09.10.2013 09:30

Sprūdžs rosina Pierīgas pašvaldībām kompensēt transporta izdevumus Rīgā strādājošajiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sprūdžs rosina Pierīgas pašvaldībām kompensēt transporta izdevumus Rīgā strādājošajiem www.foto.delfi.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs rosina Pierīgas pašvaldības apsvērt ideju par transporta izdevumu segšanu tiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā dodas uz darbu Rīgā.

Jau vēstīts, ka nerīdzniekiem par sabiedrisko transportu Rīgā no 1. janvāra būs jāmaksā dārgāk.

Ministrs 8. oktobrī medijiem atzina, ka šis gan nav labs variants, taču gana praktisks, lai risinātu neapskaužamo situāciju, kādā Rīgas dome nostādīs tos iedzīvotājus, kuri ir deklarējušies citās pašvaldībās, taču ikdienā brauc strādāt uz Rīgu. "Šī jaunā iniciatīva tos cilvēkus, kas brauc uz Rīgu strādāt, nostāda neapskaužamā situācijā – vai nu deklarēties Rīgā, novēršot sabiedriskā transporta izmaksu dubultošanos, vai arī palikt deklarētiem savās dzīvesvietās," sacīja ministrs.

Neesot gan zināms, vai Pierīgas pašvaldības būs ar mieru šādu izdevumu segšanai. Taču šis, pēc ministra domām, ir risinājums, ko var īstenot, lai iedzīvotājiem nebūtu fiktīvi jādeklarējas Rīgā. No juridiskā viedokļa ministrs atteicās komentēt Rīgas domes pieņemto lēmumu.

Jau ziņots, Rīgas domē 7. oktobrī apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1. janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti galvaspilsētas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā – 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, kamēr skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas atlaides tiks palielinātas no 60 % līdz 80 %.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonāktu galvaspilsētas kasē.

Pierīgas iedzīvotāji un vairums pašvaldību vadītāju šo ieceri kritizē, norādot, ka tādējādi tiks veicināta fiktīva deklarēšanās, saruks mazāko Pierīgas pašvaldību budžeti, turklāt daudzi Pierīgas iedzīvotāji sabiedriskā transporta vietā izvēlēsies personīgo auto, saasinot satiksmes un gaisa kvalitātes problēmas galvaspilsētā.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu