06.02.2018 07:53

Aptauja Stopiņos: Vai izjūtat cenu izmaiņas svaigām ogām un dārzeņiem?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Stopiņos: Vai izjūtat cenu izmaiņas svaigām ogām un dārzeņiem? Liene Ozola un arhīvs

Līdz ar jauno gadu ieviesta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātā likme 5% apmērā Latvijai raksturīgu svaigu augļu, ogu un dārzeņu tirgošanai. Samazinātā PVN likme attiecas uz mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, bet to nepiemēros, ja šie produkti būs, piemēram, saldēti, sālīti vai kaltēti.

Emīls, uzņēmējs
Neesmu ievērojis cenu starpību, bet domāju, ka šāda veida iniciatīva ir atbalstāma, jo sniegs atbalstu vietējiem ražotājiem un dārzeņu audzētājiem. Jautājums tikai, vai ar 5% pietiks, lai spētu konkurēt ar lētajiem ievestajiem dārzeņiem. Varbūt vajadzētu ieviest ievedmuitu vai ko tamlīdzīgu, bet ideja atbalstīt vietējos ražotājus ir atbalstāma.
Anita, pensionāre
Es esmu pamanījusi, ka dārzeņi ir kļuvuši lētāki, īpaši to var teikt par visiem zaļumiem – lociņiem, selerijām, pētersīļiem. Pat čili pipari ir kļuvuši lētāki. Zaļie lociņi, piemēram, agrāk maksāja vairāk nekā sešus eiro, bet tagad tos var nopirkt par četriem eiro kilogramā.
Dace, mājsaimniece
Mēneša laikā, kopš ir piemērota samazinātā PVN likme, to jau vajadzētu pamanīt, taču es nekādu starpību neesmu ievērojusi. Tomēr ceru, ka uz pavasara pusi, kad dārzeņi būs vairāk pieejami un plašākā sortimentā, arī vairāk varēs izjust gala cenas samazinājumu.
Inese, skolotāja
Neesmu pamanījusi cenu starpību. Es atbalstu šādu PVN likmes samazinājumu, vienīgi ir bažas, ka pircēji to var arī neizjust. Galvenais, lai nav tā, ka samazinājums tā arī paliek uz veikalnieku peļņas pieauguma rēķina.