29.11.2017 16:19

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" novembrī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Rīgas Apriņķa Avīzes” 2007. gada 24. novembra numurs “Rīgas Apriņķa Avīzes” 2007. gada 24. novembra numurs arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja novembrī pirms pieciem, desmit gadiem un vairākiem gadu desmitiem.

Pirms 70 gadiem
"Pārbaudot Ķemeru, Slokas un Siguldas ielu nosaukumus, Rīgas apriņķa izpildkomiteja savā sēdē š.g. 5. augustā atrada, ka šajās pilsētās vairāku ielu nosaukumi novecojuši un nepiemēroti. [..] Līdzīgs stāvoklis Siguldā. Arī tur, neraugoties uz apriņķa izpildu komitejas lēmumu, vēl joprojām pastāv Baznīcas iela, Paradīzes iela, Trimpus iela, Rūsiņa iela utt. Baznīcas iela bija pārdēvēta Tautas rakstnieka Raiņa vārdā, Paradīzes iela – fašistu noslepkavotā Fr. Gaiļa vārdā, Jaunatnes iela par Komjaunatnes ielu, Trimpus iela par Sporta ielu utt. Kad izpildkomitejai jautā, kāpēc nav izpildīts lēmums, kāds darbinieks paskaidro, ka tāds lēmums neesot nemaz pieņemts, cits tomēr tādu rīkojumu redzējis." (1947.g. 23. novembrī)


Pirms 60 gadiem
"Arī Saulkrastos ir pirts. Vienreiz nedēļā tā atver savas durvis. Par diviem rubļiem tur var – kādreiz pat nomazgāties, bet visbiežāk gan kārtīgi izpukoties un tikpat gudram kā nākušam aiziet mājās.
Tas bija 26. oktobrī. Ap pulksten sešiem vakarā beidzās mazgāšanās un sākās māžošanās. Vispirms pietrūka karstā ūdens, pēc tam aukstā, bet visupēc – atnākušajiem pacietības. Cilvēks noģērbās, pastaigājās pa sauso pirti, pagrozīja vienu krānu, otru, paraustīja plecus un steigšus apģērbās. Bet kas par mazgāšanos iznāca tiem, kuri bija paspējuši ieziepēties! Gudro nu, kā bez ūdens ziepju putas dabūt nost." (1957.g. 3. novembrī)


Pirms 50 gadiem
"Nepārskatāms cilvēku gājiens. Skumjās saspringtas sejas, ziedi un vainagi. Tūkstoši darbaļaužu no Rīgas, no mūsu rajona, no visas Latvijas otrdien bija ieradušies Salaspilī, lai godinātu tos simttūkstošus, ko šeit nomocījuši fašistiskie okupanti. Te atklāja Salaspils piemiņas kompleksu, kura autori ir tēlnieki Ļ. Bukovskis, L. Zariņš un O. Skarainis, arhitekti O. Zakamennijs, G. Asaris, I. Strautmanis un O. Ostenbergs. Skulpturālās grupas, no kurām galvenie ir trīs tēli – Protests, "Rotfront" un Solidaritāte." (1967.g. 3. novembrī)


Pirms 40 gadiem
"Seši viadukti, estakāde un divi gājēju tuneļi ietilpst vienā no lielākajiem mūsu republikas ceļu būves kompleksiem, kura celtniecība pabeigta 40 kilometrus uz ziemeļiem no Rīgas. Ar jaunā transporta mezgla izveidošanu pabeigts Rīgas–Pleskavas šosejas rekonstrukcijas pirmais posms. Desmitajā piecgadē Latvijas teritorijā rekonstruēs un kapitāli izremontēs autoceļus 3,5 tūkstošu kilometru garumā." (1977.g. 1. novembrī)


Pirms 25 gadiem
"Jūnija beigās paju sabiedrības "Salaspils" priekšsēdētājs sūrojās gan par mežonīgo sausumu, gan par degvielas un dažādu smērmateriālu trūkumu. Bija radusies nepatīkama situācija. Šīs firmas biedri jau ilgus gadus specializējas kāpostu audzēšanā. Bet visdažādākie "trūkst" (degviela) un "ir par daudz" (saules versmīgais karstums) klupināja šo dārzeņu dēstu stādīšanas tempu. Labvēlīgos gados visi dēstiņi jau līdz 10. jūnijam ir tīruma vagās, un sākas lēnais galviņu briedēšanas process. Šovasar sausuma dēļ iznāca krietna aizķeršanās – darbu beidza tikai ap Jāņiem." (1992.g. 21. novembrī)


Pirms 20 gadiem
"16. novembrī Ādažu pagasta centra ciematā tika iedarbināta jaunās kooģenerācijas spēkstacijas divi centrālapkures katli ar jaudu 3,4 mW. Jaunā spēkstacijas tapusi Ādažu pagasta padomes sadarbībā ar Holandes firmu "Edon-Latvija". Spēkstacijā par kurināmo tiek izmantota dabas gāze, un tā darbojas automātiskā režīmā bez apkalpes personāla. Šāda tipa siltumapgādes stacijas Latvijā ir uzstādītas divās vietās – Ādažos un Lielvārdē." (1997.g. 25. novembrī)


Pirms 15 gadiem
"Nevienam sevi cienošam Latvijas preses izdevumam šonedēļ nepaslīdēja garām nepamanīta pamatakmens ielikšana "Siemens ledus halles" būvei Babītes pagastā. Nav šaubu, ka vietas izvēle ir teicama – lidosta rokas stiepiena attālumā, bet līdz Jūrmalas šosejai – divi soļi.
"Jaunajai ledus hallei jākļūst par hokeja centru, kurā sporta aktivitātes varēs veikt ne tikai Babītes iedzīvotāji, bet arī rīdzinieki un jūrmalnieki," tā, ieliekot hallē pirmo pamatakmeni un iebetonējot leģendārā hokejista Helmuta Baldera hokeja nūju, sacīja Babītes pagasta padomes priekšsēdētājs Andrejs Ence." (2002.g. 29. novembrī)


Pirms 10 gadiem
""Olaines pilsētā nav rindu pirmsskolas izglītības iestādēs," šādu paziņojumu presei izplatījusi Olaines pilsētas dome. Olainieši lepojas ar to, ka pilsētā visi mazie iedzīvotāji, kuru vecāki izrādījuši vēlmi šogad mazuļus laist bērnudārzā, tiek nodrošināti ar vietām pirmsskolas izglītības iestādēs.
Pēc datiem, kas iesniegti uz šāgada 1. septembri, Rīgas rajonā rindā uz pirmsskolas izglītības iestādēm stāvēja 4241 bērns. "Lielāko daļu lielā skaitļa gan viedo bērni, kuri vēl nav sasnieguši divu gadu vecumu – tostarp tikko dzimušie, kas jau pieteikti dārziņa rindā," skaidro Vija Tomiņa, Rīgas rajona padomes Izglītības un kultūras pārvaldes galvenā speciāliste – metodiķe pirmsskolas izglītības jautājumos." (2007.g. 6. novembrī)


Pirms 5 gadiem
"Pierīgas novadu mēri ir sašutuši par to, ka, balsojot par nākamā gada valsts budžetu, Saeimā noraidīts Latvijas Pašvaldību savienības priekšlikums palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali par labu vietvarām.
Priekšlikums paredzēja, ka pašvaldības nākamgad saņemtu 85%, bet valsts budžetā nonāktu 15% no IIN ieņēmumiem. Tomēr Saeima atbalstīja iepriekš valdības atbalstīto piedāvājumu par sadali 80% pret 20%. Ja valdība turpinās nerēķināties ar pašvaldību vajadzībām, janvārī Rīgā varētu notikt visu pašvaldību deputātu sanāksme – šāds lēmums pieņemts Latvijas Pašvaldību savienības valdes ārkārtas sēdē." (2012.g. 23. novembrī)