30.05.2018 17:43

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" maijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 23. maijā. “Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 23. maijā. arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja maijā pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Siguldas bērnu dārzā novietoti pašlaik 30 bērnu. Viņi dzīvo gaišās telpās, kas glīti un mājīgi iekārtotas. Uz galdiem novietotas pasaku grāmatas, kurās pirmo lasītprasmi apgūst jau gados vecākie. Mazāko rīcībā ir dažādas rotaļlietiņas: gan lelles, gan zvēriņi, gan dažādas spēles un zīmējumi.
Attīstot bērnu pašiniciatīvu, daudzas rotaļlietiņas viņi izgatavojuši paši. Viņi sakārtojuši mūsu ievērojamāko padomju cilvēku – valsts darbinieki, stachanoviešu, zinātnieku foto attēlus albumos. Atsevišķi albumi veltīti mūsu valsts ievērojamākām svētku dienām. Jau ar pirmajiem soļiem bērnus audzina padomju patriotisma garā." (1948.g. 16. maijā)


Pirms 60 gadiem
"Jau visu ziemu Vidzemes piekrastes iedzīvotāji, kratīdamies "sutas kumeļā" uz Vecāķiem, lai tad no turienes ar elektrisko vilcienu nokļūtu Rīgā, ar lielu interesi vēroja, kā strādā šīs līnijas remontētāji un elektrificētāji. Un tas arī saprotams, jo nevar taču salīdzināt ātro elektrovilcienu ar daudz gausāko lokomotīvi. [..] Tagad dzelzceļa elektrificētāji pabeiguši darbu atkal jaunā posmā: pagājušajā sestdienā pirmais elektriskais vilciens no Vecāķiem turpina ceļu līdz Carnikavai. Vasaras sezonā te ies 18 pāri vilcienu." (1958.g. 28. maijā)


Pirms 50 gadiem
"Baldones patērētāju biedrība kopā ar Baldones kultūras namu ieviesusi skaistu tradīciju – tikšanos ar Rīgas kultūras un mākslas darbiniekiem. Šoreiz uz sastapšanos, kas notika restorāna – ēdnīcas "Avots" plašajā zālē, ieradās baldoniešu iemīļoti viesi – komponiste Elga Īgenberga ar viņas vadīto meiteņu vokālo kvartetu un dzejnieks Harijs Heislers.
Sirsnīgā, nepiespiestā atmosfērā Elga Īgenberga vakara dalībniekiem pastāstīja par savu radošo darbu, turpmākajām iecerēm. Kvartets atskaņoja komponistes jaunākās dziesmas, kuras viņas daudzie cienītāji uzņēma ar lielu atsaucību." (1968.g. 1. maijā)


Pirms 40 gadiem
"Viens no objektiem, ko būvē Ķekavas PMK celtnieki, ir Gaismas skolas palīgēkas – virtuve, ēdnīca, dzīvojamās telpas. Katra no tām paredzēta 120 audzēkņiem. Rajona sociālistiskās sacensības saistībās paredzēts objektu nodot līdz 20. augustam.
Garais celtņa snuķis un jaunbūves korpuss redzami jau pa gabalu. Ķekavas PMK mūrnieku brigāde, ko vada brigadieris Ernests Kļaviņš, strādājuši godam. Divos ar pusi mēnešos uzbūvēja internāta korpusu, nepilnā mēnesī – ēdnīcu un virtuvi. Kā paredzēts, aprīlī nosvinēja spāru svētkus. Gaismas skolas direktors Jāzeps Urtāns, kam celtnes nodošana ekspluatācijā rūp vistiešāk, ir apmierināts." (1978.g. 23. maijā)


Pirms 30 gadiem
"Kad 21. maijā Siguldas 1. vidusskola svinēja savas pastāvēšanas 70. gadadienu, bija sapulcējušies ap 900 absolventu. Izsekojot vēstures gaitu, klātesošie varēja pārliecināties, ka labās tradīcijas turpinās, un vidusskola ir ieguvusi republikā atzinību kā viena no labākajām. Tas skolotāju kolektīva un audzēkņu nopelns." (1988.g. 28. maijā)


Pirms 25 gadiem
"28. maijā apritēja divi gadi, kopš Mārupes pagasta vecākā amatā strādā Mārtiņš Bojārs. Prasīts, kas īpašs par Mārupi būtu rakstāms "RAA", viņš atbildēja: "Nekas īpašs. Mēs te mierīgi dzīvojam." Kaut visos pagastos būtu tika mierīgs noskaņojums kā Mārupē!" (1993.g. 29. maijā)


Pirms 20 gadiem
"23. maijā Stopiņu pagasta Ulbrokas vidusskolā tika atklāts sporta komplekss, kuru iesvētīja mācītājs V.M. Drinks. Šis sporta komplekss būs vienīgais Latvijā, kuru vadīs olimpiskā čempione Vera Zozuļa. Tāpēc svētku brīdī klāt bija gan kādreizējie cīņu biedri Ingrīda Amantova un treneris Valdis Tiliks, gan Veras audzēkņi, Nagano olimpiskās izlases sportisti, kuriem, kā atzina skolēni, viņi īpaši jutuši līdzi spēļu laikā. [..]" (1998.g. 29. maijā)


Pirms 15 gadiem
"90% Rīgas rajona tiltu ceļa segums ir nolietojies un tuvākajā laikā netiks atjaunots. Tilti ir tik sliktā stāvoklī, ka to pielabošanai nav lielas jēgas, savukārt rekonstrukcija notiek tikai atsevišķos objektos. [..]
Vērienīga rekonstrukcija tiek sākta maijā šoseju Rīga-Ainaži un Rīga-Sigulda krustojumā, kur divu gadu laikā plānots pārbūvēt trīs estakādes un uzcelt jaunu gājēju tiltiņu. Projekta stadijā ir gaisa tiltu rekonstrukcija uz ceļa Rīga-Sigulda, pie "Sēnītes", kurs paredzēts uzbūvēt (!) sešus tiltus un vienu estakādi. Steidzami nepieciešams remonts arī tiltiem pār Ķekavas upīti un Saulkrastos pār Pēterupi, kuri neatbilst satiksmes drošības prasībām. Šo tiltu stāvoklis regulāri tiek kontrolēts, un nepieciešamības gadījumā uz tiem var tikt noteiktu papildu automašīnu ātruma un svara ierobežojumi." (2003.g. 9. maijā)


Pirms 10 gadiem
"Pašlaik rit pēdējie labiekārtošanas darbi, lai sestdien durvis apmeklētājiem varētu vērt jaunais, 1,4 miljonus latu vērtais Ropažu kultūras un izglītības centrs. Sarīkojums un balles sāksies plkst. 18.00, vien dalībniekiem tiek lūgts nevilkt apavus ar metāla pasitņiem, lai neskrāpētu spoguļgludo parketu. [..]
Ropažu novada domes Izglītības un kultūras daļas vadītāja Gunta Darbvare uzskata, ka ir tapusi mūsdienīga, skaista ēka, kas brīnišķīgi iekļaujas Ropažu parka ainavā. Parks kļūst par ēkas aktīvu sastāvdaļu. Ēka ar plašajiem logiem un āra terasi sapludina stingrās ārtelpas un interjera robežas. Kultūras centra celtniecības gaitā ir izstrādāti atsevišķi projekti skatuves iekārtojumam, zāles akustikai un apkārtnes labiekārtošanai." (2008.g. 27. maijā)