16.12.2013 10:37

Mārupe varētu maksāt "Rīgas satiksmei" par biļetēm, taču pašvaldības naudas izlietošanai ir jābūt juridiski pamatotai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Ir zināms, ka sabiedriskais transports Pierīgā ir dažādu pārvadātāju organizēts, un katram no šiem maršrutiem pašizmaksa ir dažāda. Rīgas domes amatpersonu publiski paziņotais, ka jauno biļešu cena ir vienāda ar transporta izdevumiem, nav pārbaudīta," norāda Mārupes novada mērs Mārtiņš Bojārs. "Ir zināms, ka sabiedriskais transports Pierīgā ir dažādu pārvadātāju organizēts, un katram no šiem maršrutiem pašizmaksa ir dažāda. Rīgas domes amatpersonu publiski paziņotais, ka jauno biļešu cena ir vienāda ar transporta izdevumiem, nav pārbaudīta," norāda Mārupes novada mērs Mārtiņš Bojārs. www.foto.delfi.lv

Daudzus mārupiešus šī gada nogalē satraucis Rīgas domes lēmums veikt izmaiņas SIA "Rīgas satiksme" sabiedriskā transporta biļešu cenās, piešķirot lielu atlaidi galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem.

"Kā pašvaldībai mums ir svarīgi, lai no Rīgas pilsētas lēmuma īstenošanas nebūtu jācieš Mārupes iedzīvotājiem, tāpēc jau vairākkārt esam tikušies ar citiem Pierīgas pašvaldību vadītājiem. Ir bijusi tikšanās arī ar Rīgas domes amatpersonām, un tiek vērtēta iespēja maksāt SIA "Rīgas satiksme" par pasažieru pārvadāšanas zaudējumiem," pašvaldības vietnē skaidro Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

"Taču šī piedāvājuma izvērtēšana nebūt nav vienkārša, pirmkārt, tāpēc, ka Rīgas domes normatīvais dokuments par biļešu atlaižu noteikšanu spēkā nav stājies, un tā likumību joprojām izvērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Otrkārt, pašvaldībām jābūt uzmanīgām, jo uzņēmums SIA "Rīgas satiksme" nav Pierīgas pašvaldību dibināts, mēs nepiedalāmies tā pārvaldīšanā un mums nav pieejama izvērsta informācija par uzņēmuma finansiālo situāciju. Ir zināms, ka sabiedriskais transports Pierīgā ir dažādu pārvadātāju organizēts, un katram no šiem maršrutiem pašizmaksa ir dažāda. Rīgas domes amatpersonu publiski paziņotais, ka jauno biļešu cena ir vienāda ar transporta izdevumiem, nav pārbaudīta," norāda M. Bojārs.

Treškārt, jautājums ir diezgan sarežģīts, jo tas ir arī politizēts. Mārupes domes vadība kopā ar citām Pierīgas pašvaldībām ir vērsusies arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārajā, vides un reģionālās politikas komisijā. Esam aktualizējuši jautājumu par Pierīgas iedzīvotāju nokļūšanu darba vietā saskaņā ar Saeimas apstiprināto "Nacionālo attīstības plānu 2020". Tas paredz, ka lielajās pilsētās un attīstības centros tiek organizēta investīciju piesaiste jaunu darbavietu radīšanai un esošo uzlabošanai, lai aicinātu cilvēkus no savām dzīvesvietām braukt uz šīm darbavietām. Pierīgas gadījumā attīstības centrs ir Rīga, tāpēc Rīgas domes lēmums par transporta biļešu cenu diferencēšanu galvaspilsētas un ne Rīgas iedzīvotājiem ir pretrunā ar Saeimas pieņemto dokumentu."

"Visbeidzot, pašvaldības naudas izlietošanai ir jābūt juridiski pamatotai, piemēram, ja maksājam par kādām biļetēm, tad ir jābūt pamatojumam, kāpēc un par kurām iedzīvotāju kategorijām. Pirms lemjam par Mārupes pašvaldības rīcību šajā jautājumā, mums ir jāpārliecinās, vai Mārupes domes lēmumi šādiem maksājumiem būs likumīgi," skaidro Mārupes mērs. "Tāpēc ar tiesībsargājošo iestāžu palīdzību būtu jānoskaidro, vai pašvaldības bez iepirkuma var iesaistīties sveša uzņēmuma dotēšanā, zaudējumu segšanā utt. Taču oficiāli vērsties pie attiecīgajām instancēm nevaram, jo nav iespējams izvērtēt dokumentu, t. i., Rīgas domes iecerētos saistošos noteikumus, kas nav stājies spēkā. Ja šādi maksājumi tiks atzīti par likumīgiem, tad mēs, Mārupes deputāti, lemsim par maksājumiem saistībā ar SIA "Rīgas satiksme" biļešu cenām.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu