28.06.2018 07:44

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" jūnijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 3. jūnijā “Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 3. jūnijā arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja jūnijā pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Lēdurgas parkā notika vairāku rajonu apvienoto koru koncerts apriņķa virsdiriģenta Haralda Medņa vadībā. Jau pirms izziņotā laika krāšņajā, simtgadīgo koku ieslēgtajā parkā pulcējās klausītāji no plašākas apkaimes. Apvienotie Skultes, Vidrižu, Pabažu, Bīriņu, Sējas, Krimuldas un Lēdurgas kori atskaņoja 12 Dziesmu svētku programmā paredzētās dziesmas. Skaisti un izjusti klusajā vakarā izskanēja J. Ozoliņa "Sveiciens Padomju Latvijai", B. Aleksandrova "Lai padomju valstij ir slava", Vītola "Gaismas pils", E. Melngaiļa "Senatne" un pārējās dziesmas. Klausītāji jauko koncertu uzņēma ar lielāko atsaucību." (1948.g. 15. jūnijā)

Pirms 60 gadiem
"Ēnains priežu mežs... Saulaina plūdmale... Te, Pabažos gandrīz pašā jūras malā atrodas Latvijas Patērētāju biedrību savienības pionieru nometne. Tā patreiz ir vienīgā speciāli šim nolūkam izbūvētā un tika labi iekārtotā nometne mūsu republikā. No dažādiem Latvijas rajoniem 5.jūnijā šeit ieradās 180 pionieru, lai veselīgo apstākļos un interesantās nodarbībās pavadītu vasaras brīvlaiku, atpūstos [..]
Atklāšanas stunda pienākusi. Nometnē ierodas kaimiņu – zivju rūpniecības darbinieku pionieru nometnes delegācija, kura atnes dāvanu – nometnes karogu. Arī tirdzniecības darbinieku bērni nolēmuši rīkoties tāpat." (1958.g. 15. jūnijā)

Pirms 50 gadiem
"Latvijas Lauku dzīves etnogrāfiskais brīvdabas muzejs Berģu ciemā kļuvis par patīkamu atpūtas un ekskursiju vietu ne vien rīdziniekiem un citiem mūsu republikas iedzīvotājiem, bet arī viesiem no kaimiņu republikām un ārzemēm. [..] 15. jūnijā muzeja teritorijā atklāja brīvdabas izrāžu estrādi. Pirmais viesojās A. Popova radiorūpnīcas dramatiskais kolektīvs ar A. Upīša lugas "Zaļā zeme" izrādi. Izrāde bija kupli apmeklēta un guva skatītāju siltu atsaucību." (1968.g. 23. jūnijā)

Pirms 40 gadiem
"Sestdien kolhoza "Ropaži" 70 jaunieši strādāja talkā, kas bija veltīta XI Vispasaules jaunatnes un studentu festivālam Kubā. 25 jaunieši ravēja bietes, 20 veica saimniecības teritorijas apzaļumošanu, 15 strādāja transporta darbos. Bija paredzēts nopelnīt 174 rubļus, taču par spīti lietum apzinīgie talcinieki nopelnīja un pasaules jauniešu solidaritātes forumam pārskaitīja 250 rubļus." (1978.g. 22. jūnijā)

Pirms 30 gadiem
"Lai atjaunotu vēsturisko taisnīgumu, atdotu labo vārdu Staļina personības kulta gados nevainīgi cietušajiem un atbalstītu partijas kursu uz pārkārtošanos, 14. jūnijā vienā no Rīgas parkiem pulcējās tūkstošiem tās iedzīvotāju, kā arī cilvēku, kas bija ieradušies no dažādām Latvijas pilsētām un rajoniem. Mītiņa dalībnieku vidū bija ne mazums cilvēku, kas pārcietuši 1941. gada jūnija un 1949. gada marta masu represijas. Cilvēciski var saprast viņu rūgtās atmiņas par laiku, kad tūkstošiem ģimeņu tika izsūtītas ārpus republikas robežām.
Kā rūgtu vēstures posmu šīs nepamatotās akcijas novērtēja sabiedriskie darbinieki, partijas darbinieki, žurnālisti, zinātnieki un jaunatnes pārstāvji, kas runāja mītiņā. [..] Visu pārkārtošanās spēku konsolidācijas svarīgo nozīmi savā runā mītiņā uzsvēra Latvijas Komunistiskās partijas CK sekretārs A. Gorbunovs." (1988.g. 18. jūnijā)

Pirms 25 gadiem
"Pirmās pēcvēlēšanu dienas pirmās stundas 45. minūtē pie Brīvības pieminekļa tika aizturēts laikraksta "Tev" kriminālžurnālists Kārlis Seržants. Aizturēšanas iemesls – sabiedriskās kārtības traucēšana. Proti, žurnālists, nākdams no Preses balles un būdams krietni iereibis, centās ar savām personīgajām kājām novērsts, viņaprāt, apkārt valdošo nelikumību, t.i., iespert LNNK plakātam. Policistiem Kārlis Seržants paskaidroja, ka pēc vēlēšanu likuma šis plakāts nedrīkstēja atrasties uz sētas, kas uzbūvēta ap Kolonādes kiosku. Tomēr nespēja pastāstīt, kādēļ tieši LNNK, un nevis kāds cits no pieminekļa tuvumā izlīmētajiem plakātiem būtu šādi diskriminējams." (1993.g. 9. jūnijā)

Pirms 20 gadiem
"Arī Baldone var lepoties ar izciliem motosporta meistariem – Māri Rupeiku un Andreju Grasi. Tieksmi sēsties "mocim" sedlos Māris mantojis no tēva – kādreizējā republikas čempiona Jāņa Rupeika. [..] Māris tūliņ atskārta – viņa fiziski vingrajam augumam un teicamajai reakcijai īsti atbilstoša būtu braukšana blakusvāģa ekipāžā. Viņam piemērots pārinieks kantētājs – rūdīts motosportists Andrejs Grasis, kurš no Cēsīm tagad pārnācis dzīvot un strādāt Baldonē.
Ikdiena abiem aizrit saspringtā darbā – Māris strādā par ekspeditoru pārtikas veikalā, Andrejs – pie kokiem zāģētavā. No pērnā rudens un visu ziemu viņi cītīgi trenējās – gan fizisko gatavību nostiprinot Rīgā, ASK sporta kompleksā un VEF peldbaseinā, gan braucot trasēs Rumbulā, Ikšķilē, Ropažos..." (1998.g. 2. jūnijā)

Pirms 15 gadiem
"Otrdienas pēcpusdienā Inčukalna pagasta galvenās ielas, padomes ēka un arī skolas telpas bija daudz tukšākas nekā parasti, jo blakus Inčukalna pamatskolai svinīgā ceremonijā tika pārgriezta zila lente – atklāts Latvijā vienīgais šāda tipa sporta komplekss. [..] Pēc aptuvenām aplēsēm tiek rēķināts, ka kompleksa celtniecība izmaksājusi 900 tūkstošus latu. Jāpiebilst, ka izmantota tikai un vienīgi Inčukalna pagasta padomes nauda. Lai iegūtu tik lielus līdzekļus, pagasta padomes deputāti, nonākot pie lēmuma celt sporta kompleksu, izlēma no Valsts kases aizņemties 800 tūkstošus latu, kas 10 gadu laikā jāatdod." (2003.g. 13. jūnijā)

Pirms 10 gadiem
"Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) vides veselības speciālisti paaugstināta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ aizliedz peldēties Daugavas upes peldvietās Salaspilī un Saulkalnē, Jaunolaines ciemata ūdenskrātuvē "Mežezers", kā arī Lielās Juglas upes Ropažu peldvietā. Peldēties nav ieteicams Juglas ezerā, Gaujas upes peldvietā Murjāņos un Dolomīta karjerā Daugmales pagastā, jo arī tur ir pārsniegti pieļaujamie mikrobioloģiskie rādītāji. Visās pārējās, kā arī pagājušajā nedēļā atkārtoti pārbaudītajās Rīgas un Rīgas rajona peldvietās ūdens kvalitāte ir laba un peldēties ir atļauts." (2008.g. 17. jūnijā)



Iepriekš:

Darba Balss un Rīgas Apriņķa Avīze Jāņos