25.06.2018 16:27

FOTO: Rundālē krāšņi zied rozes

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Rundālē krāšņi zied rozes Roberts Griškevičs

Vēl šonedēļ pavisam noteikti iespējams apskatīt krāšņo Rundāles pils rožu dārzu, kurā zied ap 2400 rožu šķirņu. Vienu hektāru plašajā dārzā, kas tapis pēc arhitekta Frančesko Rastrelli projekta, izveidoti atsevišķiem selekcionāriem vai valstīm veltīti 52 rožu apļi – tajos apskatāmas šķirnes ko izveidojuši 72 selekcionāri no 17 valstīm.

670 no tām ir vēsturiskās rozes, kas parasti zied vienu reizi – no maija beigām līdz jūlija vidum, savukārt mūsdienu rozes zied atkārtoti līdz pat salnām. Savukārt mūsdienu rozes sakārtotas laukumos pa krāsām – rietumu pusē baltas, rozā un sarkanas, bet austrumu pusē dzeltenas, oranžas un gaišu pasteļtoņu rozes.

Interesanti, ka rožu dārza ierīkošana sākta samērā nesen – 2005. gadā – un īstenota ar Latvijas armijas un daudzu talcinieku palīdzību. Kopš 2012. gada rožu stādīšana notiek rudenī, jo tad tās labāk pārziemo un pavasarī agrāk atmostas.

2007. gadā Rundāles pils rožu dārzā tika iestādīta Francijas selekcionāra Andrē Eva (André Eve) roze 'Château de Rundale', kas izveidota no 'Souvenir de la Malmaison' un 'Château de Versailles'. Seši laukumi dārza tālākajās daļās atvēlēti vēsturiskajām rozēm, kas bija pazīstamas Kurzemes hercogu Bīronu un vēlāko Rundāles pils īpašnieku grāfu Zubovu un Šuvalovu laikā, kā arī savvaļas rozēm, kas izmantotas moderno rožu selekcijā. Dārza ziemeļu malā apskatāma vēsturisko krokoto rožu kolekcija, bet austrumu un rietumu malā izveidots rožu žogs.

Kā vēsta ieraksts Rundāles pils "Facebook" lapā, dārza apmeklētāji drīkst kāpt dobēs, lai nobildētos uz rožu fona – tas pat esot ieteicams -, taču ikviens tiek aicināts neplūkt ziedus un nepostīt stādījumus.

Ja kādu interesē rožu laukumu shēmas, rožu saraksti un fotogrāfijas, kā arī rožaudzētāju firmu katalogi, tie apskatāmi Rundāles pils pirmā stāva studiju kabinetā. Tāpat pieejami video materiāli par maijrozīšu kolekciju un grāfu Zubovu rožu laukumu, prezentācijas par rožu dārza koncepciju un veidošanu.