31.03.2018 08:43

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" martā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 14. martā “Rīgas Apriņķa Avīze” 2008. gada 14. martā arhīvs

Pienākot mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja martā pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Nesen Siguldas pagasta tautas nama telpās pulcējās Siguldas pagasta tautas nama, Siguldas pilsētas kultūras nama, Siguldas vidusskolas, Līgatnes papīrfabrikas, Līgatnes tautas nama, Turaidas tautas nama, Krimuldas sanatorijas, Krimuldas pagasta tautas nama un Inčukalna tautas nama kori ar 300 dziedātājiem. Dziesmu izpildījumi apriņķa koru virsdiriģenta H. Medņa vadībā liecināja par lielu darbu, ko veikuši koru diriģenti un dziedātāji. [..] Tāpat atzinīgi jāvērtē Mālpils technikuma koris (vad. b. Dreika), kas savu dziedāšanas mākslu jauki nodemonstrēja nesen notikušajā kopmēģinājumā Mālpilī. Vēl piedalījās Mālpils, Allažu, Sidgundas un Mores tautas namu kori." (1948.g. 7. martā)

Pirms 60 gadiem
"Uzbūvēti 12 lieli objekti – dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas, bez tam liels skaits veco ēku kapitāli pārbūvētas vai izremontētas. Strādnieki ar saimniecības atbalstu uzcēluši vai ceļ ap 40 ģimenes mājiņu. Piemēram, pēdējā laikā jaunās ģimenes mājiņās ievākušies kombainieris V. Berezovskis, laukstrādnieks I. Puškarovs, celtniecības brigādes loceklis J. Slociņš un citi. Taču arvien vairāk Salaspilī būvējas arī citi ciemata iedzīvotāji, tāpat daudzi rīdzinieki, kuri putekļaino pilsētu vēlas pret daudz veselīgākajiem un arī ērtākajiem lauku dzīves apstākļiem. Ne velti iedzīvotāju skaits ciematā apskatāmajā laika posmā pieaudzis gandrīz divkārt." (1958.g. 5. martā)

Pirms 50 gadiem
"Tūristu straume, kas ierodas Siguldā, ar katru gadu palielinās. Lielākā daļa iebraucēju apmeklē arī Turaidu – veco pili, muzeju, Rozes kapu. Līdz šim viņiem grūtības radīja transporta līdzekļu novietošana. Tādēļ pašlaik Turaidas centrā vairāku ceļu satekā 2. ceļu būvniecības rajona 3. iecirkņa ļaudis izbūvē plašu stāvvietu automašīnām. Visus būvniecības darbus, sākot ar kūdras slāņa noņemšanu, grants uzbēršanu, noblietēšanu un beidzot ar asfalta seguma uzklāšanu, veic mehānismi. Kad darbs vasaras sakumā būs pabeigts, no stāvvietas varēs ērti sasniegt visas Turaidas ievērojamākās vietas." (1968.g. 27. martā)

Pirms 40 gadiem
"Olaines eksperimentālās līmes rūpnīcas želatīna cehā šogad izveidotas divas komjauniešu jauniešu brigādes. Sacenšoties savā starpā, jaunieši strādā tā, lai pēc iespējas vairāk būtu produkcijas pirmajā šķirā, mazā trešajā. Plānā paredzēts 60 procentus želatīna ražot ar augstāko novērtējumu. Pirmo mēnešu rezultāts ir par deviņiem līdz desmit procentiem augstāks." (1978.g. 21. martā)

Pirms 30 gadiem
"Bulduru sovhoztehnikuma kultūras namā notika rajona pašdarbības estrādes ansambļu skate. [..] Pirmajā dienā savi priekšnesumi bija jāsniedz divpadsmit rajona deju mūzikas ansambļiem. No tiem vislabāk komisijas vērtējuma kritērijiem atbilda Jāņa Pomedita vadītais EOB ansamblis. Pēc komisijas priekšsēdētāja domām galvenais kritērijs varētu būt mūziķu tehniskā varēšana – spēja nospēlēt gan "roķīti", gan valsi. Uz pārējo fona ar stilistiski izturētu rokenrola izpildījumu izcēlās Baldones kultūras nama ansamblis Ulda Fārta vadībā. Vienīgi varētu vēlēties tīrāku dziedājumu. Čaka Berija "Johny Be Good" ("Džonijs ir labs") spēja aizraut arī dažus komisijā sēdošos." (1988.g. 19. martā)

Pirms 25 gadiem
"Carnikavas pagastā "Kalngales" ir kooperatīvā īpašuma veids. Kad savas vasaras un ne gluži vasarīgās mājiņas būs uzcēluši visi zemes gabaliņa ieguvēji, ieaugsies augļu koki un košumkrūmi, šī vieta būs viena no skaistākajām visā Latvijā. "Kalngale" savā veidā ir arī Latvijas arhīvs, kas glabā ziņas par valsts labklājības līmeni. Apakšējā attēlā redzamas celtnes, kas pieder armijas vīram Grišinam, kādreizējās valdības vīram Rubenim u.c. to laiku partijas dūžiem, jau sāk nobālēt jauno laiku biznesmeņu būvējumu priekšā." (1993.g. 3. martā)

Pirms 20 gadiem
"Mālpils internātskolā ienācēja skats itin bieži apstājas pie darinājumiem, kas priecīgi izceļas uz baltajām telpu sienām. Gan klasēs, gan guļamistabās var redzēt zīmējumus, krāsainus dekoriņus, no dabas materiāliem īpatni veidotus ziedu traukus. Tas viss – pašu roku veikums. Bērni šurp atnākuši no dažādām vidēm, visbiežāk – ne jau no tām pateicīgākajām, garīgi bagātākajām. Tādēļ daudz trūkumu jānovērš skolai, kas vairumam ir vienīgā gaišā pasaulīte viņu līdzšinējā mūžā." (1998.g. 27. martā)

Pirms 15 gadiem
"Salas pagasta padomes rīkotajā iedzīvotāju aptaujā administratīvi teritoriālās reformas jautājumā vairums respondentu atbalstījuši Salas pagasta pievienošanu Jūrmalas pilsētai, informē pašvaldības priekšsēdētāja Daina Veilande. Pēc pirmdien apkopotajiem datiem, kopumā aptaujāti 310 cilvēki, no tiem 170 atbalstījuši apvienošanos ar Jūrmalu, bet 107 – ar Babītes pagastu. Atbildot uz papildu jautājumu, kurā piedāvāta trešā atbildes iespēja, proti, nemainīt Salas pagasta administratīvās robežas, 185 cilvēki izteikušies, ka nevēlas apvienošanos ar kādu no kaimiņu pašvaldībām, 95 atbalstīja pievienošanos Jūrmalai, bet 30 cilvēki – Babītei." (2003.g. 18. martā)

Pirms 10 gadiem
"Stopiņu novada Ulbrokas ciemata daudzdzīvokļu namu augšējo stāvu iedzīvotājiem nepatīkamus brīžus jau ilgstoši sagādā ēku bēniņi. Skats vienā no ciemata piecstāvu namiem paveras visai nepatīkams – betona grīda noklāta ar baložu mēsliem – vietām pat 10-15 centimetru biezā slānī, visur mētājas putnu līķi, vairāki jau sadalījušies un arī nesen no dzīves šķīrušies baloži. Iedzīvotāji sūrojas par kukaiņiem un smaku, kas tur izplatās. [..] Pārtikas un veterinārā dienesta Rīgas rajona pārvaldes vadītājs Armands Dauburs uzskata – satraukums par mirušiem baložiem, visticamāk, ir nevietā." (2008.g. 28. martā)