14.11.2013 10:34

Guntis Liepiņš: Sējas nonākšana "pelēkajā zonā" nav nekas labs, taču arī nekas ārkārtējs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš. Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš. Krišjānis Grantiņš

Viena no Pierīgas pašvaldībām, kam nākamgad nebūs jāiemaksā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā un kas no tā arī neko nesaņems, ir mazākais Pierīgas novads – Sēja.

Šogad pašvaldībai fondā bija jāiemaksā 29 642 eiro, apstiprināja pašvaldības pārstāve Inese Pliena.

"Momentā nevaru iedziļināties Finanšu ministrijas smalkajos aprēķinos, taču par neko labu tas neliecina. Acīmredzot, ka kaut kādi rādītāji kritušies, tostarp galvenais pašvaldības ieņēmumu avots – iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tas nozīmē, ka dzīvosim ar to, kas pašiem ir," komentēja Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš, gan norādot, ka šī nebūs pirmā reize, kad pašvaldība nokļuvusi tā saucamajā pelēkajā zonā, kad neko nemaksā citiem un arī pati nesaņem.

Savukārt laikus, kad Sējas novads būtu saņēmis dotācijas no citām pašvaldībām, G. Liepiņš vismaz savas vadības laikā neatminas.

Jau rakstījām, ka saskaņā ar Finanšu ministrijas nākamā gada valsts budžeta aplēsēm nauda Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā tiks iekasēta no 16 pašvaldībām, lai dotētu 92, bet 11, tostarp Ropažu, Inčukalna, Baldones, Sējas un Siguldas vietvaras naudu nedz saņems, nedz kaut ko maksās šajā fondā.

Turklāt lielākā daļa no tās saujiņas pašvaldību, kam būs jāstutē aptuveni sešas reizes lielāks vietvaru skaits, ir tieši Pierīgā. Lielākie maksātāji arī 2014. gadā paliks nemainīgi: Pierīgas bagātākās pašvaldības, kā arī galvaspilsēta un dažas turīgākās Latvijas lielpilsētas, piemēram, Jūrmala un Ventspils.