12.01.2018 15:47

Aptauja Ādažos: Kādas cenu izmaiņas šogad esat pamanījuši pārtikas precēm?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Ādažos: Kādas cenu izmaiņas šogad esat pamanījuši pārtikas precēm? Liene Ozola un arhīvs

Latvijā daudzi pārtikas produkti kļuvuši ievērojami dārgāki jau iepriekšējos gados. Pamanāmākais cenu kāpums ir bijis sviestam – tā cena pieaugusi pat divkārt. Taču šis nav vienīgais pārtikas produkts, kas Latvijas veikalos kļuvis ievērojami dārgāks.

Arī par desām, cīsiņiem, mannu un citiem pārtikas produktiem ir jāmaksā vairākas reizes dārgāk nekā iepriekšējos gados, secinājusi Latvijas Tirgotāju asociācija. Šogad no 21% uz 5% likmi ir samazināts PVN Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, taču pieaudzis akcīzes nodoklis degvielai.

Ilmārs, autovadītājs
Es zināju, ka cenas šogad pieaugs, un man tas nav nekāds pārsteigums. Ja degvielai pieaug cena, tas noteikti ietekmēs gan pakalpojumu, gan produktu cenas, tostarp – pārtikas precēm. Es jau 20 gadus strādāju, izvadājot pa veikaliem preces, un, ja kādreiz situācija bija atšķirīga dažādos veikalos gan piedāvājuma, gan cenu ziņā, tad tagad viss ir kļuvis unificēts – vienādas preces, vienāda cena, jo tirdzniecībā visu nosaka faktiski tikai dažas lielveikalu ķēdes.
Glita, pensionāre
Šogad cenu pieaugumu pārtikas precēm neesmu pamanījusi, taču daudz arī veikalos neesmu bijusi. Tomēr esmu pārliecināta, ka no cenu pieauguma pārtikas precēm neizvairīsimies benzīna cenas palielinājuma dēļ. Ja pārtikas preču cenas nepieaugs vēl šonedēļ, tas noteikti notiks nākamnedēļ vai pēc mēneša.
Imants, "Dezinfa" tehniķis, insektu un grauzēju kontrolieris
Esmu pamanījis, ka cenas ir pieaugušas tām precēm, kurām valsts ir palielinājusi akcīzes nodokli – cigaretēm, alkoholam. Par benzīnu jāsaka, ka vēl tā īpaši cenu pieaugumu neesmu manījis, bet gan jau būs, jo vēl jau tikai nedaudzas dienas jaunajā gadā pagājušas. Pārtikai cenu izmaiņas pagaidām neesmu ievērojis.
Tatjana, uzņēmēja
Protams, visām pārtikas precēm cena ir palielinājusies – olām, gaļai, sviestam. Man pat bērns to pamanījis, ka cenas ir pieaugušas tieši pārtikas precēm. Ja pieliek akcīzes nodokli cigaretēm, tā ir viena lieta, jo tā nav pirmās nepieciešamības prece, taču pārtikas preču cenu kāpumu izjutīs pilnīgi visi.