30.01.2018 15:54

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" janvārī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laikraksts "Darba Balss" 1958. gada 1. janvārī Laikraksts "Darba Balss" 1958. gada 1. janvārī arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja janvārī pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Salaspils pagasta klubs (vad. b. Dobule) ar savu darbu ievērojami atdzīvinājis pagasta kulturalo dzīvi. [..] Rūpīga darba rezultātā salaspilieši aizstāvēja Rīgas apriņķa godu visas republikas pašdarbības skatē. Salaspils pagastā tautas namam nav pašam savu telpu. [..] Salaspils pagasta centrā atrodas paprāva ēka ("Ilgas"). Izdarot remontu, šo ēku varētu pārvērst par labu tautas namu. 22. novembrī speciala komisija šo ēku apskatīja un atzina par piemērotu tautas nama vajadzībām. Biedre Dobule attiecīgu priekšlikumu iesniedza izpildu komitejas priekšsēdētājam, bet tas rakstu nolicis pie malas un līdz šai dienai nav uz to pat atbildējis.
Pēdējais laiks Salaspils izpildu komitejai mainīt šādu savu nostāju. Tai jāizprot un jāatbalsta lielie uzdevumi, kādi ir tautas namiem, sevišķi tagad, gatavojoties vēlēšanām un Dziesmu svētkiem." (1948.g. 4. janvārī)


Pirms 60 gadiem
"Šinīs dienās Kākciemā nodots lietošanā jauns tilts pār Lielo Juglu pie Zaķumuižas. To uzbūvēja saimnieciskā kārtā rajona ceļu un transporta saimniecības daļa. Veco tiltu nopostīja fašisti atkāpjoties. [..] Tagad nodrošināta netraucēta satiksme pa ceļu, kas savieno divas svarīgas satiksmes maģistrāles – Lubānas un Pleskavas šosejas. Ceļam ir liela nozīme, jo sevišķi kokmateriālu transportā Rīgas mežrūpniecības saimniecībai, tāpat kolhoziem, padomju saimniecībām un vairākiem rajona rūpniecības uzņēmumiem." (1958.g. 24. janvārī)


Pirms 50 gadiem
"Pirms gadu mijas Baldones pilsētciemata iedzīvotāji saņēma jubilejas gada un reizē arī skaistu Jaunā gada velti – universālveikalu "Baldone". Šeit priecē viss – glītās telpas, sekciju iekārtojums un, protams, bagātīgais preču klāsts. Veikala divos stāvos izvietotas rūpniecības preču – apģērbu, galantērijas, apavu, kultūras preču, dāvanu un sporta piederumu sekcijas.
Veikala atklāšanas dienā bija ieradušies pārstāvji no partijas rajona komitejas, izpildu komitejas un republikas patērētāju biedrību savienības." (1968.g. 1. janvārī)


Pirms 40 gadiem
"Salaspils 1. vidusskolā allaž ir patīkami ienākt. Šādu iespaidu pirmām kārtām panākusi aktuālā un mākslinieciski augstvērtīgi noformētā uzskatāmā aģitācija. Uz lielās frontālās sienas foajē skatāmi materiāli, kas atbilst svarīgākajiem notikumiem un uzdevumiem mūsu valsts dzīvē. Materiālus par PSRS jaunās Konstitūcijas pieņemšanu pašlaik nomainījis krāsains plakāts, veltīts Padomju Armijas un Jūras Kara Flotes 60. gadadienai. Arī gaiteņos, klasēs un citās telpās vienmēr atrodas piemēroti dekori, kas darināti ar labu skaistā izjūtu." (1978.g. 26. janvārī)


Pirms 30 gadiem
"Aizvadītais gads RA "Vangaži" pirmās ražotnes kolektīvam nav bijis no vieglākajiem. Spriediet paši. Pirmo sešu mēnešu plāna izpilde izjuka jūnija beigās, jo laikus neatsūtīja cementu. Piecu dienu dīkstāve pārsvītroja visas ieceres. Te augustā un septembrī atklājās, ka gāzbetona paneļos rodas plaisas. [..] Jaunajos saimniekošanas apstākļos neritmisks darbs vēl vairāk apgrūtinās plāna izpildi, tāpēc kvalitātes kontroles dienestam īpašs uzdevums. No šī gada pirmajām dienām gāzbetona produkcija tiek rūpīgi pārbaudīta." (1988.g. 12. janvārī)


Pirms 20 gadiem
"Babītes pagastā strādājošā SIA "Spilve" pavisam drīz speciālo mērču sērijā gatavojas ražot jaunumu – no kadiķiem. Šķiet, ka mednieku sievām tā būs īsti parocīga. Kā teica "Spilvas" realizācijas daļas vadītājs Andris Briķis, pircējiem tikšot piedāvāta arī citronu mērce un jau ierastā tomātu, taču kā piedeva tajā būs nevis ķiploku pulveris, bet dabīgie ķiploki. [..] Babītes ražotnē strādā ap 150 cilvēkiem, no tiem vairāk par simtu – vietējie iedzīvotāji. Bet produkcija tiek eksportēta arī uz Lietuvu, Kaļiņingradas apgabalu, Igauniju." (1998.g. 27. janvārī).


Pirms 15 gadiem
"Otrdien Ropažu pagasta Muceniekos paviesoties jaunatvērtajā zivju produkcijas ražotnē firmas "Marlex" vadība bija aicinājusi pagasta pašvaldības deputātus. Firma, kura Muceniekos ražo krabju nūjiņas un pašlaik nodarbina 24 cilvēkus, līdz vasarai gatavojas pilnībā pārcelties uz Ropažu pagastu, mainot juridisko adresi. [..]
Firmas vadība stāstīja, ka tikai četri tās darbinieki ir rīdzinieki, pārējie strādājošie ir vietējie – no Muceniekiem, Ropažiem un Silakroga. Lai gan pagasta iedzīvotāju interese par jaunajām darbavietām esot bijusi ievērojama, strādnieku maiņa jau notikusi – ne visiem pa prātam darba apstākļi un atalgojums, kas pašlaik esot ap 100 latu mēnesī." (2003.g. 17. janvārī)


Pirms 10 gadiem
"112 Saulkrastu iedzīvotāji ir nobažījušies, ka, tualetes vietā uzbūvējot sabiedriskās ēdināšanas kompleksu, ir apdraudēta Saulkrastu Baltās kāpas pastāvēšana. Pilsētas dome pauž viedokli, ka pilsētas attīstībai nepieciešama infrastruktūras attīstība.
Pērnruden zemnieku saimniecība "Mazzemnieki" nāca klajā ar būvniecības ieceri "Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma būvniecība Saulkrastos, Rīgas ielā 9a". Šobrīd šajā zemes gabalā atrodas publiskās tualetes, kas ir nepieņemamā stāvoklī, tāpēc dome vēlas labiekārtot publiskās tualetes, savukārt zemes nomnieks – z/s "Mazzemnieki" ir ieinteresēts tualešu vietā izbūvēt sabiedriskās ēdināšanas kompleksu." (2008.g. 25. janvārī)