12.05.2018 13:43

"Kodols" iesaka: zagļu droša lejkanna

Autors  Kristīne Prohorova, Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: zagļu droša lejkanna arhīvs

Lai gan Latvija ir izdaudzināta ar savu kapu kultūru, patiesībā šo gadsimtiem seno tradīciju krietni pabojā fakts, ka arī no kapiem mistiski pazūd lietas – gan senāk vai nesenāk stādītie apzaļumošanas un krāšņumaugi, gan uz svaigas kapu kopiņas tikko likti grieztie ziedi, gan kapa vietas apkopšanai nepieciešamie darbarīki, kas tīri praktisku apsvērumu dēļ bieži vien tiek atstāti turpat.

Tā kā nupat apkopu savas mammītes un omes kapavietas, arī es saskāros ar problēmu, kā apliet tikko stādītus nabaga zaļus knariņus, ja nav vairs lejkannas... Liet vārajiem dēstiem virsū ūdens šalti no pieclitrenes, kas bija pieejama, šķita slepkavnieciski. Tad nu man ienāca prātā ideja, kā ar vienu šāvienu varu nošaut divus zaķus, – jāizgatavo lejamais, kuru zagļi turpmāk neiekāros!

Kas tam nepieciešams? Tā pati jau pieminētā piecu litru ūdens pudele un urbis. Pudeles korķī ar urbi saurbj caurumiņus. Cik daudz un cik lielus – pēc katra paša izvēles. Ja gadījumā urbja jums nav, varat izlīdzēties arī ar tievāku/resnāku adatu vai naglu, kuru pirms duršanas procesa virs uguns liesmas vēlams pakarsēt – tad tā plastmasas korķī iedursies kā mīkstā sviestā.

Šādu uzparikti, protams, var izmantot ne tikai kapos, jo lejkannas mistiski pazūd vai aiziet uz labākiem debesu dārziem arī no citām vietām. Ceru, ka kādam mans ieteikums noderēs.

Nesēdi mājās!

Laiks, kad ārā vairs nav auksti, bet vēl nav arī karsti, ir ideāls, lai autu kājās sporta apavus, sēstos uz velosipēda vai piepūstu laivu un dotos izkustēties svaigā gaisā. Ja priekšroku dodat kolektīvai sportošanai, nevis individuālām nodarbībām, ir vērts palūkot, ko šonedēļ piedāvā tautas sacensību rīkotāji Rīgas apkārtnē.

Un piedāvā diezgan daudz. Piemēram, sestdien Siguldā startēs tradicionālais skriešanas sacensību seriāls "Sigulda Up Cup" – pirmajā posmā dalībniekiem būs jāveic 790 metru garš skrējiens augšup pa Krimuldas serpentīna ceļu. Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī notiks Zīriņu pavasara velokross, uz kuru īpaši aicināti bērni. Olaines Mežaparkā norisināsies otrais Olaines rogainings – vairāku stundu orientēšanās sacensības komandām, individuāli un MTB braucējiem.

Riekstukalnā dalībniekus aicina Baldones novada atklātais čempionāts pavasara krosā. Ķekavas novadā notiks sezonas pirmās velofotoorientēšanas sacensības "Apceļo Daugavas lejteci", Ādažos – labdarības veloorientēšanās sacensības "Uz zvaigznēm Ādažos: piektais kods". Savukārt laivošanas cienītāji aicināti piedalīties braucienā pa Mazo Juglu no Salaspils novada līdz Stopiņu novada Līčiem.