28.12.2017 13:38

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" decembrī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīze” 2012. gada 14. decembrī “Rīgas Apriņķa Avīze” 2012. gada 14. decembrī arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja decembrī pirms pieciem, desmit gadiem un vairākiem gadu desmitiem.

Pirms 70 gadiem
"Mūsu pienākumu degpunktā patlaban ir meža materiālu sagādes un izvešanas darbs. Visu meža sezonas periodu ir pastāvējis ļoti izdevīgs laiks ciršanas darbiem, pēdējās nedēļās iestājies arī labs ragavu ceļš, kas teicami varēja sekmēt kokmateriālu izvešanu. [..] Daži pagasti, kā Inčukalna, Ādažu, Salaspils jau laikus organizēja arī vešanas darbus. Ar ratiem veda malku, tagad ziemas ceļā turpinās baļķu izvešana." (1947.g. 21. decembrī)

Pirms 60 gadiem
"Vecākās paaudzes ļaudis vēl labi atceras tos laikus, kad Rīgas jūras līča Vidzemes piekrastē bija tikai nabadzīgi jūrmalas ciemi Pabaži un Pēterupe, bet blakus tiem neliela, maz pazīstama kūrorta vieta Neibāde, kuras klusumā zilasinīgie vācu baroni atpūtās pēc trakulīgām ballēm un rapieru kautiņiem. Jūrmalas ciemu iedzīvotāji pārtika no zvejas, gadījuma darbiem vai arī vasaras sezonās apkalpoja bagātos peldviesus. Smaga un sūra bija zvejnieku dzīve, briesmu pilns darbs, kas bieži prasīja drošo jūras arāju dzīvības. [..] Jauns posms jūrmalas ciemu dzīvē sākās ar padomju varas nodibināšanos 1940. gadā." (1957.g. 15. decembrī)

Pirms 50 gadiem
"Šajās dienās pirmo reizi pavērtas durvis uz jaunās "Sēnītes" restorāna zāli, uz alus pagrabiņu, plašo kulinārijas veikalu. [..] Visai interesanti jaunajā objektā risināta virtuves un palīgcehu problēma. Tie pilnībā izolēti no restorāna zāles, kas arī mūsu republikas celtniecības praksē visai reti lietots paņēmiens. Virtuves cehi iekārtoti divos stāvos, visu produktu piegāde norit ar liftu palīdzību. Apgādāti cehi labi gan mehānismu un virtuves piederumu, gan arī saldējamās iekārtas ziņā. Rīgas rajona patērētāju biedrību savienības darbinieku enerģija nav bijusi velti izšķiesta!" (1967.g. 10. decembrī)

Pirms 40 gadiem
"Siguldā jau par tradīciju kļuvusi pirmās pases izsniegšana jauniešiem svinīgos apstākļos. Kārtējo reizi tas nupat notika Siguldas bērnu mūzikas skolā. Par personības dokumenta vēsturi, tā nozīmi un pasu režīma ievērošanu pastāstīja Siguldas milicijas nodaļas pasu galda priekšnieks, kapteinis J. Kārkliņš. Jaunos pasu saņēmējus sveica Siguldas kultūras nama, darbaļaužu kolektīvu, skolu pārstāvji, vecāki. Priekšnesumus sniedza Siguldas mūzikas skolas audzēkņi." (1977.g. 20. decembrī)

Pirms 25 gadiem
"Siguldā, Depo ielā 1, atrodas ēka, kuru daudzi siguldieši zina kā vēsturisku kultūras centru. Šo ēku 30. gados par saziedotajiem līdzekļiem cēla paši siguldieši. Nu ar mājas tagadējo īpašnieku – Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību ir noslēgts līgums par ēkas restaurāciju. Šo līgumu ir noslēguši enerģiski, darbīgi Siguldas vīri.
Un vīri strādājuši no sirds: izremontēts pirmais stāvs un darbu uzsācis bārs "Satezele". Turpat – pirmā stāva telpās atvērts mazs veikaliņš, kur bāra apmeklētāji varēs nopirkt līdznešanai kādu bārā nogaršotu un iepatikušos kārumu. Ar laiku tiks ierīkots biljards." (1992.g. 12. decembrī)

Pirms 20 gadiem
"Par mazo Tīraines pamatskoliņu savā laikā nerūpējās neviens šefības kolhozs vai uzņēmums, kā tas bija citur. Bet pēdējos divos gados bērni varēja vērot, kā pārvēršas viņu skola. Tas noticis, pateicoties Mārupes pagasta padomei. Nedēļu pirms Ziemassvētkiem skolā tikās pagasta padomes pārstāvji, celtnieki, skolotāji, lai kopā ar bērniem papriecātos par labiekārtoto ēku. Skolēni bija sagatavojuši nelielu priekšnesumu, kurā dzejas vārdiem pastāstīja par visām izmaiņām skolā." (1997.g. 23. decembrī)

Pirms 15 gadiem
"Vakar Siguldas slimnīcā bija liels notikums – tika atklāts jaunais operāciju bloks, kas nu atbilst visām Eiropas prasībām. Telpas pilnībā pārplānotas, izveidojot modernu ventilācijas sistēmu, kas vecajās telpās bijusi pilnībā nelietojama. Radīta arī jauna sistēma personāla un pacientu virzībai. Kopumā izlietoti vairāk nekā 83 tūkstoši latu, kurus piešķīrusi Rīgas rajona padome." (2002.g. 6. decembrī)

Pirms 10 gadiem
"Adventa laikā Baltezera baznīcas bēniņos atklāta Latvijas mākslinieku darbu izstāde-pārdošana ar nosaukumu "Uzkāp baznīcas bēniņos". [..] Pasākums organizēts ar mērķi iegūt līdzekļus vienīgās līdz mūsdienām saglabājušās Vidzemes piekrastes koka baznīcas atjaunošanai. Šai baznīcai, kas atrodas Carnikavas novada Siguļos, nākamgad aprit 280 gadi. Izstādes organizatori, Carnikavas baznīcas atjaunošanas atbalsta grupa, Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze un mācītājs Gundars Bērziņš, grasās ieguldīt akcijas laikā iegūtos līdzekļus Carnikavas koka baznīcas restaurācijā." (2007.g. 11. decembrī)

Pirms 5 gadiem
"Novados īstenotais pagaidu algoto sabiedrisko darbu projekts sniedz iespēju bezdarbniekiem tikt pie 100 latiem mēnesī. Kādam tas ir izdzīvošanas, kādam – pudeles jautājums. Visvairāk pagaidu sabiedriskajos darbos nodarbināti Salaspils novadā – līdz novembra beigām simtlatnieku skaits bija teju 300. Tur arī radītas visvairāk pagaidu darbavietas – vienlaikus var tikt nodarbināti 100 cilvēku." (2012.g. 28. decembrī)