12.07.2018 10:59

Aptauja Stopiņos. Vai jums ir skaidra pašreizējā veselības sistēma?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Stopiņos. Vai jums ir skaidra pašreizējā veselības sistēma? Liene Ozola un arhīvs

Veselības ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība", kuriem no 1. septembra jāaizstāj pašreizējais regulējums, no tā diezgan radikāli atšķirsies, paziņojuši ministrijas pārstāvji.

Valsts apmaksāto pakalpojumu apjoms atšķiras tiem cilvēkiem, kuri ir legāli darba ņēmēji vai veikuši brīvprātīgas apdrošināšanas iemaksas, tomēr jaunajos noteikumos veiktas vairākas būtiskas izmaiņas attiecībā uz noteiktu veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanu un finansēšanu.

Eva, biroja vadītāja
Vienīgais, ko zinām, – ka bērniem pienākas bezmaksas ārstēšana līdz 18 gadu vecumam. Bet priekšstats ir tāds, ka slimot ir dārgi, un, pat ja ārsta apmeklējums nebūs dārgs, tiklīdz tiek izrakstīta recepte, tas tūlīt nozīmē iztērēt lielu naudas summu.
Marika, medicīnas darbiniece
Ir skaidrs, piemēram, par mājas aprūpi. Ja vecam cilvēkam, kurš ir uz gultas, nepieciešama palīdzība, tad zinām, ka pienākas ne tikai medicīnas māsas apmeklējums, kura var veikt injekcijas, bet arī aprūpētājas pakalpojumi, kura var nodrošināt sociālo aprūpi.
Ilga, skolotāja
Man nekas nav skaidrs. Pie ārstiem eju reti, kad ir galēja nepieciešamība, un arī tad visbiežāk ir nācies saskarties ar to, ka viss ir par maksu.
Jānis, tirdzniecības pārstāvis
Nē, nezinu. Pie ārstiem sanāk reti iet. Ja ir kaut kas nopietns, tad valsts pakalpojumu nevar sagaidīt un ir nācies maksāt, jo tā var ātrāk saņemt ārstēšanu.