25.07.2018 15:53

Komentārs. Kas par to maksās?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Salaspils kultūras nams “Enerģētiķis” šāgada aprīlī Salaspils kultūras nams “Enerģētiķis” šāgada aprīlī arhīvs

Jau pusotru gadu Salaspils iedzīvotāji ar nepacietību gaida risinājumu sāgai, kas saucas kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukcija. Lai gan renovēto ēku bija paredzēts svinīgi atklāt uz Latvijas valsts simtgadi, šobrīd ir skaidrs, ka svinības salaspilieši sagaidīs ar pusnojauktu graustu pašā pilsētas centrā.

Pagājušā nedēļā klusiņām Salaspils domē ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums par būvprojekta Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukcijas apturēšanu, un eksperti pat pieļauj domu, ka ēka ir tik tālu degradēta šajā dīkstāves laikā, ka to var nākties vispār nojaukt. Iepriekš ir tikuši izteikti aprēķini, ka neizdarības dēļ salaspiliešu budžetam var tikt nodarīti zaudējumi pusmiljona eiro apmērā, taču pilnīgas ēkas nojaukšanas gadījumā nepieciešamā naudas summa var izrādīties daudzreiz lielāka.

Salaspils pašvaldības opozīcija jau ir vērsusies ar iesniegumu Valsts kontrolē, tā savukārt lietu nodevusi Valsts policijai pārbaudei, uzskatot, ka iespējamos pārkāpumus nepieciešams rūpīgi izmeklēt un vainīgie jāsauc pie atbildības. Opozīcijas viedoklis ir nemainīgs: Salaspils novada pašvaldības, tās priekšsēdētāja Raimonda Čudara nolaidības dēļ izveidojusies situācija, kad tiek radīti ievērojami zaudējumi pilsētas budžetam.

Būvnieki, kuri jau pērn brīdināja Salaspils domi, ka ēkas neiekonservēšanas dēļ atsegtās konstrukcijas var būtiski bojāties, uzskata, ka pašreizējā situācija ir sekas iepriekš neveiktajiem darbiem – novārtā atstātajam pienākumam domei rūpēties par savu īpašumu, tāpēc tagad esot jālauza galva, ko darīt ar sabojātajām konstrukcijām.

Pieņemtais Salaspils domes ārkārtas sēdes lēmums paredz arī padziļinātas izpētes veikšanu par ēkas pašreizējo stāvokli (protams, izpētes veikšana arī nozīmē vairākus desmitus tūkstošu eiro papildu naudas). Taču būtiskākais šķiet tas, ka domes vadītājs tādā veidā mēģina izvairīties no briestoša skandāla Salaspilī, atliekot to uz vēlāku rudens periodu.

Proti, aprēķins varētu būt diezgan vienkāršs – ekspertīzei ar domes lēmumu vajadzētu būt gatavai oktobra otrajā pusē, tas ir, jau pēc šoruden paredzētajām Saeimas vēlēšanām. Pretējā gadījumā priekšvēlēšanu laikā Salaspils stāsts varētu būt diezgan nepatīkams "Jaunajai Vienotībai", kuras valdes loceklis ir R. Čudars.

Pieņemtais lēmums arī novilcina atbilžu sniegšanu uz Valsts policijas neērtajiem jautājumiem. Domes vadītājs varēs aizbildināties, sakot: pagaidīsim, līdz eksperti visu pateiks, tad arī zināsim, kādi un cik lieli zaudējumi ir nodarīti. Tādējādi šobrīd laiks ir iegūts, kādu brīdi būs klusums, tiks gaidīta kārtējā ekspertīze, taču maz ticams, ka no atbildības domes vadībai izdosies pilnībā izvairīties.

Un te jau vairs nav runa tikai par bērniem, kuri ir bijuši spiesti palikt bez ierastajiem deju vai dziesmu pulciņiem, ne arī par Latvijas simtgades svinībām un simbolisko "rēgu" pilsētas centrā, kas vēl joprojām tiek saukts kultūras nama vārdā, jo šobrīd ir jautājums – kurš par to visu samaksās?

Pat ja Salaspils novada pašvaldības vadītājam izdosies atrast citu "grēkāzi" un pašam iziet no situācijas sveikā, proti, saglabāt godu un amatu, tad droši var prognozēt, ka vairākas salaspiliešiem nepieciešamas lietas un projekti netiks realizēti atbilstoši iecerēm, jo būs jāsedz nolaidības dēļ radīto seku zaudējumi.