19.12.2013 15:35

Izmaiņas pensiju likumā skars ikvienu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izmaiņas pensiju likumā skars ikvienu www.foto.delfi.lv

Ar nākamā gada 1. janvāri pakāpeniski tiks paaugstināts pensijas vecums, kā arī būs citas izmaiņas, kas stāsies spēkā, pamatojoties uz grozījumiem likumā "Par valsts pensijām", stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktore Inese Šmitiņa.

Pensiju izmaksas gadu mijā

Iedzīvotājiem, kuri pensiju saņem ar piegādi mājās, decembrī "Latvijas pastam" tā bija jāizmaksā ātrāk nekā parasti – līdz 13. decembrim. Tiem cilvēkiem, kuriem pensija tiek ieskaitīta kontos, pensijas izmaksas datumi nemainās.

Pensijas, ko izmaksās janvārī par decembri, iedzīvotāji saņems eiro. Summa tiks konvertēta no latiem uz eiro pēc noteiktā konvertācijas kursa 1 eiro = 0,702804 lati. Lai iegūtu precīzu summu, summa latos jādala ar 0,702804. Svarīgi: nekādā gadījumā konvertācijas rezultātā summa eiro nevar būt mazāka par summu latos!

Palielinās pensijas vecums
Saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 11. panta pirmo daļu, kas stājas spēkā ar 2014. gada 1. janvāri, pensijas vecums pakāpeniski tiks paaugstinās no 62 līdz 65 gadiem. Sākot ar janvāri, ik gadu pensionēšanās vecums palielināsies par trim mēnešiem.

Tātad 2014. gadā pensionēšanās vecums būs 62 gadi un trīs mēneši, pašlaik noteikto 62 gadu vietā. Pakāpeniski palielinoties, pensionēšanās vecums 2025. gada 1. janvārī sasniegs 65 gadus.

No janvāra vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs būs 15 gadi pašlaik noteikto 10 gadu vietā.
Personas, kurām ir tiesības uz pensiju, no tiesību rašanās dienas pensiju varēs pieprasīt sešu mēnešu laikā pašlaik noteikto 12 mēnešu vietā.

No maija saņems piemaksu
Ar likuma "Par valsts pensijām" grozījumiem ir novērsta netaisnība pret daļu cilvēku, kuri saņēma invaliditātes pensiju ar piemaksu. Tie, kuriem pienāca pensijas vecums un tika piešķirta vecuma pensija līdz 2011. gada 31. decembrim, joprojām saņem gan pensiju, gan piemaksu. Savukārt tiem, kuriem vecuma pensiju piešķīra no 2012. gada 1. janvāra, piemaksa netika piešķirta, un viņi to nesaņem.

Likumdevējs ir novērsis šo netaisnību: arī viņiem tiks piešķirta piemaksa pie vecuma pensijas par apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, ja tā bija pie invaliditātes pensijas, bet tika pārtraukta ar vecuma pensijas piešķiršanu. Piemaksu piešķirs no vecuma pensijas piešķiršanas dienas, tostarp personām, kurām vecuma pensija piešķirta periodā no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 30. aprīlim. Ja piemaksu piešķirs par pagājušo periodu, to izmaksās vienlaikus ar 2014. gada maija vecuma pensiju.