējusi visas nepieciešamās izmaiņas domes saistošajos noteikumos, aizstājot latus ar eiro un izsakot cenas eiro pēc oficiālā maiņas kursa – 0,702804. Saistošie noteikumi arī publicēti vietējās avīzes novembra numurā.

Grāmatvedības programmu Baldones novada pašvaldība iegādājusies no jauna, jo esošā bijusi jau morāli novecojusi, un eiro ieviešana sakritusi ar nepieciešamību mainīt to. Arī kases aparāts iegādāts jauns. "Tā sanāca, ka grāmatvedības programmas un kases aparāta nomaiņas sakrita ar eiro ieviešanu," skaidro Baldones novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Alma Šlosberga.

Tomēr, lai sagatavotos darbam ar eiro, pašvaldības kasei nepieciešams veikt izmaiņas informācijas sistēmās un procedūrās, tādēļ kase šogad pēdējo dienu strādāja 20. decembrī, bet atsāks darbu tikai nākamā gada 7. janvārī.

Arī Mārupes pašvaldības kase gada pirmajās dienās nedarbosies. Kā skaidro pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Kate Nītiņa, janvāra pirmajās trīs darba dienās apmeklētājiem būs slēgta pašvaldības kase, kuras darbībai nepieciešamās programmatūras uzstādīšana iespējama tikai, sākot ar 1. janvāri. Bet no 7. līdz 14. janvārim iedzīvotāju maksājumi tiks pieņemti divās valūtās.

Mārupes novada dome šogad apstiprinājusi nepieciešamās izmaiņas visos pašvaldības normatīvajos aktos, kas līdz šim ietvēruši norādes par jebkādiem maksājumiem latos. Pēc pašvaldības pārstāves sniegtās informācijas, sākotnēji Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai apstiprināšanai iesniegtie pašvaldības grozījumi paredzējuši visas summas, kas skar pabalstus, apaļot uz augšu. Pēc ministrijas atzinumu saņemšanas, šobrīd daļa apstiprināto summu ir identiski pārrēķinātas pēc eiro kursa, bet dažām kategorijām noapaļotas par labu saņēmējam. Piemēram, ministrija neapstiprināja transporta pabalsta personām, kas vecākas par 70 gadiem, noapaļošanu uz augšu, līdz ar to 50 latu pabalsts precīzi pārrēķināts kā 71,14 eiro. Piemēram, par labu saņēmējam apstiprināts 150 eiro pabalsts jaundzimušo aprūpei, kas līdz šim bijis 100 latu apmērā.

Pārējās aptaujātās pašvaldības gan šādus kases darba laika pārtraukumus nav noteikušas un ir gatavas jau pirmajā darba dienā strādāt ar eiro. Tādēļ no bankas pasūtīti eiro priekšpiegādes komplekti, lai spētu nodrošināt atlikuma izdošanu eiro pirmajās 14 dienās, kad apritē paralēli būs gan lati, gan eiro, bet atlikumu ir pienākums izdot eiro.

"Mums ir noslēgts līgums ar banku par eiro priekšpiegādi un nekādi pārtraukumi nav nepieciešami," apgalvo Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Bērziņa. Ķekava jau oktobrī izlaidusi pašvaldības avīzes speciālizlaidumu, kurā publicēti visi saistošie noteikumi, kuros veiktas izmaiņas saistībā ar eiro. Ķekavas pašvaldība arī nodrošina, ka iedzīvotājiem Baložu pārvaldes telpās ir iespējams saņemt Finanšu ministrijas izdoto avīzi par eiro krievu valodā. "Avīzi visiem atsūtīja uz mājām, bet, ja ir nepieciešama informācija krievu valodā, mēs to nodrošinām. Pieredze rāda, ka lielākā daļa krieviski runājošo dzīvo Baložos," piebilst V. Bērziņa. Arī Ķekava nākamgad pāries uz jaunu grāmatvedības programmu.

Savukārt Stopiņu novada dome ir pielāgojusi esošo grāmatvedības programmu darbam ar eiro. Pēc pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistes Ineses Skrastiņas sniegtās informācijas, Stopiņu novada domes kase darbu nepārtrauks un strādās saskaņā ar spēkā esošo darba laiku. Kase ir sagatavojusies darbam ar eiro, sākot jau ar 2. janvāri, un varēs apkalpot iedzīvotājus.

Dome arī apstiprinājusi grozījumus visos saistošajos noteikumos, kuros iekļauti maksājumi, nodevas, pabalsti utt. eiro valūtā, un janvāra sākumā tie tiks publicēti pašvaldības tīmekļa vietnē, tāpat informatīvajā izdevumā "Tēvzemīte". "Saistošajos noteikumos iekļauto summu pārrēķins notika saskaņā ar Latvijas bankas noteikto kursu, ievērojot principu – par labu iedzīvotājiem. Piemēram, pašvaldības noteiktie pabalsti tika noapaļoti uz augšu, savukārt nodevas – uz leju," skaidro pašvaldības pārstāve.