05.06.2018 14:00

Aptauja Garkalnē: Vai atbalstāt plastmasas maisiņu izmantošanas pilnīgu aizliegumu?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Garkalnē: Vai atbalstāt plastmasas maisiņu izmantošanas pilnīgu aizliegumu? Liene Ozola un no pixabay.com

Eiropas valstu iedzīvotāji patērē aptuveni 100 miljardus plastmasas maisiņu gadā. Tirgotājiem un pircējiem ir labi pazīstami gan iepirkuma plastmasas maisiņi, kur salikt kopā visas iegādātās preces, gan plānie maisiņi, kas rullīšos novietoti pie sveramajām precēm.

Eiropas Savienībā pieņemtā direktīva paredz, ka līdz 2017. gadam uz pusi jāsamazina vienreizējai lietošanai paredzēto plastmasas maisiņu daudzums, līdz 2019. gadam to lietojumam jāsarūk jau par 80%.

IRINA, noliktavas darbiniece
Jā, esmu par aizliegumu, jo var lietot papīra maisiņus un cita veida iepakojumu, kas nenodara tādu kaitējumu videi. Plastmasa dabā nesadalās un piesārņo to.
DĀVIDS, skolnieks
Plastmasas maisiņi šobrīd ir visur, pat jūrā, tāpēc es esmu par aizliegumu. Manā ģimenē mēs jau šobrīd iepērkoties lietojam speciālus maisiņus, lai veikalā nav jāņem tur pieejamie plastmasas maisiņi.
EMĪLS, students
Nē, aizliegt nevajadzētu, bet aizstāt ar citiem materiāliem gan. Jau šobrīd ir pieejami polietilēna maisiņi, kas dabā sadalās, un tos vajadzētu pēc iespējas vairāk izmantot. Plastmasai, kas nesadalās, ir alternatīva, tāpēc nav jēgas to aizliegt.
PAULS, skolnieks
Es atbalstu aizliegumu pat tādā gadījumā, ja maisiņi tiek gatavoti no citiem materiāliem, kas ir dārgāki par plastmasu. Ekonomiskais izdevīgums nevar būt izšķirošais šajā situācijā.