02.05.2018 13:44

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" aprīlī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 8. aprīlī “Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 8. aprīlī arhīvs

Tuvojoties maija sākumam, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja aprīlī pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Siguldas pagasta tautas nama vadītājas b. Klikutes enerģiskā rīcība, kas gūst atbalstu no iestādēm un organizācijām, sekmēja Siguldas pagasta tautas nama ēkas atjaunošanas darbus, kas tagad tuvojas noslēgumam. Pabeigti mūra darbi nama ziemeļu spārnā un atjaunota lielākā daļa šifera jumta seguma. No iekštelpām vēl jāapmet sarīkojumu zāles un dažu blakustelpu griesti, jāveic krāsošanas un elektriskās instalācijas darbi." (1948.g. 13. aprīlī)


Pirms 60 gadiem
"Pirmajiem rūpnīcas ciemata iedzīvotājiem katras sīkākās vajadzības dēļ nācās braukt uz Rīgu. Tagad Baložu strādnieku ciematā stāvoklis ir pavisam citāds. Vienā no jaunajām ēkām gaišos logus saulē mirdzina Mārupes patērētāju biedrības veikals. [..]
Pēteris Ciematnieks, Josifs Rubaks, Jāzeps Čeičs, Ivans Kurmeļovs, Iono Tamašas, Viktors Matvejevs un daudzi citi, kuri minami pirmrindnieku skaitā, ir dažādu profesiju ļaudis. Dažādas ir viņu tautības, ieradušies tie vai no visām mūsu plašās Dzimtenes malām. Tomēr, strādājot katrs savā postenī, viņi visi savas pūles velta vienam – lai mūsu dzīve kļūtu arvien skaistāka un labāka." (1958.g. 9. aprīlī)


Pirms 50 gadiem
"Olainietis S. Kuļikovs nopirka naudas un mantu loterijas biļeti pagājušā gada pēdējai izlozei. Biļete laimēja vienu rubli. Par šo naudu S. Kuļikovs nopirka trīs biļetes jaunajai izlozei. Viena no tām bija laimīga, un viņš tagad kļuvis par portatīvā radiouztvērēja "Spīdola" īpašnieku.
Papīrfabrikas "Jugla" strādniece M. Masļakova šā gada pirmajai izlozei iegādājās trīs loterijas biļetes. Liels bija viņas pārsteigums, kad, pārbaudot avīzē publicēto sarakstu, noskaidrojās, ka viņa laimējusi saldējamo skapi "Dņepr"." (1968.g. 7. aprīlī)


Pirms 40 gadiem
"Bulduru zonas koncertā skatē vērtējot koru dziedājumu, žūrijas komisija ir dāsna. Par veiksmīgi izvēlēto koncertprogrammu un teicamu māksliniecisko sniegumu Goda rakstu saņem sieviešu koris "Daugaviete". Par drosmīgiem repertuāra meklējumiem un teicamu māksliniecisko sniegumu – Goda raksts Bulduru sovhoztehnikuma kamerkorim un meiteņu korim, par teicamu izvēlētās programmas izpildījumu – vīru korim "Ķekava", par labi izvēlēto repertuāru un labu māksliniecisko sniegumu jauktajam korim "Baldone", par labāko tautas dziesmu – Olaines padomju saimniecības un Mārupes jauktajiem koriem." (1978.g. 1. aprīlī)


Pirms 30 gadiem
"Ar cerīgu nepacietību turpmāk gaidāms rajona Sadzīves pakalpojumu kombināta (direktors G. Ulmanis) Siguldas iecirkņa darbs. Otrā ceturkšņa beigās lietojama būs parastā un somu pirts, kur izbrīvētas telpas arī kioska izvietošanai. Mazs solītis prom no dižās vienaldzības apkalpojošā sfērā. Atrastas un gandrīz jau izremontētas telpas nomas punktam, jo 1981. gadā izprojektētais nomas paviljons tā arī savu eksistenci beidzis uz papīra. Ja G. Ulmanim izdosies ar dalības maksu piedalīties pilsētas SCO bērnudārza celtniecībā, tad iedzīvotājus apkalpojošais personāls papildināsies vēl ar kādām divdesmit strādāt varošām darbiniecēm." (1988.g. 28. aprīlī)


Pirms 25 gadiem
"Vīri no Saulkrastu municipālās policijas ir sašutumā par informāciju, kuru RAA pirms neilga laika sniedza Latvijas Nūdistu biedrības priekšsēdētājs N. Maņuks. Izrādās, ka nekāda vienošanās vai līguma slēgšana par to, ka Saulkrastu municipālajai policijai būšot jāapsargā kailo ļaužu pludmale vasarā, nav notikusi. Diemžēl RAA neizdevās noskaidrot, kā tik pārliecinoši šos faktus varēja apgalvot pats N. Maņuks." (1993.g. 17. aprīlī)


Pirms 20 gadiem
"Sestdien Garkalnes pagasta kultūras namā triju stundu garumā izskanēja mazo vokālistu konkurss "Cālis-98" Rīgas rajonā. 20 dalībnieku konkurencē godpilno 1.vietu izcīnīja četrgadīgā Laura Dundere no Krimuldas pagasta, kuras izpildītā "Cāļu dziesma" un "Nāciet, bērni, klausīties!" izpelnījās nedalītu žūrijas atzinību. [..]
Kā RAA pastāstīja izglītības, kultūras un sporta pārvaldes bērnu jaunrades un kultūras iniciatīvu centra vadītāja vietniece pieaugušo kultūras jautājumos Biruta Grīnfelde, uz bērnu draisko dziesmiņu fona visnotaļ nopietna un pievilcīga šķitusi saulkrastiete Magdalēna Geka. Viņa konkursā piedalījusies ar visgrūtāko repertuāru – Svētā Franciska dziesmu "Svētais, visaugstais", kā arī Šūberta "Ērkšķrozīti"." (1998.g. 28. aprīlī)


Pirms 15 gadiem
"Salaspils simbola izvērtēšanas komisijas priekšsēdētāja Ramona Ķiesnere atzīst, ka neviens no 16 iesniegtajiem konkursantu darbiem neatbilst visām noteiktajām prasībām. Arī pašvaldības deputāti visai atturīgā gaisotnē nobalsoja par mākslinieku godalgošanu, visvairāk balsu atdodot darbam, kas nav izmantojams tēlnieciska darba izveidei pilsētā. [..] No deviņiem klātesošajiem deputātiem astoņi nobalsoja par simbolu, kurā attēlota sena pils, kas, pēc Ķiesneres domām, skulptūras veidā nav realizējama, jo izskatītos pēc drupām vai barakas." (2003.g. 1. aprīlī)


Pirms 10 gadiem
"Mālpils jaunieši deg nepacietībā vērt Mālpils vidusskolas sporta kompleksa durvis. Būvnieki sola – to varēs darīt jau šā gada beigās. Trešdien skolēni bija sanākuši būvlaukumā, mazākie bija salipuši pie skolas logiem, lai vērotu, kā svinīgi daudzfunkcionālās sporta halles pamatos tiek iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.
Sporta komplekss kļūs par nozīmīgu sabiedrisku būvi, kuru primāri izmantos Mālpils vidusskolēni un arī iedzīvotāji. Mālpils pagasta padomes izpilddirektors Vladislavs Komarovs RAA pastāstīja, ka sporta kompleksa būve ar sadārdzinājumiem pašvaldībai izmaksās nepilnus 3,5 miljonus latu." (2008.g. 25. aprīlī)