24.05.2018 11:00

Trīs lietas, kas palīdz novērtēt kafijas kvalitāti

Autors  “King Coffee Service”, “Virši-A”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trīs lietas, kas palīdz novērtēt kafijas kvalitāti pixabay.com

Lielākais vairākums jeb 76% Latvijas iedzīvotāju ikdienā dzer kafiju, no tiem 88% malko kafiju mājās, 49% – darbā, 35% – ciemos, 28% – kafejnīcā vai restorānā, bet 18% – dodoties ceļā ar auto.

Lai arī kur mēs kafiju dzertu un lai kāds būtu tās pagatavošanas veids – vai mēs zinām, kā noteikt, vai mūsu iecienītā kafija ir kvalitatīva? Pamatā ir tikai trīs lietas, kas ļaus ikvienam vienkāršā veidā personīgi pārliecināties, vai iecienītā kafija ir kvalitatīva.

Pievērs uzmanību kafijas pupiņu krāsai un spīdumam
Labas kafijas un kafijas dzērienu pamatā ir jābūt augstvērtīgām kafijas pupiņām. Ja kafijas pupiņas ir pārāk tumšas (pat melnas) un pārāk spīdīgas, tas var liecināt par nekvalitatīvu kafiju – šādas kafijas pupiņas sauc pār pārgrauzdētām un to vienīgais raksturojums ir izteikts rūgtenums un nepatīkama pēcgarša. Šādu kafiju garšās var salīdzināt ar ogli, jo tā ir izteikti rūgta.

Ja kafija ir pārāk gaiša pēc grauzdēšanas un smaržo pēc zirņiem, salmiem vai siena, tā ir nepietiekami grauzdēta. Tāpēc kafijas mīļotājiem jāmeklē "zelta vidusceļš" – lai kafijas pupiņa ir brūna, bet ne melna un nav pārāk spīdīga.

Seko līdzi kafijas ražošanas datumam un derīguma termiņam
Kafijas svaigums ir nākamais raksturojošais elements, kas svarīgs gan kafijas pupiņu novākšanas, gan arī grauzdēšanas procesā, tāpēc pievērs uzmanību uz kafijas iepakojuma norādītiem grauzdēšanas datumiem vai pieejamai informācijai kafijas tirdzniecības vietās.

Jo svaigāka kafija, jo tā ir garšas bagātāka. Pirmajos trīs mēnešos, kopš grauzdēšanas brīža, kafija saglabā savu visaugstāko potenciālu – pēc tam tā sāk lēnam zaudēt savas garšas īpašības.

Pārliecinies, kāda ir kafijas pēcgarša
Latvijā valda stereotips, ka laba kafija ir rūgta kafija, taču kafijas garšai ir jābūt balansētai starp rūgtu, skābenu un pat nedaudz saldenu garšu. Kafijai ir jābūt ilgai un noturīgai pēcgaršai – ja izgaršo dabīgu karameles, šokolādes vai kakao pēcgaršu, tas liecina par labas kafijas kvalitāti. Savukārt, ja pēc kafijas dzeršanas sajūti pelnu vai darvas garšu, tas ir signāls tam, ka kafijas pupiņas ir pārgrauzdētas vai nekvalitatīvas un ka labās garšas īpašības ir zudušas.

Vēl viens veids, kā pārliecināties par kafijas kvalitāti ir ļaut tai atdzist – laba kafija arī atdzisusi garšos labi un patīkami, tai būs patīkama smarža.