15.10.2013 07:24

Pierīgā uzturēšanās atļaujas gribējuši saņemt desmit reizes mazāk ķīniešu nekā krievu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Interese par iespēju iegūt uzturēšanās atļauju apmaiņā pret īpašuma iegādi ir pievilinājusi daudzus ārvalstniekus. No Pierīgas novadiem visiecienītākā bijusi Babīte.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) no 2010. gada līdz šī gada oktobrim saņēmusi 293 uzturēšanās atļaujas pieprasījumus par pamatu tam, ka kādā no Pierīgas novadiem ir iegādāts īpašums.

Dati liecina, ka vislielākā interese ārvalstniekiem bijusi par Babīti. Turklāt pieteikumu skaits ar katru gadu tikai palielinājies. Piemēram, 2010. gadā tie bija tikai trīs pieteikumi, bet pērn – jau 32. Visticamāk, arī šajā gadā to skaits būs aptuveni tikpat liels, jo līdz oktobrim jau saņemti 20 pieteikumi. Tas nozīmē, ka nedaudz vairāk nekā trīs ar pusi gadu laikā PMLP vērsusies 81 persona, prasot uzturēšanās atļauju, jo tā šeit iegādājusies nekustamo īpašumu.

Gandrīz uz pusi mazāka interese ārvalstniekiem bijusi par bagāto Garkalnes novadu. Statistika rāda, ka no 2010. gada PMLP saņēmusi 49 pieprasījumus par uzturēšanās atļaujām tur pēc īpašuma iegādes. Par dažiem pieprasījumiem mazāk ir no Saulkrastu novada, proti, 44, bet Ādažos no 2010. gada iegādāts 21 īpašums, uz kā pamata pieprasīta uzturēšanās atļauja, bet kaimiņu novadā Carnikavā dzīvokli vai māju iegādājušās 18 personas.

Par pārējiem Pierīgas novadiem interese bijusi krietni mazāka. No 2010. gada, piemēram, par Stopiņos iegādātu īpašumu saņemti astoņi, Ķekavā seši, Ikšķilē pieci, Siguldā četri, Inčukalnā, Salaspilī un Olainē pa trim pieteikumiem. PMLP dati liecina, ka vislielākais uzturēšanās atļauju pieprasījums Pierīgā bijis tieši šogad – 121. Salīdzinoši 2010. gadā tie bija tikai četri pieteikumi.


Vislielākā interese par uzturēšanās atļauju saņemšanu pret nekustamo īpašumu kādā no Pierīgas novadiem bijusi Krievijas pilsoņiem. PMLP statistika vēsta, ka šogad vien saņemti 83 pieteikumi no lielās kaimiņvalsts iemītniekiem, kuri šeit iegādājušies īpašumu. Visvairāk Krievijas pilsoņiem iepatikušies Saulkrasti, jo tajos īpašumus iegādājušies un pēcāk uzturēšanās atļaujas pieprasījuši 20 cilvēki, par diviem mazāk bijuši Babītē, bet trešajā vietā ar 16 pieteikumiem ierindojas Mārupe.

Savukārt Garkalnē īpašumus iegādājušies trīs Azerbaidžānas pilsoņi, Saulkrastos divi Baltkrievijas, Babītē māja vai dzīvoklis pieder kādam Izraēlas iedzīvotājam, Mārupē un Ādažos ēkas nopirkuši pa vienam Kazahstānas iedzīvotājam, savukārt šī gada laikā no Ķīnas iedzīvotājiem PMLP saņēmusi 10 pieteikumus par uzturēšanās atļauju saņemšanu. Četriem no tiem īpašumi ir Ikšķilē, trim Babītē un pa vienam Stopiņos, Ādažos un Garkalnē.

Uzturēšanās atļaujas – Latvijas zemes izpārdošana vai ekonomikas izaugsme?