31.10.2013 07:31

Pierīdznieki aktīvi pieprasa kompensācijas par vētras postījumiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vētra "Svētais Jūda" jau mitējusies, taču apdrošinātājiem šis laiks ir spraigs, jo tajā cietušie vēlas saņemt kompensāciju par dabas stihijas radītajiem posījumiem.

"If Apdrošināšanas" Atlīdzību daļas vadītāja Līga Bērziņa norāda, ka klienti pēc dabas stihijas aktīvi, proti, gan internetā, gan telefoniski informē par vētras postījumiem un piesaka atlīdzības. No viņu sniegtās informācijas pašlaik var secināt, ka vairāk postījumu nodarīts īpašumiem Rīgā un atsevišķos Pierīgas novados, vēsta LETA.

"If Apdrošināšana" internetā saņēmusi klientu pieteikumus par vētras norautiem jumtiem īpašumos Rīgā un Ikšķilē. Arī kādai rindu mājai Rīgā stiprais vējš ir norāvis notekcaurules un satelīta šķīvi. Saņemta informācija no vairākiem klientiem galvaspilsētā, kuriem stiprā vēja norautie zari sabojājuši auto virsbūvi. Jau pirmajā dienā pēc vētras īpašumiem nodarīto zaudējumu apmērs bija vairāk nekā 20 000 latu, informē "If Apdrošināšana". Kopējais nodarīto zaudējumu apmērs, visticamāk, mainīsies.

Priecē fakts, ka no klientu iesūtītajiem attēliem var spriest, ka cilvēki tiešām mēģinājuši mazināt iespējamos vētras postījumus - ir novāktas vai nostiprinātas dārza mēbeles, kā arī citas lietas, kuras vējš varētu aizpūst. Savukārt auto vairumā gadījumu novietoti vietās, kuras neatrodas tiešā koku tuvumā, norāda apdrošināšanas uzņēmuma pārstāve. No klientu pieteikumiem secināms, ka auto visvairāk cietuši Rīgā, Pierīgā un Jelgavā. Autoīpašnieki galvaspilsētā galvenokārt ziņo par krītošu koku nodarītiem postījumiem. Bet kādai automašīnai uzgāzies arī koka šķūnītis, kurā atradušies dārza instrumenti.

Arī apdrošināšanas sabiedrība "Ergo" jau nākamajā dienā pēc vētras saņēmusi vairākus zaudējumu pieteikumus par postījumiem, ko nodarījusi dabas stihija. Visvairāk īpašuma apdrošināšanas zaudējumu pieteikumu par vētras radītajiem postījumiem saņemti no klientiem, kuru īpašumi atrodas Rīgas un Kurzemes reģionos. No Pierīgas visvairāk pieteikumu ir no Ķekavas, Ādažiem un Garkalnes. Pārsvarā apdrošināšanas atlīdzības tiek prasītas par spēcīgā vēja bojātiem jumtu segumiem un lūstošu koku radītiem postījumiem īpašumiem.

"Šī vētra pēc saņemtajiem zaudējumu pieteikumiem ir spēcīgākā, kādu Latvijā esam pieredzējuši pēdējo gadu laikā, un prognozējams, ka arī zaudējumu apmērs varētu būt lielāks nekā citus gadus. Paredzams, ka saņemsim zaudējumu pieteikumus ne tikai no privātpersonām, bet arī juridiskajām personām, kuras apdrošinājušas savus īpašumus. Zaudējumus vētras laikā varēja nodarīt arī elektropadeves traucējumi, kas bieži vien atstāj uzņēmumus un mājsaimniecības dīkstāvē," skaidro "Ergo" Atlīdzību regulēšanas nodaļas vadītājs Ivars Vismanis.

Arī AAS "Gjensidige Baltic" jau pirmajā dienā pēc vētras saņēmua 22 pieteikumus par vētras radītiem postījumiem un trīs reizes vairāk zvanu nekā ikdienā par iespējām saņemt apdrošināšanas atlīdzību. Visbiežākie pieteikumi bija par vētras laikā izsistiem logiem, norautiem māju, verandu vai piebūvju jumtiem, kā arī kritušo koku radītiem īpašuma bojājumiem. 

"Gjensidige Baltic" ģenerāldirektors Aleksandrs Rjabovs prognozē, ka šīs nedēļas laikā apdrošināšanas sabiedrība saņems arvien jaunus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus. Klienti interesējas, vai viņiem pienākas apdrošināšanas atlīdzība, ja īpašums bojāts vētras laikā, tāpēc A. Rjabovs vērš uzmanību uz to, ka dabas stihijas risks iekļauts "Gjensidige Baltic" īpašuma apdrošināšanas pamata segumā. 

 


Iepriekš:
Vētra Pierīgā bez elektrības atstājusi vairākus tūkstošus mājsaimniecību
FOTO: Vētras postījumi Pierīgā: nogāzti koki un elektrības stabi (papildināta)
Pierīgas pārvadātāji: autobusi kursē pēc ierastā grafika