16.12.2013 12:31

Kādu materiālo atbalstu ģimenes ar bērniem saņems nākamgad

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nākamgad paredzētas izmaiņas vecāku un bērnu kopšanas pabalstos, tostarp gaidāmi dažādi atvieglojumi un pabalstu palielināšana.

Par izmaiņām stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore Inese Šmitiņa.

Ikdienā parasti lieto vārdus "bērnu pabalsti", bet I. Šmitiņa atgādina, ka pabalsti, ko saņem vecāki, ir vairāku veidu. Uz lielāko daļu vecāku attiecas trīs pabalsti.

Vecāku pabalsts pienākas sociāli apdrošinātai māmiņai vai tētim, kurš pirms bērniņa piedzimšanas ir bijis nodarbināts, maksājis sociālās apdrošināšanas iemaksas un kopj bērnu līdz gada vecumam.

Bērna kopšanas pabalsts pienākas māmiņai vai tētim, kurš nav sociāli apdrošināts, un kopj bērnu līdz gada vecumam.

Ģimenes valsts pabalstu saņem visi vecāki, no brīža, kad bērnam paliek viens gads, līdz 15 gadiem vai līdz 19 gadiem, ja bērns turpina mācīties vidusskolā vai profesionālajā mācību iestādē un nesaņem stipendiju. Ģimenes valsts pabalsts līdz 2014. gada 31. decembrim ir noteikts astoņi lati mēnesī par katru bērnu.

Izmaiņas šobrīd paredzētas pirmajos divos – vecāku pabalstos un bērnu kopšanas pabalstos.

Šā gada 20. novembrī stājās spēkā izmaiņas, kas skar tās māmiņas vai tētus, kuri saņem vecāku pabalstu un atgriezās darbā, pirms bērnam palika viens gads. Ar šo brīdi viņiem pabalsta izmaksa automātiski tika pārtraukta. Likumdevējs atzina, ka tas nav taisnīgi, un šo nosacījumu laboja – sākot ar 20. novembri, vecāki, kuri atgriezušies darbā, varēs saņemt bērna kopšanas pabalstu, līdz viņu mazulis sasniegs gada vecumu. Pabalsts tiks piešķirts automātiski, pamatojoties uz informāciju, ko VSAA saņems no Valsts ieņēmumu dienesta. Šī pabalsta izmaksa ir ieplānota nākamā gada budžetā, un vecāki to saņems līdz 2014. gada 31. janvārim.

No nākamā gada 1. janvāra vecāku pabalsta minimālais apmērs, kas patlaban ir 100 latu, palielināsies līdz 120 latiem jeb 171 eiro. Vecāki, kuriem pabalsts piešķirts šogad, pārrēķināto starpību saņems līdz 2014. gada 30. aprīlim.
Arī bērna kopšanas pabalsts nākamajā gadā no 100 latiem celsies līdz 120 latiem jeb 171 eiro. Vecāki, kuriem bērna kopšanas pabalsts piešķirts šogad, pārrēķināto starpību saņems līdz 2014. gada 1. aprīlim. Vecākiem, kuriem šos pabalstus piešķirs, sākot ar 2014. gadu, tie tiks izmaksāti pilnā apmērā uzreiz.

Māmiņas, kuras patlaban gaida bērniņu, saskarsies ar radikālām izmaiņām vecāku pabalstos, kas stāsies spēkā 2014. gada 1. oktobrī­. Māmiņai pašai būs jāizvēlas, vai viņa saņems pabalstu līdz bērniņa gada vai pusotra gada vecumam. Izdarīto izvēli mainīt nevarēs, un vecāku pabalstiem netiks noteikts minimālais apmērs.

No 2014. gada 1. oktobra vecāks, kurš nav sociāli apdrošināts, līdz bērna gada vai pusotra gada vecumam saņems bērna kopšanas pabalstu 171 eiro, turklāt viņš varēs strādāt.

Vecākam, kurš ir sociāli apdrošināts, būs divi izvēles varianti. Pirmais: līdz bērna vienam gadam vecāka pabalsts būs 60 % no bruto plus 171 eiro (bērna kopšanas atvaļinājumā). Piemēram, ja alga ir 300 eiro, tad 177,53 eiro plus 171 eiro, tad pabalsts iznāk 384,53 eiro mēnesī. No bērna 1–1,5 gadam – 171 eiro. Otrajā variantā vecāka pabalsts līdz bērna 1,5 gadu vecumam ir 43 % no bruto plus 171 eiro (bērna kopšanas atvaļinājumā). Piemēram, ja alga ir 300 eiro, tad 129,45 eiro plus 171 eiro, kopā 300,45 eiro mēnesī. Vai 30 % no bruto plus 171 eiro (strādā).

Lai nonāktu līdz šiem jaunajiem pabalstiem, ko sāks aprēķināt no 2014. gada 1. oktobra, līdz 30. septembrim ir paredzēts tā sauktais pārejas periods. Tas attieksies uz vecākiem, kuriem bērnu kopšanas pabalsts tiks piešķirts līdz 30. septembrim, un tā izmaksa turpināsies pēc 1. oktobra. Līdz bērna viena gada vecumam viņi saņems pabalstu 171 eiro apmērā. No bērna 1 līdz 1,5 gada vecumam viņi saņems bērna kopšanas pabalstu 171 eiro plus pabalsta pārejas perioda kompensāciju 100 eiro mēnesī.