10.06.2018 08:38

Kā kopt piemājas zālienu vasarā?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā kopt piemājas zālienu vasarā? publicitātes

Skaists zāliens ir katra privātmājas vai mazdārziņa īpašnieka lepnums vai sapnis. Karstais laiks Latvijas iedzīvotājus un zālienus ir pārsteidzis nesagatavotus. Tikpat neprognozējams šovasar varētu būt arī lietus, tāpēc mainīgos laikapstākļos īpaši jārūpējas par zāliena stāvokli.

Pļaujiet zāli vakarā, laistiet vakarā vai ļoti agri no rīta
Dārza entuziastiem nereti mauriņa pļaušana ir pirmā lieta darbu sarakstā, taču karstās dienās zāliena pļaušanu vajadzētu ieplānot dienas otrajā pusē, kad saule nespīd vairs tik intensīvi. Pļaujot vakarā, jūs nepakļaujat zāliena saknes straujai izžūšanai, kā arī arī pļaušana vakarā sniedz zālienam 12 stundas ēnas un laika sagatavoties nākamajiem saules stariem.

Bulduru dārzkopības vidusskolas speciāliste Laima Lūse norāda, ka ieteicamais pļaušanas augstums ir pieci centimetri – zemāk nevajadzētu pļaut: "Karstajā laikā zāliena augstumu var atstāt nedaudz augstāku, taču ir jāievēro pļaušanas regularitāte, jo pļaušana ļauj zālienam cerot un veicina sakņu sistēmas attīstību."

Karstā un sausā laikā zāliens ir jālaista, labāk to darīt vakarā vai ļoti agri no rīta – tas mazinās tūlītēju ūdens iztvaikošanu un labāk mitrinās augsni. Jālaista ir bagātīgi, lai augsne tiktu mitrināta vismaz 15 cm dziļumā – tas nodrošinās sakņu sistēmai nepieciešamo mitumu.

Rūpējieties par pļaušanas tehniku
Kā norāda Laima Lūse, tad bieži vien zālienam pāri tiek darīts, to nepareizi pļaujot. "Pļaujiet zālienu ar koptu tehniku. Ja pļāvēja asmeņi ir asi, tad zāle tiek nogriezta un mauriņš ir zaļš un skaists. Ja pļāvēja asmeņi ir neasi, tas zāli plūc, zāles stiebru gali paliek balti, un zāliens izskatās sirms," atzīmē Laima Lūse.

Zāles pļaušanas tehnikas ražotāji pat iesaka asināt asmeņus pēc katrām 10 stundām, kad tehnika ir lietota.

Lai pļaušanas tehniku uzturētu labā darba kārtībā sezonu no sezonas, liela nozīme ir arī tam, ar kādu degvielu mēs to darbinām. Kā norāda pašmāju degvielas tirgotāja "Virši-A" pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs, mūsdienās ir pieejama videi, cilvēkam un dārza tehnikai draudzīgāka degviela.

"Tas, kādu degvielu izmantojam dārza darbos, var ietekmēt ne tikai pļāvēju, trimmeru un zāģu darbaspēju, bet arī atstāj ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēka veselību. Ražotāji visā pasaulē domā par to, kā mazināt šo ietekmi, tāpēc tiek radīti inovatīvi produkti kā aizstājēji parastajam benzīnam, piemēram, ASPEN alkilāta benzīns," iesaka Arnis Andrianovs.