24.06.2018 15:35

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" Jāņos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" Jāņos arhīvs

Gaidot Jāņu dienu, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja svētkos pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Šogad piecgades izšķīrēja gada Jāņu vakarā, kad atmirdz Jāņugunis, kad no sētas uz sētu, no ciema uz ciemu dzirkstošas līgo dziesmas cildinās padarīto un draudzīgā apdziedāšanā pamudinās atpalicējus nākamajā darba cēlienā traukties žiglāk uz priekšu, mēs dziļi izjūtam to jauno un priecīgo mūsu dzīvē, kas paver mūsu attīstībai plašās perspektivas, mūsu kulturas sulainos ceļus.

Pilni ticības un paļāvības nākotnei Līgo svētkus svin daudzie kolchozi. Tie ir pirmie kolchozu Jāņi, tomēr jau tagad kopīgais darbs ļauj tiem saskatīt bagātīgos augļus, tāpēc arī kolchoznieki Jāņu bērnus var uzņemt pie pilna galda, ar tradicionalo miestiņu un sieru." (1948.g. 24. jūnijā)

Pirms 60 gadiem
"Spoži šovakar iedegsies jāņugunis laukos un ciematos. Brīvi un skanīgi birzīs un mežos atbalsosies latviskais "līgo!", vēstīdams tālu jo tālu par nepieredzēto kultūras uzplaukumu Padomju Latvijā, par ļaudīm, kas nenogurstoši veido savu dzīvi arvien gaišāku, pilnvērtīgāku. Krāšņi skanēs līgo dziesmas šovakar Dzintarjūras krastmalā – Saulkrastos. Nekur rajonā nemana tik spirgtas jaunās padomju kultūras un sadzīves vēsmas kā tieši šeit. Domājot par šī ciemata jauniešiem, neviļus nāk prātā vārdi, ka komunisms ir pasaules jaunība un to cels jaunatne. Pamācieties arī jūs, pārējo rajona pilsētu, ciemu un kolhozu jaunieši, kā saulkrastieši veido jaunas, skaistas sadzīves tradīcijas, ceļ jaunu kultūru!" (1958.g. 23. jūnijā)

Pirms 60 gadiem
"Visi steidzamie darbi Oškalna kolhozā paveikti Alfrēda Straumīša vadītajā brigādē. Kupli aug vasarāji un citas kultūras.
Es sastapu brigadieri
Taisām brangu alutiņu.
Dzers brigādes kolhoznieki,
Slavinās devējiņu.
Slavinās devējiņu,
Augstu ražu audzētāju."
(1958.g. 23. jūnijā)

Pirms 50 gadiem
"Kolhoza "Daugava" 4.brigādē lopbarības sagādes darbos strādā vesela Jāņu brigāde. Laukkopji Jānis Čudars un Jānis Jurčenoks padod piekabēs sapresētā siena saiņus, bet mehanizators Jānis Čerpakovskis un Jānis Švarcbahs aizved to uz šķūni. Savākšanā un aizvešanā strādā vēl astoņi cilvēki, tādēļ darbs sokas raiti. Saimniecībā jau nopļauts ap 80 ha zālāju, bet pavisam nokopta gandrīz 25 ha liela platība. Šķūņos jau ievests vairāk nekā 50 t augstvērtīga sēto zālāju siena." (1968.g. 23. jūnijā)

Pirms 40 gadiem
"Mālpils sovhoztehnikuma lielfermā "Mergupes" dažādu neizdarību dēļ vidējais izslaukums no govs dienā turas tikko 7 kg līmenī.
Līgotāji garām gāja,
Lopu fermu apdziedāja:
Galvu daudz, bet jēga maza,
Piena vairāk izdod kaza.

Dzīvojamos namus Juglas meža skolā un Carnikavā pavirši būvē 5. celtniecības un montāžas pārvalde.
Ir mums tādi būvētāji,
Nebūšanu brūvētāji:
Trešo stāvu vēl tik montē,
Pirmais – jau ir jāremontē."
(1978.g. 24. jūnijā)

Pirms 30 gadiem
"Vēl ozolkoka muciņā nemierīgs grozās miestiņš. Un siers, lina pauniņā iesiets, guļ zem sloga, vējš pļavā griež valsī nenoplūktās un vainadziņos nesapītās margrietiņas, jo vēl ir laiks. Bet tiklīdz saule pateiks "arlabunakti", tā vaļā vērsies Jāņuguns acis un spoži apspīdēs gan nopļautās un kaudzītē samestās, gan nenopļautās pļavas, gan izravētos, gan nezāļu gūstā kritušos tīrumus. Taču tas laiks ir pagājis, kad aplīgojām saimniecības, kas lopbarības gatavošanā palikušas citām aizmugurē, jo lauku ļaudis ieguvuši uzticību – pašiem lemt un domāt – ar ko baros lopiņus ziemā. Pēc principa – pirmā zāle tā labākā – rīkojušies agrofirmā "Ādaži", kur nopļauti 71% zālāja, "Boļševikā" un "Allažos" (66%), "Sidgundā" (62%) un Ropažos (59%). Padomju saimniecība "Gauja" paspējusi jau sagādāt sienu četras reizes vairāk nekā plānots." (1988.g. 23. jūnijā)

Pirms 25 gadiem
"Ropažnieki, kā jau kārtīgi latvieši būdami, Līgo vakaru nolēmuši pavadīt brīvdabas estrādē jautros dančos un priekos. Taču pats pagasta vecākais Antons Cibuļskis vēl nedēļu pirms šiem svētkiem nemācēja teiktu, kur Jāņus ielīgos viņš. To tik vien "RAA" izdevās uzzināt, kas sevišķs alus mīļotājs viņš neesot, taču, ja jāizvēlas, tad priekšroku A. Cibuļskis dodot pudeļu alum – vienalga, kuras šķirnes. Jau raugi, tos dažādos alus veidus viņš nemaz lāgā neatšķirot." (1993.g. 22. jūnijā)

Pirms 20 gadiem
"Salaspiliete Ināra Grigorjeva strādā Nacionālajā Botāniskajā dārzā. Ar savu darbavietu ļoti apmierināta un uzskata, ka viņiem dzīve ejot uz augšu. Patlaban īpaši skaisti esot krāšņumaugu sektorā – zied pujenes, īrisi, vēlie ceriņi. Krāšņi ir rododendri.

Vai atrast varēs arī papardes ziedu? Tas pašu apmeklētāju rokās. Bet papardes dārza teritorijā augot. [..] Vai no aplīgošanas nav jābaidās? Ināras kundze domā, ka nē, jo zāle appļauta, gatavojoties Vasarsvētkiem." (1998.g. 19. jūnijā)

Pirms 15 gadiem
""Inčukalna alusdarītava" līdz šim PET pudelēs pildīto alu "Inčukalna Pilzenes" pagājušajā nedēļā sākusi ražot 0,5 litru stikla pudelēs. Kā paskaidroja uzņēmuma direktors Valdis Naglis, "ir daudz cilvēku, kas dzer alu tikai no stikla pudelēm". Tuvojoties Jāņiem, ražošanas process uzņēmumā norit raitāk, bez virsstundu darba, jo ražotnes jaudas pilnībā vēl netiek izmantotas. Noliktavās produkcija netiek uzkrāta, jo alum netiek pievienoti konservanti un tā glabāšanas termiņš ir trīs mēneši." (2003.g. 20. jūnijā)

Pirms 10 gadiem
"Gada ugunīgākie svētki beidzot gluži vai ar roku aizsniedzami, bet ielīgošanas pasākumi daudzviet īsti latviskā garā rit jau no pagājušās nedēļas. Pirmssvētku noskaņās gandrīz divdesmit sabiedrībā zināmi Jāņi pulcējās Siguldas novada viesu mājā "Brūveri", lai atmodinātu sevī svētku sajūtu. Viņus visus vienoja dziesma – šoreiz patiešām burtiskā nozīmē. Vienkopus pulcējās daļa no dziedošajiem Jāņiem, kas piedalīsies vienā no pēdējo gadu populārākajiem Līgo nakts pasākumiem "Jāņi dzied", ko organizē Latvijas Radio." (2008.g. 20. jūnijā)