28.02.2018 16:57

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" februārī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīzes” reportāža 2008. gada 19. februārī “Rīgas Apriņķa Avīzes” reportāža 2008. gada 19. februārī arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja februārī pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Ar mīlestību un rūpību mūsu pagastos un pilsētās gatavojas Dziesmu svētkiem. Liela vērība tiek pievērsta ne tikai dziesmu pilnvērtīgam un daiļam skandējumam, bet arī pareizai tautas tērpu darināšanai. Dažos pagastos prāvai dziedātāju daļai būs sen darināti tērpi, daļai dziedātāju tērpi gatavoti agrāk – dažādām pašdarbības skatēm un citiem gadījumiem, tomēr lielam vairumam tautas tērpu nav. Tāpēc ar skubu jāķeras pie šī diezgan sarežģītā darba, kas prasīs prasmi, rūpību un apdares gaumi." (1948.g. 24. februārī)


Pirms 60 gadiem
"Atbildēt par huligāniskām izdarībām nācās arī 1928. gadā dzimušajai Malvīnei Šaicānei. Stipri iereibusi, Šaicāne 23. janvāra vakarā ieradās Carnikavas stacijas bufetē. Te viņa aizskāra bufetes apmeklētājus, bez piekrišanas paņemot viņu dzērienu glāzes. Izgājusi uz perona, Šaicāne izraisīja kautiņu ar pilsoni Gavrilovu, lamājās necenzētiem vārdiem. Bramanīgā sieviete sodīta ar 5 diennaktīm arestā." (1958.g. 5. februārī)


Pirms 50 gadiem
"Katru rītu 35. pilsētas profesionāli tehniskās skolas plašajās telpās iespurdz 564 jaunieši. Tāds skaits mācās šogad. Bet, ielūkojušies skolas vēsturē, uzzinām, ka kopš 1964. gada skolas durvis aizvēruši 999 skolnieki. Kur viņi tagad? Visvairāk Olaines "lielās ķīmijas" uzņēmumos. Skola gatavo galvenokārt divu profesiju speciālistus; ķīmiskās rūpniecības un plaša profila plastmasu pārstrādāšanas aparātu strādniekus." (1968.g. 11. februārī)


Pirms 40 gadiem
"Janvārī raženi pastrādājuši organiskā mēslojuma izvedēji. Uz saimniecību tīrumiem nogādāts 89 000 tonnu kūtsmēslu, izpildot uzdevumu par 108,6%. Tanī skaitā LLT rajona apvienības mehanizēto darbu daļas veikums ir 17 560 tonnu. Te gan jāpiebilst, ka viņi šoreiz izpildījuši tikai 70% no pieredzētā apjoma.
Atsevišķu saimniecību veikumam var dot teicamu vērtējumu. Tikai pašu spēkiem vien paredzēto darbu apjomu par 151% izpildījuši kolhoza "Padomju Latvija", par 161% Olaines sovhoza, par 154% kolhoza "Baldone" un par 130% Mālpils sovhoztehnikuma mehanizatori." (1978. g. 7. februārī)


Pirms 30 gadiem
"Kad Siguldas PMK priekšnieks J. Čivčs pārgrieza tradicionālo lentu, Mālpils kultūras namu atklājot, tā projekta autors L. Tīkmanis un direktors S. Meleckis vēl izskatījās tīri norūpējušies. Taču pēc tam jau bija redzamas no tiesas apmierinātas sejas. Lūk, kā Mālpils lauku kapelas pavadījumā uz skatuves virpuļo paši jaunākie dejotāji, bet atklāšanas koncerta noslēgumā priecīgajam notikumam par godu aplaudēja gan deju kolektīvs, koris, gan arī tie mālpilieši, kuri todien vēl bija skatītājos un klausītājos." (1988.g. 27. februārī)


Pirms 20 gadiem
"Tik daudz peltajos vecajos laikos ziemā tika piekopta, manuprāt, skaista tradīcija – no ietvēm regulāri novāca sašķūrētā sniega grēdas. Bet ko tu, cilvēk, padarīsi – jauni laiki, jauni tikumi. Tā nu beidzot "jaunās vēsmas" skārušas arī Siguldu, un nav mazums vietu, kur sašķūrēto sniega vaļņu augstums ir tik ievērojams, ka varēti pat mēģināt uzņemt kādu epizodi no "Sūnu ciema zēniem"." (1998.g. 10. februārī)


Pirms 15 gadiem
"Nu jau trešo gadu Allažu pagastā nerimst kaislības ap cūku kompleksu "Krastmalas". Savādi, bet viena no lielākajām cūku fermām Latvijā, kuru tās īpašnieki SIA "Baltic Pork" solās dažu gadu laikā padarīt par pilnībā automatizētu un dabai draudzīgu ražotni, lielai daļai pagasta iedzīvotāju joprojām ir kā skabarga acī. Tā tas ir gandrīz kopš paša "Baltic Pork" sākuma – par spīti tam, ka jau no pirmās dienas cūku audzētāji ir apliecinājuši visnopietnākos nodomus par mūsdienīgas un augstražīgas cūku novietnes izveidošanu." (2003.g. 14. februārī)


Pirms 10 gadiem
"Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns piektdien parakstījis rīkojumu, ar kuru apturēta Ķekavas pagasta teritorijas plānojuma grozījumu darbība. Medijos izskanējusi informācija, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) apsver iespēju rosināt Saeimas deputātus atlaist Ķekavas pagasta padomi un iecelt administratoru šajā pašvaldībā. Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētāja Dzintra Maļinovska šādu informāciju noraida – ne Zalāna rīkojumā, ne RAPLM vēstulē Ķekavas pagasta padomei par deputātu atlaišanu nekas nav minēts." (2008.g. 26. februārī)